Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Oι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να γνωρίζουν τη δομή και τις βασικές λειτουργίες του προκαρυωτικού κυττάρου, του ευκαρυωτικού κυττάρου και των ιών, την επίδραση του περιβάλλοντος στην ανάπτυξή τους και τον μεταβολισμό τους, τους κανόνες ταξινόμησής τους καθώς και τα κυριώτερα χαρακτηριστικά από τα σημαντικότερα γένη και είδη των μικροοργανισμών.
Περιεχόμενο Μαθήματος
1.Εισαγωγή. Σχέσεις μικροοργανισμών , φυτών και ζώων. Τύποι κυτταρικής οργάνωσης. Ιδιότητες των οργανισμών.
2. Προκαρυωτικό κύτταρο, μορφολογία, ανατομία κυττάρου, φυσιολογία κυττάρου, αναπαραγωγή –ανάπτυξη.
3. Μεταβολισμός-θρέψη . Πηγές ενέργειας. Βιολογικές οξειδώσεις. Αποθήκευση και χρησιμοποίηση ενέργειας. Αφομοίωση χημικών ενώσεων. Σύνθεση χημικών ενώσεων. Θρέψη. Σύνθεση εξωκυτταρικών ουσιών .Παραγωγή αερίων, οξέων, αμμωνίας.
4. Γενετική βακτηρίων. Γενοτυπικές μεταβολές .
5. Επίδραση του περιβάλλοντος στους μικροοργανισμούς. Φυσικοί παράγοντες, παράγοντες που προκαλούν βλάβη στο κύτταρο, χημικοί παράγοντες. Αντισηπτικές και απολυμαντικές ουσίες.
6. Βακτηριολογία : Ονοματολογία, ταξινόμηση. Οικογένειες Pseudomnadaceae, Azotobacteriaceae, Halobacteriaceae, γένη αβέβαιης συγγένειας.
7. Οικογένειες Enterbacteriaceae, Vibrionaceae.
8. Οικογένειες Micrococcaceae, Streptococaceae.
9. Οικογένειες Lactobacillaceae, Bacillaceae. Aκτινομύκητες και σχετικοί μικροοργανισμοί. Οικογένεια Propionibacteriaceae. Ρικέτσιες. Μυκοπλάσματα . Κυανοφύκη .
10. Ioi. Χημική σύσταση, δομή, μορφολογία, ταξινόμηση και αναπαραγωγή των ιών. Ευαισθησία των ιών σε φυσικοχημικούς παράγοντες. Βακτηριοφάγοι.
11. Ευκαρυωτικό κύτταρο μορφολογία, ανατομία κυττάρου, φυσιολογία κυττάρου, αναπαραγωγή –ανάπτυξη.
12. Μύκητες, Ζύμες, Πρωτόζωα
13. Αλληλεπιδράσεις μικροοργανισμών
Λέξεις Κλειδιά
Προκαρυωτικό κύτταρο, Ευκαρυωτικό κύτταρο, Ioi, Μύκητες, Ζύμες, μικροβιακός μεταβολισμός, μικροβιακή αύξηση