Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα:
1. αντιλαμβάνονται έννοιες σε θέματα ελέγχου και αυτοματισμού διεργασιών,
2. γνωρίζουν τις καινούργιες τάσεις αυτοματισμού για βιομηχανίες τροφίμων,
3. μπορούν να επιλέγουν το κατάλληλο επίπεδο αυτοματισμού και την κατάλληλη διαδικασία ανάπτυξης για διάφορες περιπτώσεις βιομηχανιών τροφίμων,
3. γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των βασικών στοιχείων ενός συστήματος αυτοματισμού.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εισαγωγικές έννοιες πάνω στους αυτοματισμούς. Ανοικτά και κλειστά κυκλώματα. Αισθητήρες. Κυκλώματα αυτοματισμού και ελέγχου διεργασιών. Στοιχεία διατάξεων ελέγχου (βαλβίδες, ηλεκτρονόμοι, ηλεκτρονικοί διακόπτες, φωτοκύτταρα, θερμοστάτες). Λογικός έλεγχος. Προγραμματιζόμενοι λογικοί ελεγκτές (PLC). Εξελίξεις στα συτήματα αυτοματισμού ("έξυπνοι" αισθητήρες, δίκτυα ψηφιακής επικοινωνίας, στατιστικός έλεγχος διαδικασιών). Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ευφυή συστήματα. Νευρωνικά δίκτυα. Παραδείγματα βιομηχανικών εφαρμογών. Τάσεις στους αυτοματισμούς κατά τον ποιοτικό έλεγχο φρούτων και λαχανικών.
Λέξεις Κλειδιά
Αυτοματισμός, Συστήματα ελέγχου, Αισθητήρας, Λογικός ελεγκτής
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Εισαγωγή στους Αυτοματισμούς. Αντωνόπουλος Σ., Κουτουλάκος Χ., Μανίκας Γ., Νικολάου Γ., Ιωάννου Χ., Καζαντζίδης Γ. Εκδόσεις Ζαμπάρα.
Ηλεκτρολογία 4. Εισαγωγή στους αυτοματισμούς (μετάφραση). Bastian P., Eichler W., Bumiller H. Εκδόσεις Ευρωπαϊκές Τεχνολογικές Εκδόσεις, 2000.