ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ / APICULTURE
ΚωδικόςΝ505Υ
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό, 3ος / Διδακτορικό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID420001958

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογή της Άλλης Κατεύθυνσης955
ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣΥποχρεωτικό Κατεύθυνσης955

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία5
Class ID
600195491

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΓεωπονίας & Δασολογίας
ΌροφοςΌροφος 1
ΑίθουσαΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Β (34)
ΗμερολόγιοΤετάρτη 09:00 έως 11:00
ΚτίριοΓεωπονίας & Δασολογίας
ΌροφοςΌροφος 1
ΑίθουσαΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Β (34)
ΗμερολόγιοΠέμπτη 11:00 έως 12:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
  • Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
  • Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων οι φοιτητές θα μπορούν: Να κατανοήσουν τη δομή και λειτουργία του μελισσιού Να μπορούν να εφαρμόσουν τους βασικούς χειρισμούς για την διατήρηση και ανάπτυξη του μελισσιού κατά τη διάρκεια του έτους Να γνωρίσουν τις βασικές ασθένειες του μελισσιού Να μάθουν για την προέλευση, παραγωγή και διάθεση του μελιού και των άλλων προϊόντων κυψέλης
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Μελισσοκομία σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, στοιχεία ανατομίας και μορφολογία της μέλισσας, βιολογικός κύκλος μέλισσας, τα άτομα της κυψέλης, κυψέλη και χωροταξική κατανομή τροφών και γόνου, επικοινωνία, προσανατολισμός, μηχανισμός παραγωγής μελιού και συλλογής γύρης, ανάπτυξη μελισσιού κατά τη διάρκεια του έτους, βασικοί μελισσοκομικοί χειρισμοί (άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας), βασικός εξοπλισμός του μελισσοκόμου, εισαγωγικά στοιχεία αναφορικά με τους εχθρούς και τις ασθένειες των μελισσών, τα κυριότερα μελισσοκομικά φυτά, φυσικοχημικά χαρακτηριστικά μελιού, προϊόντα κυψέλης (γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός, δηλητήριο, κερί)
Λέξεις Κλειδιά
Mελισσοκομία, προϊόντα κυψέλης, χειρισμοί κυψέλης
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Διαδραστικές ασκήσεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Xρήση του λογισμικού Power point κατά τη διεξαγωγή των μαθημάτων
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις72
Εργαστηριακή Άσκηση35
Άσκηση Πεδίου30
Εξετάσεις3
Άλλο / Άλλα
Σύνολο140
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτές εξετάσεις. Προαιρετική βιβλιογραφική εργασία
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Πρακτική Μελισσοκομία Ανδρέας Θρασυβούλου, Εκδότης Νίκος Παππάς - Μελισσοκομική Επιθεώρηση
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Herbert E.W. The Hive and the Honey Bee www.beelab.gr www.melinet.gr
Τελευταία Επικαιροποίηση
16-01-2021