ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ / NUTRITION AND METABOLISM
ΚωδικόςΝ322Ε
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID420001917

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 105
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογή της Άλλης ΚατεύθυνσηςΕαρινό-4
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝΕπιλογής ΚατεύθυνσηςΕαρινό-4

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600196098
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Υποβάθρου
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
  • Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Οι φοιτητές πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις Γενικής Χημείας, όπως και Αρχών της Επιστήμης της Διατροφής.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να : 1. Kατανοήσουν τις διαδικασίες της πέψης, απορρόφησης και βιοδιαθεσιμότητας των ενεργοφόρων και μη ενεργοφόρων θρεπτικών συστατικών. 2. Αναγνωρίσουν το βιολογικό ρόλο και τις βασικές μεταβολικές οδούς των θρεπτικών συστατικών. 3. Κατανοήσουν τη ρύθμιση της ομοιόστασης μέσω ρυθμιστικών μηχανισμών εξισορρόπησης. 4. Κατανοήσουν τη σχέση της διατροφής και του μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών με την εμφάνιση και ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Γενική θεώρηση της Διατροφής. Η ολοκλήρωση του μεταβολισμού σε επίπεδο ενεργοφόρων θρεπτικών συστατικών – Ο ρόλος των μικροθρεπτικών συστατικών. Πορείες μεταγωγής σήματος: Εισαγωγή στον μεταβολισμό της πληροφόρησης. Διατροφή στον κύκλο της ζωής: 1. Διατροφή της μητέρας κατά την κύηση - εμβρυικός προγραμματισμός και χρόνια νοσήματα κατά την ενήλικη ζωή. 2. Διατροφή και ανάπτυξη του παιδιού – Ο ρόλος και η σημασία του μητρικού θηλασμού, Διατροφή, Τρόφιμα και προαγωγή της Δημόσιας υγείας: Παχυσαρκία – “Κρυφή πείνα” – Υποσιτισμός. Η παγκόσμια πρόσκληση της επισιτιστικής ανασφάλειας. Η Μεσογειακή Διατροφή ως ένα μοντέλο-οδηγός των αειφόρων συστημάτων τροφίμων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας συνδημίας της παχυσαρκίας, του υποσιτισμού και της κλιματικής αλλαγής – Διερεύνηση των διατροφικών και λειτουργικών πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την υιοθέτησή της.
Λέξεις Κλειδιά
Τρόφιμα, διατροφή, μεταβολισμός, υγεία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιντεοδιαλέξεις
  • Ήχος
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Χρήση PowerPoint και διαδικτύου.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις39
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων23
Εξετάσεις50
Σύνολο112
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Προφορική ή/και γραπτή εξέταση στη διδαχθείσα ύλη του μαθήματος.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Διατροφή και Μεταβολισμός - Gibney M.J., et al., Επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης Ζαμπέλας Α., Εκδόσεις Παρισιάνου, 2008
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Ο έλεγχος του μεταβολισμού στο μοριακό επίπεδο, Ι.Γ. Γεωργάτσος, 3η έκδοση Εκδόσεις Γιαχούδη-Γιαπούλη, 2005. 2. Βιοχημεία, Berg Jeremy M. Tymoczko John L. Gregory J. Jr. Gatto Stryer Lubert. Μετάφραση: Α. Αλετράς, Θ. Βαλκανά, Δ. Δραΐνας, Κ. Δραΐνας, Η. Κούβελας, Γ. Κ. Παπαδόπουλος, Μ. Φράγκου-Λαζαρίδη. 2006. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 3. Yildiz, F., Kotzekidou, P., Michaelidou, A.M. and Nocella, G. 2007. Functional Foods in Mediterranean and Middle Eastern Countries: History, Scope and Dietary Habits. In: Anti-Angiogenic Functional and Medicinal Foods, J. Losso, F. Shahidi and D. Bagchi (eds), CRC Press, p. 177-212. 4. Med Diet 4.0: the Mediterranean diet with four sustainable benefits 5. Berry, E. M. (2019). Sustainable food systems and the Mediterranean diet. Nutrients, 11(9), 2229.
Τελευταία Επικαιροποίηση
23-02-2022