Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα:
- γνωρίζουν τους μηχανισμούς της μικροβιακής ανάπτυξης
- γνωρίζουν τους διάφορους τύπους βιοαντιδραστήρων και τον τρόπο λειτουργίας τους
- γνωρίζουν βασικές αερόβιες και αναερόβιες βιομηχανικές βιοδιεργασίες τροφίμων
- μπορούν να περιγράφουν χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες εξισώσεις την μικροβιακή ανάπτυξη και την παραγωγή προϊόντων
- γνωρίζουν τις κύριες μεθόδους ακινητοποίησης κυττάρων και ενζύμων
Περιεχόμενο Μαθήματος
Θεωρία
Εισαγωγικές έννοιες (μ/ο, θρεπτικά, κτλ)
Κυτταρική ανάπτυξη (διαλείποντος έργου, συνεχούς)
Ένζυμα
Μελέτη λειτουργίας βιοαντιδραστήρων(ελεύθερα & ακινητ. κύτταρα)
Βιοαντιδραστήρας (επιλογή, μέγεθος, λειτουργία, έλεγχος κτλ)
Ανάκτηση και καθαρισμός προϊόντων
Μεικτές καλλιέργειες - GMO
Παραδείγματα βιομηχανικών βιοδιεργασιών (αναερόβιες)
Παραδείγματα βιομηχανικών βιοδιεργασιών (αερόβιες)
Εργαστήριο
Α. Μικροβιακή ανάπτυξη σε κλειστό σύστημα
(Α1) : Καμπύλες μικροβιακής αύξησης
(Α2) : Υπολογισμός ειδικού ρυθμού ανάπτυξης
(Α3) : Κατανάλωση περιοριστικού υποστρώματος – απόδοση βιομάζας
Β. Μικροβιακός μεταβολισμός – παραγωγή μεταβολικών προϊόντων
(Β1): Καμπύλες και ρυθμοί παραγωγής μεταβολικών προϊόντων – συντελεστές απόδοσης προϊόντων
(Β2): Στοιχειομετρία αντιδράσεων κατά την παραγωγή μικροβιακής βιομάζας και προϊόντων
Γ. Βιοαντιδραστήρες
(Γ1) : Συνεχείς καλλιέργειες – Ζυμωτήρες – Εφαρμογές ζυμώσεων
(Γ2) : Αντιδραστήρας σταθερής κλίνης - Ακινητοποίηση βιοκαταλυτών
Λέξεις Κλειδιά
βιοδιεργασίες, συστήματα ζυμώσεων, βιοαντιδραστήρες, ένζυμα, ακινητοποίηση
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Σημειώσεις εργαστηριακών ασκήσεων "Βιοδιεργασίες στην Επιστήμη Τροφίμων"
2. Μικροβιολογία και Μικροβιακή Τεχνολογία, Αγγελής Γεώργιος, UNIBOOKS ΙΚΕ, 2017
3. Bioprocess Engineering: Basic Concepts, 3rd Edition, Michael L. Shuler, Fikret Kargi,Matthew DeLisa, 2017,Pearson
4. Bioprocess Engineering Kinetics, Sustainability, and Reactor Design, 2nd Edition, Shijie Liu,Elsevier, 2017. https://doi.org/10.1016/C2015-0-04891-2