Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα αποσκοπεί στην εκπλήρωση των εξής στόχων: α)να υποδείξει στους φοιτητές τον τρόπο συνδυασμού θεωρίας και πράξης, β) να εξοικειώσει τους φοιτητές στην ανάγνωση και κατανόηση δικαστικών αποφάσεων, γ) να ενισχύσει την ικανότητα των φοιτητών να επιλύουν σύνθετα προβλήματα στο σύνολο του δικονομικού δικαίου,δ) να μάθει στους φοιτητές τον τρόπο σύνταξης δικογράφων, ε)να βοηθήσει τους φοιτητές στην επιλογή του κλάδου μεταπτυχιακών σπουδών τους στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή, στ) να προετοιμάσει τους φοιτητές για την πρακτική άσκηση στους οικείους δικηγορικούς συλλόγους.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Με επιμέλεια των διδασκόντων επιλέγονται διαφορετικές κάθε εξάμηνο ειδικές θεματικές από το σύνολο της ύλης του Αστικού Δικονομικού Δικαίου, και γι’ αυτές ετοιμάζεται ειδικό τεύχος διδασκαλίας (δωρεάν διανεμόμενο σε έντυπη μορφή ή και ηλεκτρονικά). Το τεύχος περιλαμβάνει το σύνολο της κρίσιμης ανά θεματική νομολογίας και βιβλιογραφίας, και ορισμένα πρακτικά ζητήματα, που προϋποθέτουν επαρκή γνώση του Αστικού Δικονομικού Δικαίου.
To τεύχος περιλαμβάνει ακόμα θεματικές του δικονονομικού δικαίου, που δεν διδάχθηκαν σε προηγούμενα εξάμηνα, Συχνά, στη διδασκαλία περιλαμβάνονται και αποφάσεις υπερεθνικών δικαστηρίων, όπως λ.χ του ΔΕΕ, ή του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Οι φοιτητές κατανέμονται σε δύο κατά κανόνα τμήματα (στο εαρινό, αλλά και στο χειμερινό εξάμηνο), και το μάθημα διδάσκεται σε κάθε τμήμα 4 ώρες εβδομαδιαίως. Ο τρόπος διδασκαλίας είναι προσανατολισμένος στην ιδιαίτερη αποστολή του μαθήματος. Αντίθετα με τα προηγούμενα εξάμηνα οι φοιτητές καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς τους προσφέρονται οι εξής δυνατότητες: 1) σύνταξη σχετικής γραπτής εργασίας με αντικείμενο μία από τις διδασκόμενες ενότητες 2) συλλογική προετοιμασία για τη συμμετοχή σε ειδικό σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιείται κατά τη λήξη της διδακτικής περιόδου και λίγο πριν τις εξετάσεις, ή συλλογική επίσης προετοιμασία για την διεξαγωγή εικονικής δίκης, στην οποία οι φοιτητές μετέχουν ως δικαστές, ή ως δικαστικοί πληρεξούσιοι των διαδίκων. Η συμμετοχή στις παραπάνω επιπλέον δραστηριότητες είναι προαιρετική και δεν πριμοδοτείται βαθμολογικά, με την επιφύλαξη εξαιρέσεων. Πρωταρχικός στόχος πάντως στην Εμβάθυνση παραμένει η συστηματική διδασκαλία των δικαστικών αποφάσεων, ως προς τη δομή και την ερμηνευτική διαδικασία που ακολουθούν τα ελληνικά δικαστήρια.