Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτητές αναμένεται ότι θα μελετήσουν επί τόπου τη γεωλογική δομή – τεκτονοστρωματογραφία και εξέλιξη των Ελληνίδων γεωτεκτονικών ζωνών, ύστερα από τη θεωρητική παρουσίαση τους στις παραδόσεις του μαθήματος, και θα είναι σε θέση να κατανοήσουν την δημιουργία και εξέλιξη του Ελληνικού ορογενούς μέσα στα πλαίσια της Αλπικής ορογένεσης και των γεωτεκτονικών διαδικασιών που επηρέασαν και διαμόρφωσαν τον ευρύτερο Ελληνικό χώρο.
Θα εξασκηθούν στην αναγνώριση βασικών γεωλογικών σχηματισμών των Ελληνίδων και δομών που συνδέονται με πιθανές θέσεις οικονομική σημασία.
Θα αναγνωρίσουν επί τόπου ποικίλα γεωυλικά με διαφορετικές ποιότητες και θα αξιολογήσουν την συμπεριφορά τους σε ένα πρανές, σε μία σήραγγα, σε ένα φράγμα, σε μία θεμελίωση. Θα μπορέσουν να παραμετροποιήσουν κάθε γεωυλικό για γεωτεχνικούς σκοπούς. Θα συνδέσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις με την πραγματική κλίμακα, είτε στην φύση (φυσικοί γεωκίνδυνοι) είτε σε ένα τεχνικό έργο (κλίμακα συγκεκριμένου έργου). Θα εκτιμήσουν την τεχνικογεωλογική συμπεριφορά των διαφορετικών σχηματισμών καθώς και τα προβλήματα και τις βασικές αρχές σχεδιασμού και κατασκευής των μεγάλων τεχνικών έργων. Σε όλη αυτή την διαδικασία τονίζεται η συνεχής σύνδεση της γεωλογικής πληροφορίας, η οποία αναλύεται λίγο πιο πριν από τον συνάδελφο που τους εκπαιδεύει στην Γεωλογία Ελλάδας, με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που καταλήγει να έχει το γεωυλικό.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Γεωλογική τομή με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ κατά μήκος των Ελληνίδων στη Βόρεια Ελλάδα, αναγνώριση -μελέτη των γεωτεκτονικών ζωνών των Ελληνίδων (σύσταση, δομή, εξέλιξη) και η γεωτεκτονική τους σημασία.
Μελέτη της τεχνικογεωλογικής συμπεριφοράς των γεωλογικών σχηματισμών των Ελληνίδων στα τεχνικά έργα (φράγματα, σήραγγες, οδοποιία), φαινόμενα αστοχιών και κατολισθήσεων. Ασκήσεις επί των θεμάτων αυτών που παραδίδονται επί τόπου από τους φοιτητές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:
Κατολίσθηση πρανούς οδοποιίας
Ανάλυση ευστάθειας τεχνητών πρανών (μετρήσεις ασυνεχειών, μηχανισμοί αστοχίας)
Ταξινομήσεις βραχομάζας
Μηχανισμοί αστοχίας σε σήραγγα
Λέξεις Κλειδιά
Γεωτεκτονικές ζώνες, ορογενές, ορογένεση, ηπειρωτικός φλοιός, ωκεάνιος φλοιός, λιθόσφαιρα, Τεχνική γεωλογία, Αστοχίες, Φράγματα, Σήραγγες, Κατολισθήσεις, Ευστάθεια πρανών, Ταξινόμηση βραχομάζας, Τεχνικά έργα