Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να :
1.Γνωρίζουν τους Κανόνες ασφάλειας μικροβιολογικού εργαστηρίου τον Απαιτούμενο εξοπλισμός και τη χρήση του.
2.Γνωρίζουν τα βασικά Θρεπτικά υποστρώματα
3.Γνωρίζουν τις μεθόδους καταμέτρησης μικροοργανισμών σε τρόφιμο με τη μέθοδο των διαδοχικών αραιώσεων σε τρυβλία Petri και τις τεχνικές χρώσεων
4.Γνωρίζουν τις μεθόδους ταυτοποίησης βακτηρίων
5.Γνωρίζουν τις μεθόδους μικροβιακής εκτίμησης επιφανειών και αέρα
6.Γνωρίζουν τις μεθόδους Καταμέτρησης μικροοργανισμών με τη μέθοδο του ¨πλέον πιθανού αριθμού-MPN¨, της διήθησης μέσω μεμβράνης και τη μέθοδο εμπλουτισμού του δείγματος.
7.Να παρατηρούν και να αναγνωρίζουν τους μικροοργανισμούς στο μικροσκόπιο.
Περιεχόμενο Μαθήματος
εργαστηρίου. Απαιτούμενος εξοπλισμός, περιγραφή και επίδειξη λειτουργίας και χρήσης.
2. Αποστείρωση : Τρόποι αποστείρωσης, εφαρμογή αποστείρωσης θρεπτικών υλικών, εφαρμογή αποστείρωσης με ξηρή θερμότητα. Εφαρμογή ασηπτικής τεχνικής κατά τη μικροβιολογική ανάλυση.
3. Μικροβιολογικά Θρεπτικά υποστρώματα : Ταξινόμηση υποστρωμάτων, ανάπτυξη μικροοργανισμών στα θρεπτικά υποστρώματα, παρασκευή υποστρωμάτων. Μορφολογικά χαρακτηριστικά αποικιών των μικροοργανισμών που αναπτύσσονται στα θρεπτικά υποστρώματα.
4. Καταμέτρηση μικροοργανισμών-Προσδιορισμός ολικής μεσόφιλης αερόβιας χλωρίδας σε τρόφιμο με τη μέθοδο των διαδοχικών αραιώσεων σε τρυβλία Petri.
5. Απομόνωση μικροοργανισμού από μικτό πληθυσμό σε καθαρή καλλιέργεια
6. Μικροσκόπιο και τεχνικές χρώσεων-Απλές χρώσεις βακτηρίων και ζυμών
7. Τεχνική της χρώσης Gram
8. Ταυτοποίηση βακτηρίων-Μελέτη βιοχημικών δοκιμών : Δοκιμή καταλάσης, δοκιμή οξειδάσης, O/F test. Δοκιμή ¨θερμικού σοκ¨ για σχηματισμό ενδοσπορίων.
9. Μέθοδοι μικροβιακής εκτίμησης επιφανειών και αέρα. Ανθρώπινη μικροχλωρίδα.
10. Καταμέτρηση μικροοργανισμών με τη μέθοδο του ¨πλέον πιθανού αριθμού-MPN¨ Προσδιορισμός κολοβακτηριοειδών στο νερό.
11.Μέθοδοι προσδιορισμού μικροοργανισμών που βρίσκονται σε χαμηλό πληθυσμό.
12. Μύκητες-Θρεπτικά υποστρώματα-Ανάπτυξη μυκήτων-Μέθοδοι παρατήρησης
13. Θερμική θανάτωση μικροοργανισμών-Υπολογισμός D και Z τιμής
Λέξεις Κλειδιά
βακτήρια, ζύμες, μύκητες, προσδιορισμός μικροοργανισμών, μικροσκόπιση, μικροβιολογικές μέθοδοι, εργαστηριακός εξοπλισμος