Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα:
1. γνωρίζουν τη δομή και σύνθεση των σταφυλών και τους δείκτες ωρίμανσης
2. γνωρίζουν τις διαδικασίες οινοποίησης για την παραγωγή λευκών, ερυθρωπών, ερυθρών οίνων και επιπλέον αφρωδών και γλυκών οίνων.
3. πάρουν βασικές γνώσεις για τα αποσταγματα και την παραγωγή τους.
4. γνωρίζουν τα στάδια παραγωγής του ζύθου
5. γνωρίζουν την διαδικασία παραγωγής ποτών ζύμωσης και αποσταγμάτων (Whisky, Vodka κ.ά.)
6. γνωρίζουν τη Eυρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία του οίνου και των αλκοολούχων ποτών.
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Παγκόσμια οικονομική γεωγραφία οίνου / Η κατάσταση στην Ελλάδα
2. Περιγραφή σταφυλιού
3. Ωρίμανση σταφυλιού (πορεία ωρίμανσης, παράγοντες που την επηρεάζουν)
4. Καθορισμός χρόνου συγκομιδής σταφυλιών/Συγκομιδή σταφυλιών
5. Οινοποιήσεις / Διορθώσεις στην σταφυλόμαζα (ζάχαρα, οξύτητα, ταννίνες)
6. Οινοποίηση Ι (Μηχανικές και Χημικές Επεξεργασίες)
7. Οινοποίηση ΙΙ (Αυθόρμητη & Κατευθυνόμενη ζύμωση / Ερυθρή Οινοποίηση Ι)
8. Οινοποίηση ΙΙΙ (Ερυθρή Οινοποίηση ΙΙ)
9. Οινοποίηση IV (Λευκή και Ροζέ Οινοποίηση)
10. Ειδικές οινοποιήσεις (Αφρώδεις, γλυκοί, αρωματισμένοι οίνοι) / Ελληνικά αποστάγματα
11. Ζύθος
12. Ποτά από ζύμωση (φρούτα, δημητριακά κτλ)/ Αποστάγματα (Ουίσκι, Βότκα κ.ά.)
13. Θέματα νομοθεσίας Οίνου, Ζύθου και άλλων αλκοολούχων ποτών
Λέξεις Κλειδιά
Σταφυλές, οίνοι, ζυμώσεις, μικροβιολογία οίνου, οινοποιήσεις, ζύθος, νομοθεσία, ποτά ζύμωσης
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Τσακίρης Α. (2014). Οινολογία – από το σταφύλι στο κρασί. Εκδόσεις Ψύχαλου, Αθήνα.
2. Jackson R. (2008). Wine Science – Principals and Applications. Academic Press – Elsevier.
3. Ribéreau-Gayon P., Dubourdieu, D., Donèche B. and Lonvaud A. (2006). Handbook of Enology, Volume 1, The Microbiology of Wine and Vinifications, 2nd Edition, John Wiley & Sons, Ltd
4. Ribéreau-Gayon P., Glories Y., Maujean A. and Dubourdieu, D. (2006). Handbook of Enology, Volume 2, The Chemistry of Wine, Stabilization and Treatments, 2nd Edition John Wiley & Sons, Ltd
5. Buglass, A. J. (Ed.). (2011). Handbook of alcoholic beverages: technical, analytical and nutritional aspects. John Wiley & Sons. https://doi.org/10.1002/9780470976524
6. Briggs, D. E., Brookes, P. A., Stevens, R. B. C. A., & Boulton, C. A. (2004). Brewing: science and practice. Elsevier.