ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ / DAIRY SCIENCE
ΚωδικόςΝ319Ε
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID420001914

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογή της Άλλης ΚατεύθυνσηςΧειμερινή-5
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝΕπιλογής ΚατεύθυνσηςΧειμερινή-5

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600195441
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
  • Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • Ν012Υ ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • Ν306Υ ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι
Γενικές Προαπαιτήσεις
Φυσικοχημεία Τροφίμων, Χημεία Τροφίμων
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Mε την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα: 1. Γνωρίζουν τα φυσικοχημικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά του γάλακτος 2. Αναγνωρίζουν τα σπουδαιότερα συστατικά του γάλακτος και τη σημασία τους (διατροφική-λειτουργική) 3. Γνωρίζουν τις κυριότερες χημικές αντιδράσεις και φυσικές ιδιότητες των συστατικών του γάλακτος και των προϊόντων του 4. Γνωρίζουν τις επεξεργασίες του γάλακτος καθώς και τις μεταβολές που γίνονται στο γάλα 5. Μπορούν να κάνουν τις βασικές αναλύσεις του γάλακτος και των προϊόντων του
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Εισαγωγή: Δομή – σύσταση γάλακτος, παραγωγή και αξιοποίηση του γάλακτος 2. Παράγοντες που επηρεάζουν τη σύσταση και την ποσότητα του γάλακτος: Βιοσύνθεση του γάλακτος στο μαστό, το είδος του ζώου, παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταβλητότητα του γάλακτος ενός είδους. 3. Αντιβιοτικά- Μαστίτιδες: Κατηγορίες μαστίτιδων, παράγοντες που προκαλούν μαστίτιδες, συνέπειες των μαστίτιδων, μέθοδοι διάγνωσης των μαστίτιδων, ομάδες αντιβιοτικών και ανώτατα όρια στο γάλα, συνέπειες των αντιβιοτικών, μέθοδοι προσδιορισμού των αντιβιοτικών στο γάλα 4. Αζωτούχες ουσίες του γάλακτος: Κατηγορίες των πρωτεϊνών του γάλακτος, ιδιότητες & διαφορές των πρωτεϊνών του γάλακτος, διατροφική αξία 5. Σάκχαρα του γάλακτος: Φυσικές ιδιότητες της λακτόζης, χημικές αντιδράσεις της λακτόζης, ζυμώσεις της λακτόζης, διατροφική αξία 6. Λιπίδια του γάλακτος: Φυσικές-χημικές ιδιότητες των λιπιδίων του γάλακτος, δομή του λίπους του γάλακτος, αλλοιώσεις του λίπους του γάλακτος, διατροφική αξία 7. Άλατα του Γάλακτος: Κατανομή των κυριών αλάτων στο γάλα, αλλαγές της ισορροπίας των αλάτων στο γάλα, παράγοντες που επηρεάζουν τα κύρια άλατα του γάλακτος, η σημασία των αλάτων του γάλακτος, επίδραση φυσικοχημικών συνθηκών στην ισορροπία των αλάτων του γάλακτος, διατροφική αξία 8. Ένζυμα του γάλακτος: Χαρακτηριστικά των ενζύμων του γάλακτος, χρήσεις των ενζύμων 9. Φυσικές ιδιότητες του γάλακτος: Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, οξύτητα και pH του γάλακτος, ειδικό βάρος, σημείο πήξης, οξειδοαναγωγικό δυναμικό, άλλες φυσικές ιδιότητες του γάλακτος 10. Επεξεργασίες του γάλακτος: Καθαρισμός του γάλακτος, τυποποίηση-αποκορύφωση του γάλακτος, ομογενοποίηση, επίδραση ψύξης/κατάψυξης, χρήση μεμβρανών 11. Θερμικές επεξεργασίες του γάλακτος : Φυσικοχημικές αλλαγές κατά την θέρμανση του γάλακτος, θέρμισμα, παστερίωση: ασυνεχής (LTLT) - συνεχής (HTST), υψηλή παστερίωση 12. Θερμικές επεξεργασίες του γάλακτος : αποστείρωση: U.H.T- κλασική αποστείρωση. Διάρκεια ζωής του γάλακτος 13. Συμπύκνωση και κονιοποίηση του γάλακτος: Αλλαγές που συμβαίνουν κατά την συμπύκνωση, εξοπλισμός συμπύκνωσης, ξήρανση του γάλακτος, μεταβολές των συστατικών του γάλακτος κατά την ξήρανση, συστήματα ξήρανσης
Λέξεις Κλειδιά
Σύστατικά γάλακτος, Φυσικοχημικές ιδιότητες, Τεχνολογία γάλακτος
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Διαδραστικές ασκήσεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Χρήση powerpoint και διαδυκτύου. Εργαστηριακές ασκήσεις.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις26
Εργαστηριακή Άσκηση39
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων10
Συγγραφή εργασίας / εργασιών25
Εξετάσεις40
Σύνολο140
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή εξέταση στη διδαχθείσα ύλη του μαθήματος. Η γραπτή εξέταση στην ύλη του μαθήματος συμβάλλει στο 70% του τελικού βαθμού και ο βαθμός του εργαστηρίου (εξετάσεις-εργαστηριακές ασκήσεις) στο 20%. Η παρουσίαση εργασίας συμβάλλει στο 10% του τελικού βαθμού.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑ, Στυλιανός Καμιναρίδης, Γκόλφω Μοάτσου, Εκδόσεις Έμβρυο (κωδικός Εύδοξος: 726)
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Dairy science and Technology, P. Walstra, J.T.M. Wouters, T.J. Geurts, CRC Press Dairy chemistry and biochemistry, P.F. Foxand P.L.H. McSweeny, Blackie Academic & Professional
Τελευταία Επικαιροποίηση
12-07-2021