Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να :
1. Αντιλαμβάνονται τις βασικές αρχές της επεξεργασίας και παραγωγής δημητριακών προϊόντων.
2. Γνωρίζουν την επίδραση των συνθηκών επεξεργασίας στην ποιότητα των δημητριακών προϊόντων.
3. Γνωρίζουν την επίδραση των συστατικών των δημητριακών σπόρων στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.
4. Γνωρίζουν την επίδραση των βελτιωτικών αλεύρων στην ποιότητα των δημητριακών προϊόντων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Δομή δημητριακών σπόρων.
2. Προϊόντα δημητριακών σπόρων.
3. Διατροφική αξία.
4. Άμυλο.
5. Πρωτεΐνες.
6. Λοιπά συστατικά.
7. Ξηρή άλεση
8. Υγρή άλεση
9. Τεχνολογία αραβοσίτου: άμυλο, αμυλοσιρόπια.
10. Τεχνολογία ρυζιού
11. Τεχνολογία βρώμης
12. Ρεολογία ζυμαριού
13. Αρτοποίηση
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Τεχνολογία Δημητριακών, Νικήτας Ματσούκας (σημειώσεις).
Baking the Art and Science: A practical Handbook for the Baking Industry, Claus Schünemann, Günter Treu, 2007.
Cereals processing technology, Gavin Owens, 2001.