ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ / OENOLOGY AND ALCOHOLIC BEVERAGES
ΚωδικόςΝ045Ε
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 3ος / Διδακτορικό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID420001786

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 138
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογήςΧειμερινή-4

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600195318
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
  • Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Γαλλικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα: 1. γνωρίζουν τη δομή και σύνθεση των σταφυλών και τους δείκτες ωρίμανσης 2. γνωρίζουν τις διαδικασίες οινοποίησης για την παραγωγή λευκών, ερυθρωπών, ερυθρών οίνων και επιπλέον αφρωδών και γλυκών οίνων. 3. πάρουν βασικές γνώσεις για τα αποσταγματα και την παραγωγή τους. 4. γνωρίζουν τα στάδια παραγωγής του ζύθου 5. γνωρίζουν την διαδικασία παραγωγής ποτών ζύμωσης και αποσταγμάτων (Whisky, Vodka κ.ά.) 6. γνωρίζουν τη Eυρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία του οίνου και των αλκοολούχων ποτών.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Παγκόσμια οικονομική γεωγραφία οίνου / Η κατάσταση στην Ελλάδα 2. Περιγραφή σταφυλιού 3. Ωρίμανση σταφυλιού (πορεία ωρίμανσης, παράγοντες που την επηρεάζουν) 4. Καθορισμός χρόνου συγκομιδής σταφυλιών/Συγκομιδή σταφυλιών 5. Οινοποιήσεις / Διορθώσεις στην σταφυλόμαζα (ζάχαρα, οξύτητα, ταννίνες) 6. Οινοποίηση Ι (Μηχανικές και Χημικές Επεξεργασίες) 7. Οινοποίηση ΙΙ (Αυθόρμητη & Κατευθυνόμενη ζύμωση / Ερυθρή Οινοποίηση Ι) 8. Οινοποίηση ΙΙΙ (Ερυθρή Οινοποίηση ΙΙ) 9. Οινοποίηση IV (Λευκή και Ροζέ Οινοποίηση) 10. Ειδικές οινοποιήσεις (Αφρώδεις, γλυκοί, αρωματισμένοι οίνοι) / Ελληνικά αποστάγματα 11. Ζύθος 12. Ποτά από ζύμωση (φρούτα, δημητριακά κτλ)/ Αποστάγματα (Ουίσκι, Βότκα κ.ά.) 13. Θέματα νομοθεσίας Οίνου, Ζύθου και άλλων αλκοολούχων ποτών
Λέξεις Κλειδιά
Σταφυλές, οίνοι, ζυμώσεις, μικροβιολογία οίνου, οινοποιήσεις, ζύθος, νομοθεσία, ποτά ζύμωσης
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιντεοδιαλέξεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Χρήση διαφανειών, powerpoint, slides
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις39
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων61
Εξετάσεις40
Σύνολο140
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
100% γραπτές εξετάσεις
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Βιβλίο [68382981]: ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ, Ευάγγελος Ηρ. Σουφλερός
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Τσακίρης Α. (2014). Οινολογία – από το σταφύλι στο κρασί. Εκδόσεις Ψύχαλου, Αθήνα. 2. Jackson R. (2008). Wine Science – Principals and Applications. Academic Press – Elsevier. 3. Ribéreau-Gayon P., Dubourdieu, D., Donèche B. and Lonvaud A. (2006). Handbook of Enology, Volume 1, The Microbiology of Wine and Vinifications, 2nd Edition, John Wiley & Sons, Ltd 4. Ribéreau-Gayon P., Glories Y., Maujean A. and Dubourdieu, D. (2006). Handbook of Enology, Volume 2, The Chemistry of Wine, Stabilization and Treatments, 2nd Edition John Wiley & Sons, Ltd 5. Buglass, A. J. (Ed.). (2011). Handbook of alcoholic beverages: technical, analytical and nutritional aspects. John Wiley & Sons. https://doi.org/10.1002/9780470976524 6. Briggs, D. E., Brookes, P. A., Stevens, R. B. C. A., & Boulton, C. A. (2004). Brewing: science and practice. Elsevier.
Τελευταία Επικαιροποίηση
20-01-2021