Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στο τέλος του σεμιναρίου οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση να:
• αναγνωρίζουν τη σημασία του σχεδιασμού μαθήματος
• γνωρίζουν τα βασικά σημεία του σχεδιασμού μαθήματος της Γερμανικής ως ξένης γλώσσας
• σχεδιάζουν μία διδακτική ώρα/ενότητα στο μάθημα της Γερμανικής ως ξένης γλώσσας, εφαρμόζοντας στην πράξη τη σχετική
θεωρία
• τεκμηριώνουν το σχέδιο μαθήματός τους από διδακτικής πλευράς με βάση τη θεωρία
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στο μάθημα αυτό γίνεται μια θεωρητική και πρακτική προσέγγιση της διδακτικής-μαθησιακής διαδικασίας στο πλαίσιο του μαθήματος της Γερμανικής ως ξένης γλώσσας, δίνοντας βαρύτητα στον σχεδιασμό του. Η διδασκαλία εξετάζεται ως πολυδιάστατο γεγονός, το οποίο είναι αναγκαίο να παρατηρηθεί, να αναλυθεί και να σχεδιαστεί. Παρουσιάζονται και αναλύονται χαρακτηριστικά του σχεδιασμού και της προετοιμασίας του μαθήματος της Γερμανικής ως ξένης γλώσσας (τόσο σε μικρο- όσο και σε μακροεπίπεδο) ως κύριας προϋπόθεσης για την αποτελεσματικότητά του και τίθενται βάσεις για την επιτυχή του προετοιμασία. Επίσης, στο πλαίσιο του μαθήματος συζητούνται θέματα και ερωτήματα που αφορούν την εκπαιδευτική πράξη, όπως για παράδειγμα τα συγκεκριμένα βήματα και τα στοιχεία του σχεδίου μαθήματος, ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, προβλήματα της σχολικής καθημερινότητας, τι σημαίνει «καλή/αποτελεσματική διδασκαλία», η μελέτη/εργασίες για το σπίτι και η αξιολόγηση της διδασκαλίας.
Λέξεις Κλειδιά
Γερμανική ως ξένη γλώσσα, σχεδιασμός μαθήματος, προγραμματισμός μαθήματος, προετοιμασία μαθήματος
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Χατζηδήμου, Δημήτρης & Χατζηδήμου, Κωνσταντίνος (2014). Προγραμματισμός διδασκαλίας στη θεωρία και στην πράξη. Εκπαιδευτικές-διδακτικές τεχνικές, σχέδια μαθήματος και διδακτικά σενάρια για το δημοτικό σχολείο, το γυμνάσιο και το λύκειο. Αθήνα: Διάδραση.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Bimmel, Peter/Kast, Bernd/Neuner, Gerd (2011). Deutschunterricht planen. Neu. Berlin [u.a.]: Langenscheidt.
Ende, Karin/Grotjahn, Rüdiger/Kleppin, Karin/Mohr, Imke (2013). Curriculare Vorgaben und Unterrichtsplanung. München: Klett-Langenscheidt.
Glas, Rainer/Schlagbauer, Johanna (2008). Pädagogik am Gymnasium. Praxiswissen für den Berufseinstieg. Augsburg: Brigg Pädagogik.
Gonschorek, Gernot/Schneider, Susanne (2010). Einführung in die Schulpädagogik und die Unterrichtsplanung. Donauwörth: Auer.
Gudjons, Herbert (2007). Frontalunterricht – neu entdeckt. Integration in offene Unterrichtsformen. Bad Heilbrunn: Klinkhardt.
Meyer, Hilbert (2008). Was ist guter Unterricht. Berlin: Cornelsen Scriptor.
Mittelstädt, Holger/Tewes, Ferdinand (2012). 99 Tipps: Unterrichtsvorbereitung. Berlin: Cornelsen.
Καραγιαννίδου, Ευαγγελία (2006). Διδασκαλία και εκμάθηση της Γερμανικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας στο Δημοτικό με βάση τη Διδακτική της Πολυγλωσσίας. Παιδαγωγική Επιθεώρηση, 42, 23-41.
Παπαδοπούλου, Χάρις-Όλγα (2007). Η Γερμανική ως ξένη γλώσσα στο ελληνικό δημόσιο σχολείο: Η εξασφάλιση της συνέχειας. Θεσσαλονίκη: Σταμούλης.