ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΙΙ. ΕΙΔΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΙΙ. ΕΙΔΙΚΟ ΜΕΡΟΣ / Canon Law II. Specific Part
ΚωδικόςΥΕ08
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΓεώργιος Γκαβαρδίνας
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID60005080

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού(2013-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 228
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΥποχρεωτικό Κατ' ΕπιλογήνΧειμερινή-4

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΙΙ. ΕΙΔΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600187580

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΘεολογική
ΌροφοςΌροφος 1
ΑίθουσαΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Δ (94)
ΗμερολόγιοΤετάρτη 15:00 έως 18:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Υποβάθρου
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση των 13 διδακτικών ενοτήτων του μαθήματος: - θα μπορούν οι φοιτητές να μυηθούν επιστημονικά στις βασικές έννοιες του Κανονικού Δικαίου. - Επιπλέον, θα μπορούν να αναλύσουν τις βασικές έννοιες του Κανονικού Δικαίου και να τις συγκρίνουν μεταξύ τους, ανά χρονική περίοδο, σύμφωνα με το ιστορικό, πολιτικό και εκκλησιαστικό υπόβαθρο της κάθε εποχής που αναλύεται επιστημονικά και παρουσιάζεται από τον διδάσκοντα. - Επίσης, θα μπορούν να γνωρίσουν τον τρόπο ερμηνείας και εφαρμογής των Ιερών Κανόνων στη ζωή της Εκκλησίας και τις τυχόν διαχρονικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά την ισχύ και την εφαρμογή αυτών στην εκκλησιαστική πράξη, δηλαδή στη λειτουργική και ποιμαντική ζωή της Εκκλησίας, με κύρια στόχευση το πως και πόσο αυτοί οι κανόνες επηρεάζουν την ζωή του κάθε μέλους της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
 • Λήψη αποφάσεων
 • Αυτόνομη εργασία
 • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
 • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
 • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το κύρος και η εφαρμογή των Ιερών Κανόνων. Ερμηνεία των Ιερών Κανόνων. Κατάργηση των Ιερών Κανόνων. Η σχέση κληρικών και λαϊκών. Κληρικοί – Μοναχοί. Τα όργανα της εκκλησιαστικής εξουσίας (Οικουμενικές Σύνοδοι – Τοπικές ή Επαρχιακές Σύνοδοι). Το επισκοπικό επαρχιακό πολίτευμα. Η διδακτική, η ιερατική και η διοικητική εξουσία στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Το εκκλησιαστικό ποινικό δίκαιο. Η εκκλησιαστική περιουσία. Ζητήματα οικογενειακού δικαίου (γάμος – διαζύγιο). Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Οι διδακτικές ενότητες διαρθρώνονται ως εξής: 1. Ο Εκκλησιαστικός οργανισμός. Σχέση κληρικών και λαϊκών. 2. Κληρικοί. Κτήση της ιδιότητος του κληρικού. Προσόντα του χειροτονούντος. Προσόντα του χειροτονουμένου. Αποτελέσματα της χειροτονίας. 3. Μοναχοί – Μοναχές. Ιερές Μονές. 4. Τα όργανα της εκκλησιαστικής εξουσίας. Οικουμενικές Σύνοδοι – Τοπικές Σύνοδοι. 5. Το επισκοπικό επαρχιακό πολίτευμα. Επίσκοποι – Μητροπολίτες – Έξαρχοι/Πατριάρχες – Αρχιεπίσκοποι – Χωρεπίσκοποι και Βοηθοί Επίσκοποι. 6. Εκλογή των επισκόπων. Οι συνέπειες της χειροτονίας των επισκόπων. Η χηρεία της επισκοπής. Πρεσβύτεροι. Διάκονοι. 7. Η διδακτική, η ιερατική και η διοικητική εξουσία της Εκκλησίας. 8. Τα εκκλησιαστικά δικαστήρια. 9. Το δίκαιο της εκκλησιαστικής περιουσίας. 10. Ο γάμος. Το διαζύγιο. 11. Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας (Α). 12. Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας (Β). 13. Οι θεσμοί διοικήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η Καταστατική νομοθεσία της Εκκλησίας στην Ελληνική Επικράτεια.
Λέξεις Κλειδιά
Ιεροί Κανόνες – Δίκαιο – Οικουμενική Σύνοδος.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Βιβλίο
 • Επιλεγμένη Βιβλιογραφία
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Επικοινωία μέσω email.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις391,6
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων492,0
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων100,4
Εξετάσεις20,1
Σύνολο1004
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτητές της τάξης αξιολογούνται γραπτώς με ερωτήσεις εκτεταμένης απάντησης στο τέλος του εξαμήνου.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου, Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Θεωρία και Νομολογία, εκδόσεις Μπαρμπουνάκη, Θεσσαλονίκη 2013, σελίδες: 47-90, 185-423, 533-579
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1.Αλιβιζάτου Αμίλκα, Το Κανονικόν Δίκαιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Θεολογία, τ. Α΄ (ΙΗ΄) (1940), σ. 29-58. 2.Βαβούσκου Κωνσταντίνου, Εγχειρίδιον Εκκλησιαστικού Δικαίου, Θεσσαλονίκη 1989. 3.Γκαβαρδίνα Γεωργίου, Η Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδος και το νομοθετικό της έργο, Κατερίνη 1998. 4.Κονιδάρη Ιωάννη, Εγχειρίδιο Εκκλησιαστικού Δικαίου, Αθήνα 2000. 5.Μενεβίσογλου Παύλου, μητροπολίτου Σουηδίας, Ιστορική εισαγωγή εις τους Κανόνας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Στοκχόλμη 1990. 6.Μπούμη Παναγιώτη, Κανονικόν Δίκαιον, Αθήνα 2000. 7.Ροδοπούλου Παντελεήμονος, μητροπολίτου Τυρολόης και Σερεντίου, Επιτομή Κανονικού Δικαίου, Θεσσαλονίκη 1998. 8.Παπαγεωργίου Κωνσταντίνου, Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Θεωρία και Νομολογία. Σχέσεις κράτους και Εκκλησίας-Θρησκευτική ελευθερία-Διοίκηση και οργάνωση θρησκευμάτων, Θεσσαλονίκη 2013. 9.Πουλή Γεωργίου, Εκκλησιαστικό Ποινικό Δίκαιο, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2008. 10.Παναγιωτάκου Παναγιώτη, Σύστημα του Εκκλησιαστικού Δικαίου κατά την εν Ελλάδι ισχύν αυτού. Τόμ. Δ΄, Το δίκαιον των μοναχών, Θεσσαλονίκη 1957. 11.Τρωιάνου Σπυρ.-Πουλή Γεωργίου, Εκκλησιαστικό Δίκαιο, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2003. 12.Φειδά Βλασίου, Ιεροί Κανόνες και Καταστατική Νομοθεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 1997. 13.Παναγιωτάκου Παναγιώτη, Σύστημα του Εκκλησιαστικού Δικαίου κατά την εν Ελλάδι ισχύν αυτού, τόμ. Γ΄, Το ποινικόν δίκαιον της Εκκλησίας, Θεσσαλονίκη 1957.
Τελευταία Επικαιροποίηση
04-11-2020