Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με τη διδασκαλία του μαθήματος αυτού επιδιώκεται: 1) η απόκτηση βασικών γνώσεων για το πρωτόκολλο MIDI και την ψηφιακή τεχνολογία του ήχου 2) η ανάπτυξη της ικανότητας εφαρμογής και πρακτικής χρήσης των γνώσεων αυτών σε εργαστηριακές ασκήσεις επεξεργασίας σημάτων ήχου και MIDI 3) η ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων στη συνδεσμολογία συστημάτων MIDI/audio με ηλεκτρονικά μουσικά όργανα 4) η απόκτηση δεξιότητας στην ανάπτυξη και δημιουργική ενσωμάτωση εφαρμογών ηλεκτρονικής ενορχήστρωσης στην μουσικοεκπαιδευτική διαδικασία.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η ραγδαία ανάπτυξη της μουσικής τεχνολογίας και ειδικότερα αυτής των ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων, σε συνδυασμό με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού υπολογιστή ως κεντρικής μονάδας ελέγχου και επεξεργασίας στην πολυκάναλη ηχογράφηση, έχουν αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μουσική παραγωγή. Η πρόκληση της τεχνολογίας με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο σύγχρονος μουσικός και ο παιδαγωγός της μουσικής, είναι πλέον μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Η ικανότητα να εκμεταλλεύεται κανείς τις δυνατότητες που παρέχουν τα σύγχρονα συστήματα επεξεργασίας του μουσικού ήχου, αποτελεί ένα απαραίτητο συμπλήρωμα των μουσικών του δεξιοτήτων.
Το εξαμηνιαίο μάθημα διαρθρώνεται στις παρακάτω διδακτικές ενότητες:
Ψηφιοποίηση και ανάλυση ηχητικών σημάτων - Εισαγωγή στο πρωτόκολλο MIDI - Αρχιτεκτονική και συνδεσμολογίες συστημάτων MIDI & Audio - Ηλεκτρονικός υπολογιστής και εφαρμογές Desktop MIDI/audio - MIDI και ηλεκτρονικά μουσικά όργανα (synthesizers, controllers) - Βασικές εφαρμογές λογισμικού ηλεκτρονικής ενορχήστρωσης (sequencers). - Ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικής ενορχήστρωσης σχεδίων διδασκαλίας για την υποστήριξη της μουσικοεκπαιδευτικής διαδικασίας στις διαφορετικές βαθμίδες εκαπίδευσης (αυτόματη εναρμόνιση, ηχογράφηση στην τάξη, δημιουργία μουσικής συνοδείας κλπ.).
Λέξεις Κλειδιά
MIDI, Μουσική τεχνολογία, κινούμενα γραφικά, Ηλεκτρονικά μουσικά όργανα
Περιγραφή
Τόσο η διδασκαλία του μαθήματος, όσο και η πρακτική εξάσκηση των φοιτητών/τριών υλοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σε εργαστηριακό χώρο 20 θέσεων εργασίας οι οποίες διαθέτουν το απαιτούμενο υλικό (Η/Υ, κάρτες ήχου, MIDI κλαβιέ, ακουστικά) και λογισμικό για τη διεξαγωγή του μαθήματος. Οι τύποι λογισμικού που χρησιμοποιούνται συστηματικά στη διδασκαλία του μαθήματος και στην εργαστηριακή εξάσκηση των συμμετεχόντων είναι οι παρακάτω:
1. Λογισμικό ηλεκτρονικών παρουσιάσεων (MS Powerpoint)
2.Λογισμικό ανάλυσης και επεξεργασίας σημάτων audio
3. Λογισμικό ηλεκτρονικής ενορχήστρωσης (MIDI & audio sequencing)
Το μάθημα διαθέτει πλήρως οργανωμένο ιστότοπο στο περιβάλλον moodle το οποίο υποστηρίζει ένα πλήθος υπηρεσιών όπως: παροχή γενικών πληροφοριών για το μάθημα και τον διδάσκοντα, περιβάλλον ανάρτησης ανακοινώσεων,διάθεση ηλεκτρονικών εγγράφων (σημειώσεις, παρουσιάσεις κ.λ.π.).
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Λώτης, Θ., Διαμαντόπουλος, Τ., 2015. Μουσική πληροφορική και μουσική με υπολογιστές. [ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα:Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Διαθέσιμο στο: http://hdl.handle.net/11419/4920
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Αδάμ Δημήτρης. (2002). Προγραμματίζοντας σε MIDI. Αθήνα: Σύγχρονη Μουσική.
Casabona, Helen. Basic MIDI applications: sequencers, drum machines, and keyboards / by Helen Casabona and David Frederick; edited by Brent Hurtig. GPI Publications; Alfred Pub. Co., c1988
Huber, David (1999). The MIDI Manual: A Practical Guide to MIDI in the Project Studio. Boston: Focal Press.