ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ / FOOD PACKAGING
ΚωδικόςΝ311Υ
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID420001906

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό115

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600195433
Τύπος Μαθήματος
Eιδίκευσης / Kατεύθυνσης
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι εξοικειωμένοι με το αντικείμενο της συσκευασίας τροφίμων και θα μπορούν να επιλέγουν τα κατάλληλα υλικά (πλαστικά, γυαλί, μέταλλο, χαρτί κλπ.) και μεθόδους συσκευασίας (ασηπτική, τροποποιημένης ατμόσφαιρας, ενεργή, έξυπνη κλπ.) για την επίτευξη της επιθυμητής διάρκειας ζωής των τροφίμων.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Ομαδική εργασία
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Αντικείμενο της συσκευασίας τροφίμων. Συμβολή της συσκευασίας στη συντήρηση των τροφίμων. Χαρακτηριστικά της συσκευασίας τροφίμων. 2. Αλληλεπίδραση συσκευασίας και προϊόντος. 3. Βασικές αρχές επιλογής της κατάλληλης συσκευασίας. 4. Πλαστική συσκευασία. Εισαγωγή. Παραγωγή πλαστικών. 5. Χημική δομή και ιδιότητες πλαστικών. 6. Πλαστικά μέσα συσκευασίας. Μετανάστευση ουσιών από πλαστικούς περιέκτες. Βιοδιασπώμενα πλαστικά. Εδώδιμες μεμβράνες και επικαλύψεις. 7. Μεταλλική συσκευασία. Παραγωγή και ιδιότητες μετάλλων. Κονσέρβες. 8. Αλληλεπίδραση μεταλλικού περιέκτη και συσκευασμένου προϊόντος. 9. Γυάλινη συσκευασία 10. Χάρτινη συσκευασία. Ασηπτική συσκευασία 11. Συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας. 12. Ενεργός συσκευασία 13. Έξυπνη συσκευασία
Λέξεις Κλειδιά
συσκευασία τροφίμων
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις39
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων39
Εκπόνηση μελέτης (project)30
Εξετάσεις32
Σύνολο140
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Ομαδική εργασία 25% Τελική εξέταση 75%
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
"Συσκευασία Τροφίμων", Μπλούκας Ι., Εκδόσεις Σταμούλη
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Παπαδάκης (2018). Συσκευασία Τροφίμων, 2η έκδοση, Εκδόσεις Τζιόλα
Τελευταία Επικαιροποίηση
26-11-2021