Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα:
1. αναγνωρίζουν και κατανοούν τα φαινόμενα μεταφοράς που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες διεργασίες επεξεργασίας τροφίμων,
2. μπορούν να περιγράφουν τα φαινόμενα αυτά με κατάλληλες εξισώσεις,
3. μπορούν να υπολογίζουν μεγέθη που αναφέρονται είτε σε διαστάσεις/απαιτήσεις εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων (π.χ. επιφάνεια εναλλάκτη θερμότητας, ισχύς αντλίας) είτε σε χρόνους κατεργασίας (π.χ. απαιτούμενος χρόνος παραμονής τροφίμου σε αυτόκλειστο).
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ανασκόπηση μαθηματικών και χρήση μαθηματικών μοντέλων. Θεμελιώδεις έννοιες Μηχανικής: συστήματα μονάδων, πίνακες ατμού, μορφές θερμότητας, θερμοφυσικές ιδιότητες τροφίμων, ισοζύγια μάζας και ενέργειας. Ρεολογία: έννοια και μέτρηση ιξώδους, τύποι ρευστών, ρεολογικός χαρακτηρισμός ρευστών. Μεταφορά ορμής: τύποι ροής, αριθμός Reynolds, τριβές κατά τη ροή ρευστών, ισοζύγια μηχανικής ενέργειας-εξίσωση Bernoulli. Μεταφορά θερμότητας: μηχανισμοί μεταφοράς θερμότητας, μεταφορά θερμότητας με αγωγή, μεταφορά θερμότητας με κυκλοφορία, μεταφορά θερμότητας με ακτινοβολία, διηλεκτρική και ωμική θέρμανση, μεταφορά θερμότητας υπό σταθερή (μόνιμη) κατάσταση, μεταφορά θερμότητας υπό ασταθή (μη-μόνιμη) κατάσταση. Μεταφορά μάζας: νόμος του Fick, συντελεστές μεταφοράς μάζας, εξισώσεις διάχυσης. Εργαστηριακές ασκήσεις σε όλα τα παραπάνω θέματα.
Λέξεις Κλειδιά
Μηχανική, φαινόμενα μεταφοράς, ορμή, θερμότητα, μάζα, ρεολογία