ΣΕ ΕΜΜΕΤΡΗ ΜΟΡΦΗ: Η ΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΔΟΚΙΜΙΟ, ΑΦΗΓΗΣΗ, COLLAGE

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΣΕ ΕΜΜΕΤΡΗ ΜΟΡΦΗ: Η ΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΔΟΚΙΜΙΟ, ΑΦΗΓΗΣΗ, COLLAGE / IN VERSE: POETIC ESSAY, NARRATIVE, COLLAGE
Τίτλος στα ΓερμανικάIn Versform: Gedichtete Erzählungen, Essays, Collagen
ΚωδικόςΒΚ0278
ΣχολήΦιλοσοφική
ΤμήμαΓερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600020331

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (2020-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 23
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣΧειμερινό/Εαρινό-6

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΣΕ ΕΜΜΕΤΡΗ ΜΟΡΦΗ: Η ΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΔΟΚΙΜΙΟ, ΑΦΗΓΗΣΗ, COLLAGE
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600186796
Τύπος Μαθήματος
Eιδίκευσης / Kατεύθυνσης
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Γερμανικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
- Εξοικείωση των φοιτητών και φοιτητριών με ζητήματα ποιητικής (ανάγνωση επιλεγμένων ποιητικών αποσπασμάτων) - Συζήτηση με τους (Έλληνες) μεταφραστές και μεταφράστριες των γερμανικών κειμένων που θα αναλυθούν στο πλαίσιο του σεμιναρίου - Εξάσκηση στη διατύπωση ερευνητικών υποθέσων και ερωτημάτων
Γενικές Ικανότητες
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ο γερμανικός 20ός αιώνας πειραματίζεται με διάφορες μορφές ποίησης. Ο Arnfrid Astel, ας πούμε, γράφει ένα από τα πιο σύντομα ποιήματα της γερμανικής λογοτεχνίας με τίτλο «Grabschrift auf einen Floh» / «Επιτάφιος σε έναν ψύλλο», καταφέρνοντας να μεταδώσει, μόλις σε ένα δίστιχο, μια ιδιαίτερα κωμική διάσταση: «Hier liegt / der springende Punkt» («Ενθάδε κείται / η πηδηχτή τελεία» — αλλά εξίσου θα σήμαινε: το «βασικό σημείο», το «ουσιώδες»). Ενώ, την ίδια περίπου περίοδο, ο Walter Höllerer υποστηρίζει με θέρμη το εκτενές ποίημα, το «Langgedicht», επειδή αυτό στρέφεται, όπως λέει, ενάντια στη «λακωνικότητα» και τα «αυστηρά σχήματα». Προπάντων όμως: το «μακροποίημα» μοιάζει να διαχειρίζεται αλλιώς την πραγματικότητα. Καθώς συνενώνει τις πλέον διαφορετικές —και, όχι σπάνια, κοινότοπες— αντιλήψεις· ανασυνθέτει την ιστορία πολυφωνικά· αξιώνει επική ολότητα· εγκαταλείπει κανόνες και όρια ή, ακόμη, δεν διστάζει να αφήσει πίσω του αυτό που ονομάζουμε «τόνο προσωπικό». Ακριβώς για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με ορισμένους, αποτελεί το κατεξοχήν πολιτικό είδος ποίησης. Διαβάζοντας από κοινού και συζητώντας επιλεγμένα παραδείγματα, το σεμινάριο θα παρακολουθήσει μερικούς από τους σημαντικότερους σταθμούς των «μακροποιημάτων». Ειδικότερα, θα εστιάσει σε λυρικά δοκίμια, έμμετρες αφηγήσεις και collage ποιημάτων των τελευταίων ετών, όπως για παράδειγμα: «Der Untergang der Titanic: Eine Komödie» (1978) του Hans Magnus Enzensberger· «Vom Schnee oder Descartes in Deutschland» (2003) του Durs Grünbein· «Annette, ein Heldinnenepos» (2020) της Anne Weber· «Die Sprache von Gibraltar» (2016) του Björn Kuhligk. Συγχρόνως, θα προσκληθούν οι μεταφραστές και οι μεταφράστριες των κειμένων αυτών για να φωτίσουν, από τη δική τους οπτική αυτή τη φορά, ζητήματα που σχετίζονται με την απόδοση του είδους αυτού στα ελληνικά.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Βιντεοδιαλέξεις
  • Podcast
  • Βιβλίο
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις251
Σεμινάρια502
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων251
Εκπόνηση μελέτης (project)251
Συγγραφή εργασίας / εργασιών251
Σύνολο1506
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες καλούνται να κάνουν μια δημόσια παρουσίαση (Referat) σε θέμα της επιλογής τους. Στο τέλος καλούνται να υποβάλουν είτε μια γραπτή εργασία (ομαδική ή ατομική) είτε να πάρουν συνέντευξη από τους προσκεκλημένους μεταφραστές/μεταφράστριες. Σε περίπτωση που επιλέξουν το δεύτερο, τη συνέντευξη δηλαδή, είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουν και άλλα μέσα (video ή podcast).
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική)
  • Έκθεση / Αναφορά (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Björn Kuhligk, Die Sprache von Gibraltar, Berlin, Hanser 2016 / Η γλώσσα του Γιβραλτάρ, μτφρ. Άκης Παραφέλας & Μαρία Οικονόμου, Αθήνα, Ενύπνιο 2022.
Τελευταία Επικαιροποίηση
26-02-2022