ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ / FOOD ENGINEERING II
ΚωδικόςΝ312Υ
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID420001907

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογή της Άλλης Κατεύθυνσης845
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝΥποχρεωτικό Κατεύθυνσης845

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600196088
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Οι φοιτητές πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Μηχανικής όπως και Αρχών Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα 1. είναι εξοικειωμένοι με τα ακόλουθα αντικείμενα: Διεργασίες–εξοπλισμός μεταφοράς ορμής Διεργασίες–εξοπλισμός μεταφοράς θερμότητας Διεργασίες–εξοπλισμός μεταφοράς μάζας Διεργασίες–εξοπλισμός μικτής μεταφοράς Διεργασίες–εξοπλισμός φυσικού διαχωρισμού Διεργασίες–εξοπλισμός μορφοποίησης Σχεδιασμός και υλικά κατασκευής εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων Διαχείριση νερού, αποβλήτων και ενέργειας στη βιομηχανία τροφίμων 2. μπορούν να υπολογίζουν μεγέθη που αναφέρονται είτε σε διαστάσεις/απαιτήσεις εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων (είτε σε χρόνους κατεργασίας
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Διεργασίες–εξοπλισμός μεταφοράς ορμής: μεταφορά ρευστών (αντλίες, σωληνώσεις, βάνες), μεταφορά στερεών, ανάδευση και ανάμιξη ρευστών (στερεά, υγρά, πάστες), τεμαχισμός, ομογενοποίηση. Διεργασίες–εξοπλισμός μεταφοράς θερμότητας: εναλλάκτες θερμότητας, ψύξη και κατάψυξη, ψυκτικά συγκροτήματα, θερμική επεξεργασία συσκευασμένου προϊόντος, ασηπτική επεξεργασία. Διεργασίες–εξοπλισμός μεταφοράς μάζας: εκχύλιση, απόσταξη, κρυστάλλωση, απορρόφηση. Διεργασίες–εξοπλισμός μικτής μεταφοράς: εξάτμιση (τύποι εξατμιστήρων, ισοζύγια μάζας και ενέργειας, μέθοδοι υπολογισμού για μονοστάδιους και πολυστάδιους εξατμιστήρες), αφυδάτωση (ρυθμοί και στάδια αφυδάτωσης, ξηραντήρια). Διεργασίες–εξοπλισμός φυσικού διαχωρισμού: καθίζηση, φυγοκεντρικός διαχωρισμός, κοσκίνηση, διήθηση, διαχωρισμός με μεμβράνες. Διεργασίες–εξοπλισμός μορφοποίησης: συσσωμάτωση, επικάλυψη, ενθηλάκωση και μικροενθηλάκωση, εξώθηση. Σχεδιασμός και υλικά κατασκευής εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων, ηλεκτρικοί κινητήρες, παραγωγή-διανομή ατμού. Διαχείριση νερού, αποβλήτων και ενέργειας στη βιομηχανία τροφίμων.
Λέξεις Κλειδιά
Μηχανική, φαινόμενα μεταφοράς, εξοπλισμός
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Χρήση powerpoint και eLearning.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις137
Εξετάσεις3
Σύνολο140
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Τεστ κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και τελική γραπτή εξέταση
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Αρχές Μηχανολογίας Τροφίμων. Διδακτικές Σημειώσες. Χαράλαμπος Ν. Λαζαρίδης. 2004. Εισαγωγή στη Μηχανική Τροφίμων (μετάφραση). Singh R.P., Heldman D.R. Εκδόσεις Παρισιάνου, 2018.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Βασικές Διεργασίες Χημικής Μηχανικής (μετάφραση). McCabe W.L., Smith J.C., Harriott P. Εκδόσεις Τζιόλα, 2002. Φυσικές Διεργασίες-Εισαγωγή στον Υπολογισμό τους. Ασσαέλ Μ.Ι. Εκδόσεις Τζιόλα, 1998. Φαινόμενα Μεταφοράς (μετάφραση). Brodkey R., Hershey H. Εκδόσεις Τζιόλα, 1989.
Τελευταία Επικαιροποίηση
19-01-2021