Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές και φοιτήτριες αναμένεται:
- Να μπορούν να αναλύσουν κριτικά κυρίαρχες εκπαιδευτικές πρακτικές και να ερμηνεύσουν τη δική τους μαθησιακή εμπειρία υπό το πρίσμα διαφορετικών θεωρητικών πλαισίων.
Να γνωρίσουν και να κατανοήσουν σύγχρονα θεωρητικά πλαίσια που σχετίζονται με τη συμμετοχική, διαλογική και συνεργατική εκπαίδευση.
-Να μπορούν να σχεδιάσουν διδασκαλίες λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες εκπαιδευτικές θεωρίες και τις θεωρίες μάθησης.
Περιεχόμενο Μαθήματος
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
1. Εισαγωγή στο μάθημα. Σκοποί, περιεχόμενο και οργάνωση του μαθήματος. Συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών. Τρόποι αξιολόγησης στο μάθημα. Οδηγίες για την εργασία (προαιρετική).
2. Η οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παράμετροι και διαδικασίες. Κριτική θεώρηση κυρίαρχων εκπαιδευτικών πεποιθήσεων και πρακτικών - αναστοχασμοί.
3. Κονστρουκτιβιστικές θεωρίες μάθησης και η επίγνωση του κοινωνικο-πολιτισμικού πλαισίου ως προϋποθέσεις ενίσχυσης της μάθησης.
4. Η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στην εκπαιδευτική διαδικασία Ι. Νοηματοδότηση, προϋποθέσεις και στρατηγικές
5. Η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στην εκπαιδευτική διαδικασία ΙΙ. Παραδείγματα από την εκπαιδευτική πράξη.
6. Διαφοροποίηση της διδασκαλίας και της μάθησης. Αναγκαιότητα, είδη διαφοροποίησης, διαδικασίες διαφοροποίησης. Παραδείγματα από την εκπαιδευτική πράξη.
7. Ο διάλογος ως μια δημοκρατική πρακτική και ως εκπαιδευτική διαδικασία. Είδη ερωτήσεων και στρατηγικές ενίσχυσης του διαλόγου στο μάθημα.
8. Κριτική και δημιουργική σκέψη.
9. Συνεργατική μάθηση. Σημασία, είδη, διαδικασίες. Παραδείγματα από την εκπαιδευτική πράξη.
10. Παρουσιάσεις εργασιών ή/και ασκήσεις.
11. Παρουσιάσεις εργασιών ή/και ασκήσεις.
12. Παρουσιάσεις εργασιών ή/και ασκήσεις.
13. Ανακεφαλαίωση
Λέξεις Κλειδιά
συνεργατική μάθηση, συμμετοχικές πρακτικές, διαλογικές πρακτικές, διαφοροποίηση διδασκαλίας και μάθησης
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Ανδρούσου, Α. & Τσάφος, Β. (2020). Επιστήμες της Εκπαίδευσης: Ένα δυναμικό διεπιστημονικό πεδίο. Αθήνα: Gutenberg.
Δημητριάδου, Κ. (2016). Νέοι Προσανατολισμοί της Διδακτικής - Προσαρμογή της Διδασκαλίας στις Εκπαιδευτικές Προκλήσεις του 21ου Αιώνα. Αθήνα: Gutenberg (Γ. ΔΑΡΔΑΝΟΣ - Κ. ΔΑΡΔΑΝΟΣ Ο.Ε).
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Αυγητίδου, Σ. (2021). Υποστηρίζοντας τη μάθηση των παιδιών με συμμετοχικές και διαλογικές διαδικασίες: απόψεις και πρακτικές των εκπαιδευτικών. Στο Γουδήρας, Δ.Β. (εισαγωγή - επιμέλεια). Σύγχρονα θέματα Ψυχοπαιδαγωγικής. Στην μνήμη του Καθηγητή Παιδαγωγικής Χρήστου Φράγκου (σ.σ. 186-202). Αθήνα: Gutenberg
Αυγητίδου, Σ. (2014). Η συμμετοχή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία: προϋποθέσεις και διαδικασίες ενίσχυσής της στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στο Ε. Κατσαρού & Μ. Λιακοπούλου (επιμ.). Θέματα Διδασκαλίας και Αγωγής στο πολυπολιτισμικό σχολείο. Ενότητα Α. Επιμορφωτικό υλικό (σ.σ. 193-206). Μεταμόρφωση: Access Γραφικές Τέχνες Α.Ε. ISBN 978-618-81071-7-5
Εκπαιδευτικό υλικό http://voice.web.auth.gr/