Θρησκευτική διπλωματία στο πρώιμο Βυζάντιο. Η Γεωγραφία του Χριστιανισμού

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΘρησκευτική διπλωματία στο πρώιμο Βυζάντιο. Η Γεωγραφία του Χριστιανισμού / Θρησκευτική διπλωματία στο πρώιμο Βυζάντιο. Η Γεωγραφία του Χριστιανισμού
ΚωδικόςΧ340
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΙωάννης Μπάκας
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600020368

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού(2013-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 14
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΕλεύθερη ΕπιλογήΧειμερινή-4

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΘρησκευτική διπλωματία στο πρώιμο Βυζάντιο. Η Γεωγραφία του Χριστιανισμού
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600187250

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΘεολογική
ΌροφοςΌροφος 3
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ B (99)
ΗμερολόγιοΤετάρτη 19:30 έως 21:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Εμβάθυνσης / Εμπέδωσης Γνώσεων
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να περιγράφουν το ιστορικό και εκκλησιαστικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τον 4ο έως τον 6ο μ.Χ. αιώνα, εντός και κυρίως εκτός των Βυζαντινών συνόρων. Να αναλύσουν τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν σε συγκεκριμένη κάθε φορά εκκλησιαστική πολιτική. Να αντιληφθούν επίσης το νόημα και το περιεχόμενο της Χριστιανικής Οικουμένης.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η Εκκλησία χρησίμευσε ως δυναμικό όπλο στα χέρια του βυζαντινού κράτους, για την εξυπηρέτηση της κρατικής του πολιτικής και του οικουμενικού οράματός του. Από τον 4ο μ.Χ. αιώνα ο Χριστιανισμός σταδιακά ενσωματώθηκε στο πολιτικό και ιδεολογικό σύστημα της αυτοκρατορίας διαμορφώνοντας την οικουμενική της πολιτική. Το μάθημα ασχολείται με την έρευνα και μελέτη βασικών σημείων της εκκλησιαστικής πολιτικής από τον 4ο έως τον 6ο μ.Χ. αι. και το ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο με την εξάπλωση του Χριστιανισμού στην Ασία και την Αφρική και στις χριστιανικές προσεγγίσεις ξένων λαών. Πρόκειται για μια περίοδο χριστιανικής ιεραποστολικής δραστηριότητας, η οποία συμπορεύθηκε με τη διπλωματία, θέτοντας και πολιτικούς στόχους που ξεπερνούσαν κατά πολύ το πλαίσιο του απλού εκχριστιανισμού. Syllabus: 1. Χριστιανική και εκκλησιαστική τοπογραφία. 2. Ο Χριστιανισμός και οι δρόμοι του βυζαντινού εμπορίου 3. Χριστιανική Οικουμένη και Βυζάντιο. «Θεία βασιλεία». Ευσέβιος: Ο εισηγητής της πολιτικής θεολογίας. 4. Το Βυζάντιο και οι ξένοι κατά τον 4ο και 5ο αιώνα. 5. Το Βυζάντιο και η διάδοση του χριστιανισμού στους λαούς του Βορρά και της Δύσης 6. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και η ιεραποστολική δράση στα τέλη του 4ου αιώνα 7. H παρέμβαση του Βυζαντίου στην Ερυθρά Θάλασσα. H παρεμβατική πολιτική του Βυζαντίου στην Αιθιοπία, τη Νουβία και τη Ν. Αραβία. 8. Προσέγγιση των Περσών και των αραβικών φύλων της προϊσλαμικής περιόδου. 9. Ο περσικός αντίποδας. Ο χριστιανισμός στη Σασσανιδική Περσία. Ο ανταγωνισμός στον έλεγχο των χωρών της Ερυθράς Θάλασσας. 10. Η Χριστιανική Αρμενία και το Βυζάντιο 11. Η πολιτική ιδεολογία του 6ου αιώνα και οι κύριοι εκφραστές της. Η Εκκλησιαστική πολιτική του Ιουστινιανού. 12. Η θρησκευτική πολιτική του Βυζαντίου στον Καύκασο, την Κριμαία και τον Δούναβη. 13. Η θρησκευτική μεταστροφή των λαών της Β. Αφρικής μετά την ανάκτησή της από τους Βυζαντινούς.
Λέξεις Κλειδιά
Πατριαρχείο, Κωνσταντινούπολη, Περσία, Αρμενία, Ιβηρία, Ιουστινιανός
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Διαφάνειες
 • Διαδραστικές ασκήσεις
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με τη χρήση του PowerPoint. Το μάθημα υποστηρίζεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα //elearning.auth.gr
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,6
Σεμινάρια90,4
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων391,6
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων110,4
Εξετάσεις20,1
Σύνολο1004
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Προφορική εξέταση. Προσμετράται θετικά η συμμετοχή στο μάθημα.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική)
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική)
 • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
 • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1) Ιωάννης Μπάκας, Η Εκκλησία πέρα από τον Ευφράτη. Ιστορία της εκκλησιαστικής οργάνωσης και διοίκησης της περιοχής κατά τον 5ο αι., εκδ. Μπαρμπουνάκης, Θεσσαλονίκη 2015. 2) Μιχάλης Κορδώσης, Το Βυζάντιο και ο δρόμος προς την Ανατολή. Πρωτοβυζαντινή περίοδος (324-610 μ.Χ.), εκδ. Καραβιάς, Αθήνα 2002.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1.Σοφία Πάτουρα Σπανού, Χριστιανισμός και Παγκοσμιότητα στο πρώιμο Βυζάντιο, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2008. 2.Δέσποινα Ευγενίδου - Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος - Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ - Johannes Koder - Κωνσταντίνος Πιτσάκης - Gilbert Dagron - Αθανάσιος Μαρκόπουλος - Cyril Mango - Τίτος Παπαμαστοράκης - Paul Magdalino - Cecile Morrisson - Christian Hannick - Ελένη Παπασταύρου, Το Βυζάντιο ως οικουμένη, εκδ. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2005. 3.Ευάγγελος Χρυσός, Η Εκκλησιαστική πολιτική του Ιουστιανιανού κατά την έριν περί τα Τρία Κεφάλαια και την Ε΄ Οικουμενικήν Σύνοδον, Θεσσαλονίκη 1969. 4.Τηλέμαχος Λουγγής, Ιουστινιανός Πέτρος Σαββάτιος. Κοινωνία, Πολιτική και Ιδεολογία τον 6ο μ.Χ. αιώνα, εκδ. Βάνια, Θεσσαλονίκη 2005. 5.Βασιλική Παπούλια, Από τον αρχαίο στον νεότερο πολυμερισμό. τ. Α΄(Αρχαία Φύλα-Βυζαντινή Οικουμένη), Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2002.
Τελευταία Επικαιροποίηση
09-09-2021