Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
To Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (ΕΕΠ) είναι το πρώτο εργαστηριακό μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Φυσικής (1ο εξάμηνο σπουδών). Στόχος του Εργαστηρίου αυτού είναι να βοηθήσει τους φοιτητές να αξιοποιήσουν παραγωγικά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε θέματα σχετικά με τη φυσική που θα αντιμετωπίσουν κατά την πορεία τους εντός και εκτός του τμήματος. Με το πέρας το εργαστηρίου οι φοιτητές θα είναι σε θέση να συντάξουν και να παρουσιάσουν μια επιστημονική αναφορά τόσο σε γραπτή όσο και προφορική μορφή. Ο όρος επιστημονική αναφορά αναφέρεται σε μια απλή εργαστηριακή αναφορά που αφορά συλλογή και επεξεργασία πειραματικών δεδομένων, σε μια βιβλιογραφική αναζήτηση πάνω σε συγκεκριμένο επιστημονικό θέμα, σε μια πτυχιακή εργασία αλλά ακόμα και στην σύνταξη μιας ερευνητικής εργασίας.
Ο φοιτητής που ολοκληρώνει επιτυχώς το εργαστηριακό μάθημα θα έχει έρθει σε επαφή με βασικές έννοιες της χρήσης του υπολογιστή στη σύνταξη και παρουσίαση επιστημονικών αποτελεσμάτων
θα έχει κατανοήσει τη δομή ενός επιστημονικού κειμένου ανάλογα με το σκοπό του
θα έχει εξοικειωθεί με σύγχρονα προγράμματα επεξεργασίας και παρουσίασης δεδομένων και υπολογιστικών διαδικασιών
θα μπορεί να επιλύσει προβλήματα σχετικά με τον αποτελεσματικό τρόπο παρουσίασης επιστημονικών αποτελεσμάτων τόσο σε γραπτή όσο και σε προφορική μορφή.
θα είναι σε θέση να σχεδιάσει τη δομή μιας επιστημονικής εργασίας ώστε να παρέχει με εποπτικό τρόπο πληροφορίες και συνδέσεις μεταξύ των δεδομένων της
θα έχει εξασκηθεί στην επιστημονική αναζήτηση πληροφοριών, στην ταξινόμηση τους αλλά και στην συλλογή, επεξεργασία και συσχέτιση πειραματικών δεδομένων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το εργαστήριο αποτελείται από 10 αυτόνομες ασκήσεις χωρισμένες σε 3 ομάδες: Ομάδα Α: Προετοιμασία εργαστηριακής αναφοράς (3 ασκήσεις)Ομάδα Β: Επεξεργασία πειραματικών δεδομένων (2 ασκήσεις)Ομάδα Γ: Ο υπολογιστής ως επιστημονικό εργαλείο (5 ασκήσεις). Κάθε μάθημα (1-10) αποτελεί αυτόνομη άσκηση στις οποίες οι φοιτητές καλούνται να παραδώσουν ηλεκτρονικά τις αντίστοιχες εργασίες, ενώ το 11ο μάθημα αποτελεί την τελική εξέταση.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Το προτεινόμενο Λογισμικό είναι: Microsoft Windows, Microsoft Office, Microcal Origin, Wolfram Mathematica
Όλα τα εγχειρίδια σχετικά με τα παραπάνω προγράμματα (έντυπα και ηλεκτρονικά) μπορούν
να αξιοποιηθούν από τους φοιτητές.
Επίσης διατίθενται ηλεκτρονικές σημειώσεις ανά ενότητα μέσω της ιστοσελίδας του μαθήματος