Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να :
1. Αναγνωρίζουν τις κυριότερες διεργασίες επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων.
2. Αντιλαμβάνονται τα αίτια αλλοιώσεων των τροφίμων και τις μεθόδους ελέγχου - περιορισμού τους.
3. Αναγνωρίζουν την επίδραση των διεργασιών επεξεργασίας - συντήρησης στα ποιοτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.
4. Αντιλαμβάνονται τη δυναμική των συστημάτων τροφίμων και, τις μεταβολές που γίνονται μέσα σε αυτά, ως συνέπεια των διεργασιών επεξεργασίας και συντήρησης των τροφίμων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Eισαγωγή στα αίτια αλλοίωσης και μεθόδους συντήρησης των τροφίμων. Θερμική επεξεργασία τροφίμων. Μέθοδοι θερμικής επεξεργασίας. Ζεμάτισμα, παστερίωση και εμπορική αποστείρωση. Κονσερβοποίηση - προσδιορισμός των απαιτήσεων ενός προϊόντος σε θερμική επεξεργασία, αξιολόγηση της εφαρμοζόμενης θερμικής επεξεργασίας, στάδια κονσερβοποίησης ενός προϊόντος, παστεριωτήρες και αποστειρωτήρες, αλλοιώσεις κονσερβών. Ασηπτική επεξεργασία. Συντήρηση τροφίμων με ψύξη και με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα. Κατάψυξη τροφίμων. Μέθοδοι συμπύκνωσης και αφυδάτωσης τροφίμων. Ακτινοβολίες ιονισμού. Υψηλές υδροστατικές πιέσεις και εφαρμογές τους στα τρόφιμα. Τεχνολογία εξώθησης - εκβολής των τροφίμων. Ζυμώσεις ως μέθοδος συντήρησης και παραγωγής προϊόντων.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Physical Principles of Food Preservation, M. Karel, O. R. Fennema, D. B. Lund, 1975, Dekker. Food Science and Technology, G. Campbell-Platt, 2009, Wiley-Blackwell