Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
Έλεγχος ωριμότητας των σταφυλιών, Δείκτες ωριμότητας, Όργανα μέτρησης των ζαχάρων, Τρυγητός οινοποιήσιμων σταφυλιών, Πειραματική λευκή οινοποίηση, Πειραματική ερυθρή οινοποίηση, Σύσταση γλεύκους και οίνου, Προέλευση και μηχανισμοί σχηματισμού των διαφόρων συστατικών τους. Μέθοδοι ανάλυσης του γλεύκους, Δειγματοληψία-Συντήρηση, Αξιοπιστία των μεθόδων ανάλυσης, Έκφραση των αποτελεσμάτων, Έκφραση της συγκέντρωσης διαλυμάτων. Οξύτητα του οίνου, Μέθοδοι μέτρησης ολικής και πτητικής οξύτητας, Περιεκτικότητα του οίνου σε αλκοόλη, Όργανα μέτρησης της αλκοόλης, Ανάγοντα σάκχαρα, Αντίδραση Fehling, Mέθοδος προσδιορισμού LUFF-SCHOORL, Ζαχαρόζη, Έλεγχος νοθείας, Το διοξείδιο του θείου, Προσδιορισμός των θειικών αλάτων στον οίνο, Μέτρηση φαινολικών ενώσεων, Δείκτης FOLIN-CIOCALTEU, Δείκτης ολικών φαινολών, Φασματοσκοπία, Φασματοφωτόμετρα ορατού και υπεριώδους, Φασματοσκοπία φθορισμού, Ανίχνευση και προσδιορισμός του διγλυκοζίτη της μαλβιδίνης. Διαύγεια οίνου-θολώματα, Πρόληψη για την αποφυγή μελλοντικών θολωμάτων, Προσδιορισμός του σιδήρου, Αποσιδήρωση. Χρωματογραφία χαρτιού, Χρωματογραφία λεπτής στοιβάδας, Μεταζυμωτικές διεργασίες οίνου, επιπλέον θεωρητικές γνώσεις για τη συμπλήρωση και καλύτερη εμπέδωση του γνωστικού αντικειμένου.
Ποιοτική και ποσοτική ανάλυση οινοπνευματωδών ποτών.
Λέξεις Κλειδιά
Σταφυλές, οίνοι, ζυμώσεις, μικροβιολογία οίνου, οινοποιήσεις, αναλύσεις γλεύκους και οίνου, οργανοληπτικά ανάλυση οίνων και αποσταγμάτων