Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
1. Να εφαρμόζουν τις αρχές οργανοληπτικής εκτίμησης των τροφίμων σε διαδικασίες της βιομηχανίας τροφίμων
2. Να εφαρμόζουν τις οργανοληπτικές τεχνικές αξιολόγησης στην αποδοχή των τροφίμων από τους καταναλωτές
3. Να συσχετίζουν την οργανοληπτικές αξιολόγηση με ενόργανες τεχνικές ανάλυσης για την εκτίμηση της ποιότητας των τροφίμων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Οι ανθρώπινες αισθήσεις ως αναλυτικό εργαλείο
2. Εφαρμογές της οργανοληπτικής αξιολόγησης
3. Οργανοληπτική αξιολόγηση εμφάνισης, σχήματος και μεγέθους
4. Οργανοληπτική αξιολόγηση χρώματος
5. Οργανοληπτική αξιολόγηση δομής και υφής
6. Οργανοληπτική αξιολόγηση οσμής και γεύσης
7. Συσχέτιση οργανοληπτικών και αναλυτικών μεθόδων
8. Οργανοληπτικές δοκιμές διάκρισης
9. Οργανοληπτικές δοκιμές προτίμησης – αποδοχής
10. Επιλογή και εκπαίδευση δοκιμαστών
11. Πειραματικός σχεδιασμός οργανοληπτικών δοκιμών
12. Χώρος και συνθήκες αξιολόγησης
13. Στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων