Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα έχει δύο στόχους: 1) Ανοίγει έναν ορίζοντα εξωστρέφειας στους φοιτητές και στις φοιτήτριες σε ένα γνωστικό αντικείμενο διεθνούς περιεχομένου, με συγκεκριμένες προοπτικές εμβάθυνσης σε μεταπτυχιακό ή ερευνητικό επίπεδο, αλλά και επαγγελματικής απασχόλησης στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, 2) Εξασκεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στον χαρακτηρισμό πραγματικών περιστατικών ή καταστάσεων με διεθνή χαρακτηριστικά και στην υπαγωγή τους στους διεθνείς κανόνες δικαίου. Τους βοηθά να προσδιορίσουν το πεδίο εφαρμογής των νομικών εργαλείων που χρησιμοποιούν, καθώς και τη διαδραστικότητα των πηγών δικαίου που ρυθμίζουν μια συγκεκριμένη σχέση ή κατάσταση με διεθνή χαρακτηριστικά.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στο μάθημα εξετάζονται το αντικείμενο, τα υποκείμενα και οι πηγές του Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου. Στο κύριο μέρος, το μάθημα ασχολείται με τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Προσδιορίζεται η έννοια της ξένης άμεσης επένδυσης και οι πηγές δικαίου που ρυθμίζουν τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Εξετάζεται το νομικό πλαίσιο της προώθησης και προστασίας των ξένων επενδύσεων, με έμφαση στους κινδύνους που αντιμετωπίζει μια ξένη άμεση επένδυση στη χώρα υποδοχής και στα standards μεταχείρισης των ξένων άμεσων επενδύσεων από το κράτος υποδοχής. Εξετάζονται, τέλος, οι τρόποι επίλυσης των διαφορών μεταξύ ξένων επενδυτών και κράτους υποδοχής, με έμφαση στη διεθνή διαιτησία.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Γκλαβίνης Παναγιώτης, Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο (γενικές αρχές, διεθνές εμπόριο, ξένες επενδύσεις), Εκδόσεις Σάκκουλα, Θεσσαλονίκη 2009/1η έκδοση (κωδικός βιβλίου στον Εύδοξο: 25106).
2. Στεφάνου Κωνσταντίνος Α., Γκόρτσος Χρήστος, Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο, Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2006/1η έκδοση (κωδικός βιβλίου στον Εύδοξο: 10485).