Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση των παραδόσεων του μαθήματος οι φοιτητές/τριες:
- Αποκτούν επαρκείς γνώσεις αναφορικά με τη Θεωρία των Συμβάσεων και τις κάθε μορφής δημοπρασίες
- Αποκτούν τις απαραίοτητες γνώσεις για όλες τις μορφές των διαγωνισμών των κρατικών προμηθειών ή άλλως των προμηθειών του Δημοσίου, που έχουν εισαχθεί από την κοινοτική νομοθεσία μετά το 1993 και έχουν υιοθετήθεί από την εθνική νομοθεσία.
- Εξετάζεται η εξέλιξη του ανοίγγματος της αγοράς των κρατικων προμηθειών στο διεθνές εμπόριο μέσω των διαδικασιών της παγκοσμιοποίησης.
- Μπορούν να ετοιμάσουν ένα φάκελο για να τον καταθέσουν ως προσφορά σε ένα διαγωνισμό του Δημοσίου είτε για δικό του/της λογαριασμό είτε να λειτουργήσουν ως στέλεχος επιχείρισης ετοιμάζοντας φακέλους προσφορών σε διαγωνισμούς προμηθειών του Δημοσίου
Περιεχόμενο Μαθήματος
Οι κρατικές προμήθειες σε υλικά, έργα και υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν το το 15% με 20% του ΑΕΠ κάθε χώρας. Αποτελούν λοιπόν μια σημαντική αγορά που ικανοποιεί τη δημόσια ζήτηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προμήθειες του Δημοσίου μετά το 1993, μετά λοιπόν το άνοιγμα της "Ενιαίας Αγοράς" της ΕΕ και της συμφωνίας των πολυμερών διαπραγματεύσεων του "Γύρου της Ουρουγουάης" (1994) κατά τον οποίο μειώθηκε αισθητά η προστασία της εγχώριας παραγωγής μέσω της "πολιτικής υπέρ της αγοράς εγχωρίων προϊόντων" στο χώρο των προμηθειών του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι ο διεθνής ανταγωνισμός κέρδισε έδαφος στη συγκεκριμένη αγορά.
Υπάρχει έλλειψη στελεχών οικονομολόγων που να ασχολούνται με το εν λόγω θέμα, ενώ οι ανάγκες της ανταγωνιστικής αυτής αγοράς είναι πολλές. Το μάθημα παρέχει γνώσεις με τη βοήθεια των οποίων κάθε στέλεχος εταιρίας μπορεί να ετοιμάσει ένα φάκελο με σκοπό την κατάθεση του σε διαγωνισμό του Δημοσίου. Ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τα όσα έχουν γίνει τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνι8κό επίπεδο στο εξεταζόμενο θέμα μετά το 1993 ως σήμερα, για τις υφιστάμενες διαδικασίες και τις νέες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο χώρο των κρατικών προμηθειών όπως και για την εισαγωγή του e-procurement στη ζωή μας. Με σύνολο παραδειγμάτων από τη διεθνή εμπειρία δίνεται η βαρύτητα που έχει η αγορά των κρατικών προμηθειών τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο. Παρουσιάζονται μέσω της Θεωρίας των Παιγνίων οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους προμηθευτές στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να κερδίσουν ένα διαγωνισμό του Δημοσίου ενώ εξηγείται μέσω της Θεωρίας της Προσόδου η διαδισακία χρηματισμού-διαφοθράς που διαπερνά τη συγκεκριμένη δύσκολη αγορά.