Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Η διατήρηση της υγείας είναι το αποτέλεσμα της δυναμικής ισορροπίας μεταξύ πολυάριθμων παραγόντων, οργανικών, περιβαλλοντικών, μικροβιακών, παρασιτικών, κ.α. Αντικείμενο της Yγιεινής Aγροτικών Zώων, και ο κύριος μαθησιακός στόχος του συγκεκριμένου μαθήματος, είναι η μελέτη των παραγόντων αυτών, και της αλληλεπίδρασή τους προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης και της διατήρησης της υγείας, με έμφαση κυρίως στους ακόλουθους:
- Αλληλεπίδραση ξενιστή-παθογόνου.
- Εκτροφή και υγεία.
- Καταπόνηση και ευζωία.
- Γενετική προδιάθεση.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος είναι αναμενόμενο ότι ο φοιτητής θα έχει κατακτήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο γνώσεων αναφορικά με:
• Τους παράγοντες που καθορίζουν την υγεία και την ευζωία των αγροτικών ζώων, ιδίως αναφορικά με την εκτροφή τους και την έκθεσή τους σε μικροβιακά παθογόνα.
• Την επίπτωση της γενετικής προδιάθεσης στη διαμόρφωση και διατήρηση της υγείας των αγροτικών ζώων.
• Τα μέτρα διαχείρισης της υγείας των αγροτικών ζώων.
• Τις αρχές του σχετικού εργαστηριακού ελέγχου.
Κατά Bloom ο φοιτητής/ φοιτήτρια θα είναι σε θέση:
- Να γνωρίζει τις αρχές που διέπουν τη σχέση μεταξύ της διατήρησης της υγείας των ζώων και της ανατομίας, της φυσιολογίας, της ανοσολογίας, της διατροφής και της διαχείρισής τους [ΓΝΩΣΗ]
- Να γνωρίζει τις αρχές διαχείρισης ζώων με σκοπό την προστασία της υγείας τους και της δημόσιας υγείας [ΓΝΩΣΗ]
- Να εφαρμόζει τις κυριότερες μεθόδους εργαστηριακής διερεύνησης λοιμωδών νοσημάτων (μοριακά και ορολογικά) [ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ]
- Να συνδυάζει θεωρητική γνώση και εργαστηριακή εμπειρία για την ανάλυση των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων που σχετίζονται με τα λοιμώδη νοσήματα των ζώων και τη γενετική προδιάθεση στην εκδήλωσή τους [ΑΝΑΛΥΣΗ]
Περιεχόμενο Μαθήματος
Α. ΘΕΩΡΙΑ
• Εισαγωγικές έννοιες Υγιεινής. Ιστορική αναδρομή στην Επιστήμη της Υγιεινής. Διαχωρισμός βασικών αρχών Υγιεινής μεταξύ ανθρώπων, ζώων συντροφιάς και παραγωγικών ζώων.
• Ζωονόσοι.
• Βασικές αρχές υγιεινής σε εκτατικά, ημιεντατικά και εντατικά συστήματα εκτροφής.
• Υγιεινή προϊόντων ζωικής προέλευσης.
• Υγιεινή μαστού.
• Σύγχρονες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και νέες τάσεις στη διαχείριση της υγιεινής των εκτρεφόμενων ζώων.
• Βασικές αρχές απολύμανσης και αντισηψίας.
• Υγιεινή του στάβλου σε εκτροφές βοοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων και πτηνών.
• Επίδραση της υγιεινής των ζώων στην οικονομική βιωσιμότητα της εκτροφής.
• Νομοθετικό πλαίσιο και εποπτικοί φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Β. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
• Λήψη ιστορικού για τη διερεύνηση των συστημάτων και των μεθόδων εκτροφής και της συσχέτισής τους με το επίπεδο υγείας των ζώων.
• Διερεύνηση του επιπέδου υγείας των ζώων σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο εκτροφής.
• Σχεδιασμός και εφαρμογή πρωτοκόλλων προληπτικής υγιεινής (εμβολιασμοί, αποπαρασιτισμοί, απολυμάνσεις κτλ.).
• Διαχείριση αναπαραγωγής – Παθολογικές καταστάσεις του αναπαραγωγικού συστήματος.
• Υγεία των άκρων και χωλότητα – Προληπτικά μέτρα και αντιμετώπιση των προβλημάτων των άκρων.
• Περιποίηση νεογέννητου – Τεχνητή γαλουχία.
• Διαχείριση της υγείας του μαστού – Υγιεινή του αρμέγματος.
• Απεικονιστικές διαγνωστικές τεχνικές στα παραγωγικά ζώα.