ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΙΑΤΡΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ / Medical Informatics
Κωδικός100209C
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΟδοντιατρικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΑντώνιος Αλετράς
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600018352

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Οδοντιατρικής (2010-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 125
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΥποχρεωτικό212

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΙΑΤΡΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600190349
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Σκοπός του μαθήματος. Η χρήση της τεχνολογίας και της πληροφορικής αποτελεί βασική δεξιότητα στην ιατρική εκπαίδευση, την περίθαλψη και την έρευνα. Στους σκοπούς του μαθήματος της Ιατρικής Πληροφορικής περιλαμβάνεται η εξοικείωση των φοιτητών στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Η/Υ, των τηλεπικοινωνιών και του Internet για την εξόρυξη ιατρικών πληροφοριών και δεδομένων από βάσεις γνώσης, δεδομένων και ιατρικών πληροφοριών που είναι προσπελάσιμες στον παγκόσμιο ιστό. Δίνονται επίσης στοιχεία για τις εφαρμογές συστημάτων πληροφορικής που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διακίνηση της ιατρικής γνώσης, τη διαχείριση της ιατρικής πληροφορίας, τη χρήση ηλεκτρονικού φακέλου για τους ασθενείς και την υποστήριξη της ιατρικής απόφασης. Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα Ο φοιτητής και η φοιτήτρια αναμένεται ότι στα πλαίσια του μαθήματος : Θα έχει εξοικειωθεί με τη λειτουργία και τη χρήση του Η/Υ και για τις ανάγκες της εκπαίδευσης του-της και της ιατρικής πρακτικής. Θα γνωρίζει τις απαραίτητες ορολογίες και τη σημασία πάνω σε θέματα που άπτονται της επικοινωνίας των ηλεκτρονικών συστημάτων. Θα έχει κατανοήσει τις έννοιες, τη φύση και τις ιδιότητες των ποικίλων ιατρικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών εικόνων. Θα έχει κατανοήσει το περιεχόμενο και τη σημασία των βιοϊατρικών δεδομένων και της ανάλυσής τους. Θα έχει εξασκηθεί στο πώς να περιγράφει με αλγορίθμους και λογικά βήματα ιατρικές διαδικασίες και προβλήματα. Θα έχει εξασκηθεί στο πώς να αναζεί έγκυρη ιατρική πληροφορία στο διαδίκτυο καθώς και σε εξειδικευμένες ιατρικές βάσεις γνώσης. Θα έχει κατανοήσει τη σπουδαιότητα του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και τον τρόπο αξιοποίησης του. Θα έχει ευαισθητοποιηθεί ως προς το ρόλο και τη σπουδαιότητα της διακίνησης και της διαχείρισης της ιατρικής πληροφορίας στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας, τα πληροφοριακά συστήματα υγείας και τα συστήματα τηλεϊατρικής. Θα έχει καλλιεργήσει την ικανοτητα να αξιοποιεί και να χρησιμοποιεί δυναμικά τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευσή του-της.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εισαγωγή στην ΙΠ Ιατρικά δεδομένα στον Η/Υ, και εργαστήριο με πρακτική άσκηση παρουσίασης οπτικοποίησης δεδομένων ιατρικού περιεχομένου Δυαδική λογική και αλγόριθμοι, και εργαστήριο με εφαρμογές ιατρικού περιεχομένου Ιατρική γνώση και διαδίκτυο και εργαστήριο αναζήτησης Ιατρικής Πληροφορίας και αξιοποίησή της σε περιβάλλον Office Εισαγωγή στην ανάλυση βιοϊατρικών σημάτων / αλγόριθμοι και matlab , και εργαστήριο με Εφαρμογές επεξεργασίας ιατρικών πολυμεσικών δεδομένων (MATLAB) Εισαγωγή στη Βιοϊατρική εικόνα και εργαστήριο με Εφαρμογές επεξεργασίας ιατρικών πολυμεσικών δεδομένων II (MATLAB) Ιατρικός φάκελος – ΗΦΑ, Ιατρικά πληροφορικά συστήματα - διαλειτουργικότητα – πρότυπα, Τηλεϊατρική και Εργαστήριο με Εφαρμογές Ιατρικού Φακέλου Ασθενούς (OpenMRS)
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιντεοδιαλέξεις
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Διαδραστικές ασκήσεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
elearning.auth.gr : εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή διαθέσιμο στους φοιτητές, μαζί με ασκήσεις Διδασκαλία με ηλεκτρονικό εποπτικό υλικό (διαφάνειες, video, κλπ) Εργαστήρια σε Η/Υ Επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών μέσων σε μεγάλο βαθμό (μέσω elerarning.auth.gr, emails, ...) Έλεγχος τελικού τεστ με ηλεκτρονικά μέσα
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις200,8
Εργαστηριακή Άσκηση120,5
Εξετάσεις200,8
Σύνολο522
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
εξέταση σε εργαστήρια (20%) ενδιάμεση γραπτή εξέταση προόδου (10%) τελικές γραπτές εξετάσεις (70%) ερωτήσεις ηλεκτρονικού κουίζ στα μαθήματα δίνουν ενισχυτικές μονάδες βαθμολογίας (20% συνολικά)
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
  • Εργαστηριακή Εργασία (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1 Τσιπούρας, Μ., Γιαννακέας, Ν., Καρβούνης, Ε., Τζάλλας, Α., 2015. Ιατρική πληροφορική. [ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα:Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.(μέρος Α) URI: http://hdl.handle.net/11419/2975 ISBN: 978-960-603-231-8 ID Ευδόξου: 320163 2 Αγγελίδης, Π., 2015. Ηλεκτρονική Υγεία. [ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα:Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. URI: http://hdl.handle.net/11419/5994 ISBN: 978-960-603-497-8 ID Ευδόξου: 59303593 3 Σπυρόπουλος, Β., 2015. Το σύγχρονο νοσοκομείο. [ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα:Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. URI: http://hdl.handle.net/11419/3035 ISBN: 978-960-603-137-3 ID Ευδόξου: 320215 4 Κουμπούρος, Ι., 2015. Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην υγεία. [ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα:Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. URI: http://hdl.handle.net/11419/286 ISBN: 978-960-603-092-5 ID Ευδόξου: 320017
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Εκπαιδευτικό σύγγραμμα (Βιοπληροφορική-Εφαρμογές Υπολογιστών στη Φροντίδα Υγείας και τη Βιοϊατρική, Cimino J., Shortlife) μέσω συστήματος Εύδοξος Handbook of Medical Informatics, JH van Bemmel and M. Musen, Edts, Springer, 1997. Medical Informatics: Computer Applications in Health Care and Biomedicine / by Edward H. Shortliffe (Editor), Lawrence M. Fagan, Gio Wiederhold, Leslie E., Perreault. Publisher: Springer Verlag; 2nd edition (November 2000). Information Technology for the health professionals, L Burke, B. Weill, Prentice Hall, 2000.
Τελευταία Επικαιροποίηση
30-10-2020