Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά την ολοκλήρωση αυτού του μαθήματος οι φοιτητές πρέπει να είναι σε θέση να:
- Προσδιορίζουν τα διάφορα συστατικά του κυτταρικού μηχανισμού που διατηρούν και εκφράζουν τις γενετικές πληροφορίες που αποθηκεύονται στα κύτταρα των ζώντων οργανισμών.
- Κατανοούν τις βασικές μεθόδους και προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται στη μοριακή βιολογία.
- Εξηγούν τον ρόλο που διαδραματίζουν τα μοριακά συστατικά του γενετικού μηχανισμού.
- Χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για τη δομή και τη λειτουργία των μακρομορίων στην ερμηνεία των βιολογικών φαινομένων όπως η αύξηση, η ανάπτυξη και οι αποκρίσεις στα βιοτικά και αβιοτικά ερεθίσματα.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η Μοριακή Βιολογία είναι ο κλάδος της βιολογίας που μελετά τη δομή και τη λειτουργία των μακρομορίων που κωδικοποιούν και ρυθμίζουν τη ροή της γενετικής πληροφορίας στους ζωντανούς οργανισμούς. Αυτό το μάθημα θα επικεντρωθεί στη δομή, την έκφραση και τη ρύθμιση των γονιδίων στα κύτταρα. Στις διαλέξεις του μαθήματος περιγράφεται η δομή και οργάνωση του DNA ώστε να επιτελέσει το ρόλο του σαν γενετικό υλικό, καθώς και οι διεργασίες αντιγραφής και μεταγραφής του DNA, και ακολούθως η μετάφραση σε πρωτεΐνη και η ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Γίνεται εισαγωγή στη γενετική των βακτηρίων, και τη γενετική ανάλυση της ανάπτυξης. Περιγράφονται οι μεταλλαγές του DNA, οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης, τα μεταθετά στοιχεία και οι πολυμορφισμοί του DNA. Το μάθημα εισαγάγει στην τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA και τις εφαρμογές της στην βελτίωση των φυτών. Τέλος γίνεται εισαγωγή στη γονιδιωματική ανάλυση, τις ομικές τεχνολογίες και τη βιοπληροφορική που είναι ραγδαία αναπτυσσόμενοι τομείς που κατευθύνουν την ανάπτυξη της γνώσης της μοριακής έρευνας
Λέξεις Κλειδιά
DNA, γενετικό υλικό, μοριακή γενετική ανάλυση, ανασυνδυασμένο DNA, βιοτεχνολογία, γονιδιωματική