ΕΜΒΑΘΥΝΣΕΙΣ: ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕΜΒΑΘΥΝΣΕΙΣ: ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ / INSIGHTS: BRIDGE DESIGN STUDIO: THE ARCHITECTURE OF TRANSITION
Κωδικός09EM18
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΑρχιτεκτόνων Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600017779

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2020-21 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό Κατ' Επιλογήν9512

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕΜΒΑΘΥΝΣΕΙΣ: ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία8
Class ID
600193789
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Επιστημονικής Περιοχής
 • Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Εμβάθυνσης / Εμπέδωσης Γνώσεων
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
 • Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
 • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα εμβαθύνει στη συλλογιστική των διασυνδέσεων μεταξύ ατόμου, περιβάλλοντος και υλικών / μη-υλικών δικτύων. Κατά τη διάρκεια του οι φοιτητές/τριες καλούνται να διερευνήσουν κριτικά τις προεκτάσεις των αιωρούμενων γραμμικών μορφών μεταφοράς, στάσης και αναψυχής αλλά και να εγκαθιδρύσουν ενναλακτικά περιβάλλοντα (τεχνολογικά υποβοηθούμενοι χώροι και αντικείμενα) για τη μεγιστοποίηση του λειτουργικού προγράμματος της γέφυρας. Οι φοιτητές αναμένεται ότι στα πλαίσια του μαθήματος θα: • γνωρίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκρότησης μεταβάσεων μεταξύ δυο ή περισσότερων αστικών σημείων και θα κατανοήσουν την συνθετική αντιμετώπιση στη διαδικασία μορφοποίησης της Γέφυρας • κατανοήσουν τις θεωρήσεις της μετάβασης (από την φιλοσοφία και το πεδίο της «ψυχολογίας του βάθους» μέχρι το τεχνικό και χωρικό πεδίο μελέτης) και τους ιδιαίτερους ρόλους/προσεγγίσεις της στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση • εξοικειωθούν με το σχεδιασμό και την οργάνωση δημόσιων χώρων πάνω από το υγρό στοιχείο • εξασκηθούν στη κριτική μελέτη αστικών αναπλάσεων μεγάλης κλίμακας (large scale transformations) και τις επιπτώσεις τους στο κοινωνικο/χωρικο πεδίο • εξασκηθούν στην ανάλυση και την ερμηνεία της συνθετικής πρότασης μέσα από την διερεύνηση εγκάρσιων τομών με φυσικό μοντέλο (μακέτα)
Γενικές Ικανότητες
 • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
 • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
 • Λήψη αποφάσεων
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
 • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
 • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
 • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
 • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η καταγωγική εμπειρία της μετάβασης ορίων και της διασύνδεσης ενός σημείου με ένα άλλο που βρίσκεται «απέναντι» έχουν διαχρονικά απασχολήσει την αρχιτεκτονική ως ενδιάμεσες χωρικές συνθήκες. Ταυτόχρονα έχουν νοηματοδοτήσει τη γραμμικότητα της (δια)σύνδεσης ως μια μεσολαβούμενη -από ευμετάβλητες σχέσεις- δικτύωση. Παρόλα αυτά, η διασύνδεση ως τόπος αρχιτεκτονικής παρουσίας συχνά αγνοείται ή παραποιείται από την ασφυκτική εποπτεία της υλοποίησης. Το μάθημα εντοπίζει και διερευνά τις προεκτάσεις σχέσεων και διαστάσεων που μεσολαβούν/συμμετέχουν στην επανα-γεγονοποίηση της μετάβασης τόσο ως εμπειρία και δράση αλλά και ως αρχιτεκτονική έκφραση. Υπό αυτή την οπτική, μελετά το ζήτημα της Γέφυρας αλλά και τις παράγωγες έννοιες που αυτή εισαγάγει στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Διερευνά κριτικά τη συνεργασία της μορφής στη συγκρότηση της μετάβασης «απέναντι», ανάγοντας τη συνθετική διαδικασία στις ιδιαίτερες προϋποθέσεις του τόπου: την αιώρηση πάνω από το φυσικό, την αποκοπή και απόσταση από το σταθερό, το αδιάφορο κενό που σημαδεύει τις εσωτερικές πορείες. Οι φοιτητές καλούνται να προσεγγίσουν κριτικά το σχεδιασμό μιας «ενδιάμεσης» συνθήκης χωρικής εμπειρίας που ανήκει, κατά τον Bachelard, στη φαινομενολογία του ρήματος κατοικώ– έναν αναδυόμενο τύπο κατοίκησης στην πόλη που δεν ταυτίζεται όμως ούτε με την απλή παραμονή στον ανοιχτό δημόσιο χώρο ούτε και με το στερεότυπο πρόγραμμα της γέφυρας ως γραμμική μεταφορά και μετακίνηση. Το εργαστηριακό θέμα διερευνά τη συνθετική, πολυλειτουργική και κοινωνική διάσταση αυτής της ενδιάμεσης εναλλακτικής: μιας συλλογικής μορφής εγκατάστασης πάνω από το υγρό στοιχείο με στόχο να κάνει τους επισκέπτες πρόθυμους στην περιπέτεια του ταξιδιού «απέναντι». Η μεθοδολογία του εργαστηρίου μπορεί να συνοψιστεί σε δύο δέσμες προσεγγίσεων: αφενός, σε αυτές που στοχεύουν στη συνάντηση της αρχιτεκτονικής με τα υλικά όρια της και αφετέρου, σε εκείνες που τα ξεπερνούν προσεγγίζοντας μια εναρκτήρια διαλεκτική ανάμεσα στις μεταβατικές πορείες και τη φαντασμαγορία τους.
