ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΟΙΝΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕΙΔΙΚΟΙ ΠΟΙΝΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ / SPECIAL CRIMINAL LAWS
ΚωδικόςΠΕ18
ΣχολήΝομική
ΤμήμαΝομικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID100001593

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήμα Νομικής (2015-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 162
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
Ενιαία ΚατεύθυνσηΠεριορισμένης Επιλογής Ειδικών Γνώσεων844

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕΙΔΙΚΟΙ ΠΟΙΝΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ
Ακαδημαϊκό Έτος2020 – 2021
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600184771

Πρόγραμμα Τάξης

Κτίριο
Όροφος-
ΑίθουσαΕξ αποστάσεως (900)
ΗμερολόγιοΠέμπτη 20:00 έως 22:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Το προαπαιτούμενο του Ειδικού Ποινικού δεν είναι απόλυτο, διευκολύνει όμως την κατανόηση και την εμβάθυνση στα ειδικότερα προβλήματα του συγκεκριμένου επιστημονικού αντικειμένου.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Διδάσκονται στους φοιτητές τα κεντρικά προβλήματα σχετικά με το έννομο αγαθό, τα όρια του αδίκου, ποινών (κύριων και παρεπόμενων) και συρροών των ειδικών ποινικών νόμων που αφορούν: α) αναλυτική συζήτηση των ζητημάτων που προκύπτουν από τις διατάξεις για τις βασικές πράξεις διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών ουσιών αναλυτικά κατά το Ν 4139/2013, (είδη ναρκωτικών ουσιών και βασικές πράξεις, ζητήματα πατερναλισμού στο ποινικό δίκαιο σε σχέση με την τυποποίηση της χρήσης ναρκωτικών για προσωπικές ανάγκες του χρήστη, η έννοια της εξάρτησης και η επίδρασή της στον καταλογισμό, ευεργετικά μέτρα για τους εξαρτημένους από ναρκωτικά δράστες εγκλημάτων), β) τα ουσιώδη ζητήματα σχετικά με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας (έννοια της «ιδιοκτησίας», του πρωτότυπου έργου, όρια του αδίκου έναντι της αναπαραγωγής έργων από τους χρήστες), τα ζητήματα κατοχής και χρήσης όπλων κατά το Ν 2168/1993 (έννοια όπλου, εμπορία, κατοχή, οπλοφορία, οπλοχρησία), την διακίνηση λαθρεμπορευμάτων (αναλύονται και συζητούνται οι βασικές διατάξεις του τελωνειακού κώδικα,ν. 2690/2001, που συνδέονται με τις μορφές τέλεσης της λαθρεμπορίας (τρόποι τέλεσης, προβλήματα συρροής, δήμευση κλπ), τα θέματα παράνομης εισόδου και παραμονής αλλοδαπών στη χώρα και ιδίως η απέλαση κατά το νόμο 3386/2005, τα προβλήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων κατά το Ν 2472/1997 (έννοια του «αρχείου» προσωπικών δεδομένων, το προστατευόμενο έννομο αγαθό, λόγοι άρσης του αδίκου). Σε κάθε μάθημα διανέμεται ένα βασικό διάγραμμα ύλης, γίνεται εισαγωγή στα κεντρικά ζητήματα και στη συνέχεια οι φοιτητές καλούνται να εμβαθύνουν σε αυτά συζητώντας παραδείγματα από τη νομολογία, ώστε αφενός να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες των οικείων διατάξεων και αφετέρου να καταστούν ικανοί να χρησιμοποιούν κατάλληλες μεθόδους για την επίλυση σημαντικών ερμηνευτικών ζητημάτων και για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων στο πλαίσιο πρακτικών ασκήσεων.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
 • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
 • Λήψη αποφάσεων
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
 • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
 • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
 • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
