Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
- Συνειδητοποίηση της επιστημονικής φύσης του νομικού επαγγέλματος.
- Ικανότητα παραγωγής επιστημονικά θεμελιωμένου νομικού έργου (γραπτού και προφορικού) και ορθολογικά άρτιων νομικών συλλογισμών.
- Αποτελεσματική χρήση των μεθόδων και τεχνικών ερμηνείας των νομικών κειμένων.
- Αποτελεσματική χρήση της νομικής επιχειρηματολογίας και ρητορικής.
- Ανάπτυξη των ικανοτήτων για συμμετοχή σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης
- Εκμάθηση των τεχνικών που χρησιμοποιούν οι κορυφαίοι διαπραγματευτές
- Ανάπτυξη επαγγελματικών ικανοτήτων διαμεσολαβητή.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Γενική Θεωρία του Δικαίου
1. Το αντικείμενο μελέτης της Γενικής Θεωρίας του Δικαίου (ΓεΘεΔι). Θεωρητική και πρακτική χρησιμότητα της ΓεΘεΔι. Τα θεμέλια του Δικαίου. Η νομική σκέψη. Οι σκοποί του δικαίου. Η διάκριση μεταξύ νομικών και ηθικών κανόνων. Η φύση της νομικής επιστήμης.
2. Οι πηγές του δικαίου: ετερογένεια των πηγών, σχέσεις μεταξύ των πηγών, γενικές αρχές του δικαίου: η σημασία τους και η θέση τους στην ιεραρχία των νομικών κανόνων.
3. Το περιβάλλον του δικαίου: α) Το δίκαιο και ο χρόνος (το δίκαιο μέσα στον χρόνο και ο χρόνος μέσα στο δίκαιο). β) Το δίκαιο και ο χώρος (το δίκαιο μέσα στον χώρο και ο χώρος μέσα στο δίκαιο). γ) Το δίκαιο και η φύση. δ) Το δίκαιο και η κοινωνία.
4. Τα «εργαλεία» του δικαίου: α) Οι νομικοί θεσμοί (ορισμός, χρησιμότητα). β) Οι νομικές έννοιες και οι νομικές κατηγορίες (ορισμός των εννοιών και προσδιορισμός των κατηγοριών, μέθοδοι κατηγοριοποίησης).
5. Η νομική ορολογία, γλώσσα (ιδιαιτερότητα, τεχνική φύση, δομή, επικοινωνιακές λειτουργίες της νομικής ορολογίας).
6. Θεωρίες ισχύος και υποχρεωτικότητας των κανόνων του δικαίου (Kelsen, Ross, Hart, Bobbio κ.ά.).
7. Εφαρμογή του δικαίου: α) Αρχές και μέθοδοι ερμηνείας των νομικών κειμένων. β) Αρχές αποτίμησης των συμπεριφορών. γ) Η δομή των συλλογισμών και ο νομικός συλλογισμός: αα) Τυπολογία συλλογισμών και ιδιαιτερότητα του νομικού συλλογισμού. ββ) Υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στους κανόνες του δικαίου.
8. Ο δικαστής και η δίκη: α) ο ρόλος κι η λειτουργία του δικαστή. β) Γενικές αρχές οργάνωσης των δικαστηρίων και των αρμοδιοτήτων τους. γ) Γενικές αρχές που διέπουν την δίκη και τα είδη των δικαιοδοσιών.
9. Ρητορική και τεχνικές πειθούς.
10. Οι τεχνικές της διαμεσολάβησης και των διαπραγματεύσεων.
Λέξεις Κλειδιά
Γενική Θεωρία του Δικαίου, νομική επιστήμη, πηγές του δικαίου, νομικοί θεσμοί, χώρος και χρόνος, ισχύς και υποχρεωτικότητα των νομικών κανόνων, γενικές αρχές του δικαίου, νομική ορολογία, νομικοί κανόνες, μέθοδοι ερμηνείας, νομικός συλλογισμός, δικαστής, δίκη, ρητορική, διαμεσολάβηση, διαπραγματεύσεις