Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή στη νεοελληνική πεζογραφία και ποίηση των τελευταίων δύο αιώνων (1821-μεταπολεμικά). Έμφαση δίνεται στα τεχνοτροπιακά, μα και τα ιδεολογικά ζητούμενα που διέπουν την εκάστοτε διακριτή χρονολογική φάση της παραγωγής αυτής, και στον τρόπο που αυτά αποτυπώνονται στη μορφή ενδεικτικών έργων. Πέρα από τον ιστορικό χαρακτήρα του λοιπόν, το μάθημα φιλοδοξεί να αποτελέσει και ένα είδος *εφαρμοσμένης* εισαγωγής στις βασικές μεθοδολογικές αρχές της λογοτεχνικής κριτικής. Με την ολοκλήρωσή του οι φοιτητές: Γνωρίζουν τις βασικές περιόδους της νεοελληνικής λογοτεχνίας των τελευταίων δύο αιώνων. Αναγνωρίζουν τις τεχνοτροπίες που διέπουν τα έργα της εκάστοτε περιόδου. Αναγνωρίζουν τα ίδια τα βασικά έργα της εκάστοτε περιόδου χωρίς να χρειάζεται να τους δώσουμε όνομα συγγραφέα, ή άλλα βοηθητικά στοιχεία. Ελέγχουν σε στοιχειώδη βαθμό τις τεχνικές της λογοτεχνικής κριτικής και μπορούν να τις εφαρμόσουν σε άγνωστα κείμενα.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα παρουσιάζει συνοπτικά τους κυριότερους σταθμούς της ιστορίας της νεοελληνικής λογοτεχνίας των τελευταίων δύο αιώνων. Το πρώτο μέρος του εστιάζεται στη λογοτεχνική παραγωγή της περιόδου που ξεκινά με τη θεμελίωση του νεοελληνικού κράτους και λήγει με την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας - περίοδος που ανοίγει με τον Δ. Σολωμό, και κλείνει με τον Κ.Γ. Καρυωτάκη (1821-1922/28). Το δεύτερο μέρος του αναφέρεται στη λογοτεχνική παραγωγή της περιόδου που ξεκινά μετά την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας, και κλείνει με τη δικτατορία του '67 (Γενιά του ’30 κ.ε.). Έμφαση δίνεται στα ιδεολογικά ζητούμενα που διέπουν τη συγκεκριμένη λογοτεχνική παραγωγή, και στον τρόπο που αυτά αποτυπώνονται στη μορφή ενδεικτικών έργων. Το μάθημα προβλέπει τη διανομή διδακτικού εγχειριδίου (R. Beaton, Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία, 1996), και τη σταδιακή συγκρότηση ανθολογίου λογοτεχνικών κειμένων δια των φωτοτυπιών που θα μοιράζονται σε κάθε συνάντηση στην αίθουσα, που θα απασχολήσουν τις συναντήσεις μας, και θα ζητηθούν στις εξετάσεις.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Beaton, Roderick. Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία. Νεφέλη. Αθήνα 1996
Vitti, Mario. Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. μτφρ. Μ. Ζορμπά, θεώρηση του συγγραφέα, απόδοση Ε.Ι. Μοσχονά. Οδυσσέας, Αθήνα 1987
Δημαράς, Κ.Θ. Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας· Από τις πρώτες ρίζες ως την εποχή μας. ΄Ικαρος, Αθήνα 1983 (α΄εκδ. 1948)
Πολίτης, Λίνος. Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μορφωτικό ΄Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 1980 (πρωτοκυκλοφόρησε αγγλικά το 1973).
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
2. Ανθολογίες:
α. Ποίηση:
Πολίτης, Λίνος. Ποιητική Ανθολογία. Βιβλία Α΄-Ζ΄. Γαλαξίας, Αθήνα 1964-67.
β. Πεζογραφία:
Συλλογικό Έργο: Η παλαιότερη πεζογραφία μας (1830-1914), 11 τόμοι, Σοκόλης, Αθήνα 1998-99.
Συλλογικό Έργο: Η μεσοπολεμική πεζογραφία μας. Από τον πρώτο ως το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. 8 τόμοι, Σοκόλης, Αθήνα 1995.
Συλλογικό Έργο: Η μεταπολεμική πεζογραφία.Από τον πόλεμο του \40 ως τη δικτατορία του \67. 8 τόμοι, Σοκόλης, Αθήνα 1988.
γ. Μεικτή Ανθολογία:
Βασική Βιβλιοθήκη, 48 τόμοι, Αετός και Ζαχαρόπουλος, Αθήνα 1952-58. [Μας αφορούν οι τόμοι 12-34].