- Nαρκωτικά: Aναλύονται και προσδιορίζονται οι όψεις καταστολής της διάδοσης των ναρκωτικών στη χώρα μας (λ.χ. το τιμωρητό της απλής χρήσης και διακίνησης) και ερμηνεύονται οι βασικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. (ν. 4193/2013). - Πνευματική ιδιοκτησία: Aναλύονται και συζητούνται οι διατάξεις του ν. 2121/1993 (:ο χαρακτήρας των πνευματικών δημιουργημάτων, κασετοπειρατεία, προβλήματα συρροής κ.λπ.). - Όπλα: Eκτίθενται και συζητούνται ερμηνευτικά προβλήματα που συνδέονται με το ν.2168/1993 (έννοια όπλου, εμπορία, κατοχή, οπλοφορία, οπλοχρησία κ.λπ.). - Λαθρεμπορία: Aναλύονται και συζητούνται οι βασικές διατάξεις του τελωνειακού κώδικα (ν. 2690/2001) που συνδέονται με τις μορφές τέλεσης της λαθρεμπορίας (τρόποι τέλεσης, προβλήματα συρροής, δήμευση κ.λπ.). - Αλλοδαποί: Αναλύονται και συζητούνται οι βασικές διατάξεις του νόμου περί αλλοδαπών (ν. 3386/2005). - Προσωπικά δεδομένα: Αναφύονται και συζητούνται οι βασικές διατάξεις του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων κατά το Ν. 2472/1997.
Λέξεις Κλειδιά
ποινική ευθύνη, άρση του αδίκου, καταλογισμός, εξάρτηση, απόπειρα, ναρκωτικά, προσωπικά δεδομένα, πνευματική ιδιοκτησία, λαθρεμπορία, είσοδος αλλοδαπών, όπλα.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις261,0
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων451,8
Συγγραφή εργασίας / εργασιών261,0
Εξετάσεις30,1
Σύνολο1004
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η αξιολόγηση των φοιτητών στηρίζεται στη διαδικασία των εξετάσεων (γραπτών και προφορικών) στο τέλος του εξαμήνου καθώς και (επικουρικά-ενισχυτικά) στην (εθελοντική) συμμετοχή τους στη συγγραφή εργασιών. Για τη διασφάλιση της διαφάνειας στην αξιολόγηση της επίδοσής τους χρησιμοποιείται προκαθορισμένη λεπτομερειακή βαθμολόγηση για κάθε επιμέρους πρόβλημα που τίθεται προς επίλυση στις εξετάσεις. Προς ενίσχυση της παραπάνω διαφάνειας οι φοιτητές προτρέπονται να προσέρχονται μετά τις εξετάσεις είτε σε ομαδικές είτε σε ατομικές συναντήσεις με τον διδάσκοντα ή τη διδάσκουσα προκειμένου να βλέπουν το γραπτό τους και να λαμβάνουν αναλυτικές εξηγήσεις τόσο για τον τρόπο που έπρεπε να απαντήσουν όσο και για τον τρόπο που βαθμολογήθηκαν.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
 • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
 • Άλλη / Άλλες (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1) Καϊάφα - Γκμπάντι Μαρία, Συμεωνίδου - Καστανίδου Ελισάβετ, Νομολογιακές Εφαρμογές Ειδικών Ποινικών Νόμων, Έκδοση: 2η/2019, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΕΕΤΕ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 86200945 2) Παρασκευόπουλος Νικόλαος, Η καταστολή της διάδοσης των ναρκωτικών στην Ελλάδα, Έκδοση: 2η/2019, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ ΑΕ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 33352865 3) Μαργαρίτης Λάμπρος, Σατλάνης Χρήστος (επιμ), Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι, Έκδοση: 1η/2015, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΕΕΤΕ, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 59385231
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία καθώς και άλλο βοηθητικό υλικό (διαγράμματα παραδόσεων, πρακτικά παραδόσεων, αποφάσεις νομολογίας, φροντιστηριακές ασκήσεις, σεμιναριακό υλικό) παρέχεται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων από τον εκάστοτε διδάσκοντα / διδάσκουσα ή αναρτάται στο e-learning.
Τελευταία Επικαιροποίηση
18-04-2021