Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
• Η παροχή των απαραίτητων γνώσεων της πετρελαϊκής γεωλογίας, της πετροφυσικής, της ανάλυσης των ιζηματογενών λεκανών, της ιζηματολογίας και των στρωματογραφικών ακολουθιών, της τεκτονικής γεωλογίας, του χαρακτηρισμού των πετρωμάτων-ταμιευτήρων (reservoirs), καθώς και σχετικών εννοιών της μηχανικής.
• Η κάλυψη όλου του φάσματος δραστηριοτήτων αναζήτησης (prospecting), έρευνας (exploration) και παραγωγής των υδρογονανθράκων (production activities), μέσα από τη διδασκαλία και τις επισκέψεις σε χώρους σχετικούς με τη βιομηχανία των υδρογονανθράκων.
• Η παρουσίαση των σύγχρονων μεθόδων και πρακτικών όρυξης ερευνητικών γεωτρήσεων, εκτέλεσης και ερμηνείας των διαγραφιών εντός αυτών (well logging), πυρηνοληψίας (coring), δειγματοληψίας τόσο των εμπεριεχόμενων ρευστών όσο και των γεωλογικών σχηματισμών, συλλογής γεωλογικών πληροφοριών από τις επιστροφές του γεωτρητικού πολφού (drilling mud).
• Η παρουσίαση των σύγχρονων μεθόδων και πρακτικών για την παραγωγή των υδρογονανθράκων που περιλαμβάνουν την κατασκευή παραγωγικών γεωτρήσεων, τη μελέτη των ρευστών του ταμιευτήρα, θέματα μηχανικής των ταμιευτήρων, παραγωγής και απόδοσης των παραγωγικών γεωτρήσεων σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές παραμέτρους.
• Η σύνδεση της θεωρητικής γνώσης με την εκμάθηση υπερσύγχρονων λογισμικών πακέτων της βιομηχανίας E&P (Exploration and Production) των υδρογονανθράκων, τα οποία είναι εγκατεστημένα σε ειδική νησίδα και επιτρέπουν τη μοντελοποίηση των λεκανών, τη μελέτη των πετροφυσικών ιδιοτήτων των πετρωμάτων-ταμιευτήρων (reservoirs) και τον χαρακτηρισμό τους, την εκμάθηση των πλέον σύγχρονων τεχνικών όρυξης βαθέων γεωτρήσεων, την κατανόηση των θεμάτων ροής των ρευστών σε πορώδη μέσα κ.ά.
Περιεχόμενο Μαθήματος
• Παρουσιάζονται οι βασικές εισαγωγικές έννοιες της πετρελαϊκής γεωλογίας, οι ιδιότητες των μητρικών πετρωμάτων υδρογονανθράκων (source rocks), οι γεωχημικές μέθοδοι προσδιορισμού της ποιότητας αυτών, η μετανάστευση τους, τα χαρακτηριστικά των πετρωμάτων-ταμιευτήρων (reservoir rocks) και ειδικότερα οι πετροφυσικές τους ιδιότητες (πορώδες, κορεσμός, διαπερατότητα), τα πετρώματα-καλλύματα (cap rocks) και η διαγένεση.
• Εξηγείται ο όρος “αποθέματα υδρογονανθράκων”, γίνεται η διάκριση μεταξύ βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων και παρουσιάζονται οι τεχνικές υπολογισμού τους.
• Περιγράφονται αναλυτικά οι διάφοροι τύποι παγίδων υδρογονανθράκων: τεκτονικές, στρωματογραφικές και μεικτές παγίδες.
• Παρουσιάζεται το σύνολο των τεχνικών έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου: Γεωφυσικές Έρευνες, Ερευνητικές Γεωτρήσεις κλπ.
• Ορίζονται οι διαδικασίες των “διαγραφιών πολφού” [mud logging], που αποτελούν το σύνολο των διαδικασιών παρακολούθησης και αξιολόγησης των πληροφοριών που έρχονται και καταγράφονται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια εκτέλεσης μιας γεώτρησης.
• Περιγράφονται οι μέθοδοι απόληψης πυρήνων (“καρότων”) εντός των γεωτρήσεων και γίνεται εισαγωγή στην εφαρμογή των διαγραφιών (logging) στην έρευνα των υδρογονανθράκων.
• Εισάγονται οι έννοιες του “μοντέλου” του ταμιευτήρα και της γεωλογίας σε σχέση με την παραγωγή υδρογονανθράκων.
• Παρουσιάζονται η γεωλογία και το πετρελαϊκό δυναμικό των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της Ελλάδας και μελετώνται τα πετρελαϊκά συστήματα της Ν-Α Μεσογείου.
• Παρέχεται τεχνική εκπαίδευση σε λογισμικά της βιομηχανίας E&P (Exploration and Production) των υδρογονανθράκων με εισαγωγική και προχωρημένη εκπαίδευση σε βασικούς κλάδους όπως η γεωλογία, η γεωφυσική, η πετροφυσική, οι γεωτρήσεις, η διαχείριση των ταμιευτήρων υδρογονανθράκων και η παραγωγή, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία υπερσύγχρονα λογισμικά της πετρελαϊκής βιομηχανίας εγκατεστημένα σε ειδική νησίδα.
1) Ημερήσια Άσκηση Πεδίου με αντικείμενο: «Κοιτασματολογία Πετρελαίου»
2) Περιοχή υλοποίησης άσκησης: Καβάλα
3) Περιεχόμενο Άσκησης Πεδίου: Επίσκεψη, ενημέρωση και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας αργού πετρελαίου από τα υπεράκτια [offshore] κοιτάσματα πετρελαίου της περιοχής Πρίνου – Καβάλας.
4) Μαθησιακά Αποτελέσματα: Η άσκηση πεδίου στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Παραγωγής και Επεξεργασίας Πετρελαίου στην Καβάλα, αποτελεί ένα από τα καλύτερα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να προσφέρουν σε κάθε Φοιτητή πραγματικές εμπειρίες από την Πετρελαϊκή Βιομηχανία. Οι φοιτητές αποκτούν πρόσβαση σε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο δεν είναι διαθέσιμο στις ακαδημαϊκές αίθουσες, με σημαντικό ακαδημαϊκό αντίκτυπο και προσφορά νέων κινήτρων στους φοιτητές.
5) Μέθοδος Αξιολόγησης Φοιτητών (αν γίνεται ξεχωριστά από το μάθημα): Δεν γίνεται ξεχωριστά από το μάθημα
Λέξεις Κλειδιά
Γεωλογία Υδρογονανθράκων (Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου), μητρικά και αποθηκευτικά πετρώματα, μέθοδοι αναζήτησης, έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, όρυξη ερευνητικών και παραγωγικών γεωτρήσεων, εκμάθηση λογισμικών της πετρελαϊκής βιομηχανίας