Λέξεις Κλειδιά
Διασύνδεση, μετάβαση, αρχιτεκτονικός σχεδιασμός
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Διαφάνειες
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Κατά τη διδασκαλία όσο και κατά την ανάπτυξη του σχεδιαστικού θέματος γίνεται χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών ιδιαίτερα μέσω του elearning του ΑΠΘ όπου οι φοιτητές ενημερώνονται και αναρτούν εργασίες τους. Η επικοινωνία με τους φοιτητές γίνεται και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ενώ σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης εργογραφίας στη θεματική του εργαστηρίου αποτελεί σχετική αγγλόφωνη ιστοσελίδα σε δίκτυο κοινωνικής ενημέρωσης. Τα ακαδημαϊκά έτη 2019-2020 και 2020-2021 το εργαστήριο συμμετέχει στο ψηφιακό project τηλεκπαίδευσης για την αρχιτεκτονική «Hyperlocal Architectural Education for Shutdown Realities» (https://www.facebook.com/Hyperlocal-Architectural-Education-for-Shutdown-Realities-105350377884779)
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις112
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων20
Εκπόνηση μελέτης (project)168
Σύνολο300
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Διαλέξεις και εκπόνηση ερευνητικών δτρασεων (tasks) τις πρωτεσ εβδομάδες του μαθηματος. Εφαρμοσμένη μελέτη (project)κατα τη διάρκεια του εξαμήνου. Κλίμακες εργασίας 1:50 – 1:200. Συνθετικά εργαλεία: Μακέτες και σειρές σχεδίων. οι φοιτητές καλούνται να αναπτύξουν το δικό τους πρόγραμμα και τη δική τους συνθετική αναζήτηση στο ερώτημα της Διασύνδεσης. Τα βασικά εργαλεία της συνθετικής διερεύνησης είναι οι μακέτες εργασίας και οι αλλεπάλληλες εγκάρσιες τομές της γέφυρας σε κλίμακες από 1:20 έως 1:100. Η κάθε ομάδα θα κατασκευάσει το υπόβαθρο της περιοχής μελέτης και θα επιχειρήσει να μετασχηματίσει τις αρχετυπικές φόρμες της Γέφυρας σε ονειροπόλες αρχιτεκτονικές αφηγήσεις πάνω από το νερό. Στο τέλος του εξαμήνου, θα παραδοθεί μια βασική σειρά σχεδίων κάθε αφήγησης μαζί με 2 μακέτες της γέφυρας: μια για την παρουσίαση της πρότασης σε κλίμακα 1:100 (ή άλλης αντίστοιχης του μεγέθους κάθε λύσης) και μια σε εγκάρσια τομή κλίμακας 1:20 (ή άλλης αντίστοιχης).
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
 • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Λεξιλόγιο της μεταφυσικής στον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 50661297 Συγγραφείς: Νίκος Σκουτέλης, Γιώργος Περράκης Προσαρμόσιμη Αρχιτεκτονική. Δυνατότητες και Παράγοντες Σχεδιασμού Μεταβαλλόμενων και "Ευφυών" Χώρων Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 12779032 Συγγραφείς: Γιαννούδης Σωκράτης Bridge Design: Concepts and Analysis Author(s): António J. Reis José J. Oliveira Pedro First published:5 April 2019 Print ISBN:9780470843635
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Carlos Smaniotto Costa and Konstantinos Ioannidis, The Making Of The Mediated Public Space- Essays on emerging urban phenomena, http://209.177.156.169/libreria_cm/archivos/pdf_1711.pdf Smaniotto Costa, C., Šuklje Erjavec, I., Kenna, T., de Lange, M., Ioannidis, K., Maksymiuk, G., de Waal, M. (Eds.) CyberParks – The Interface Between People, Places and Technology:New Approaches and Perspectives, 2019, Springer https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2F978-3-030-13417-4.pdf Klaske Havik, Urban Literacy: A Scriptive Approach to the Experience, Use and Imagination of Place, 2012, TU Delft Lars Marcus, Alexander Ståhle, Malin Dahlhielm, Architectural Knowledge and Complex Urban Space: Analysis of Five Proposals for Slussen in Stockholm, Journal of Space Syntax, 177-198, 2010, v1.
Τελευταία Επικαιροποίηση
09-11-2020