Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να :
1. Kατανοήσουν τις διαδικασίες της πέψης, απορρόφησης και βιοδιαθεσιμότητας των ενεργοφόρων και μη ενεργοφόρων θρεπτικών συστατικών.
2. Αναγνωρίσουν το βιολογικό ρόλο και τις βασικές μεταβολικές οδούς των θρεπτικών συστατικών.
3. Κατανοήσουν τη ρύθμιση της ομοιόστασης μέσω ρυθμιστικών μηχανισμών εξισορρόπησης.
4. Κατανοήσουν τη σχέση της διατροφής και του μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών με την εμφάνιση και ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Γενική θεώρηση της Διατροφής. Η ολοκλήρωση του μεταβολισμού σε επίπεδο ενεργοφόρων θρεπτικών συστατικών – Ο ρόλος των μικροθρεπτικών συστατικών.
Πορείες μεταγωγής σήματος: Εισαγωγή στον μεταβολισμό της πληροφόρησης.
Διατροφή στον κύκλο της ζωής: 1. Διατροφή της μητέρας κατά την κύηση - εμβρυικός προγραμματισμός και χρόνια νοσήματα κατά την ενήλικη ζωή. 2. Διατροφή και ανάπτυξη του παιδιού – Ο ρόλος και η σημασία του μητρικού θηλασμού,
Διατροφή, Τρόφιμα και προαγωγή της Δημόσιας υγείας: Παχυσαρκία – “Κρυφή πείνα” – Υποσιτισμός. Η παγκόσμια πρόσκληση της επισιτιστικής ανασφάλειας. Η Μεσογειακή Διατροφή ως ένα μοντέλο-οδηγός των αειφόρων συστημάτων τροφίμων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας συνδημίας της παχυσαρκίας, του υποσιτισμού και της κλιματικής αλλαγής – Διερεύνηση των διατροφικών και λειτουργικών πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την υιοθέτησή της.
Λέξεις Κλειδιά
Τρόφιμα, διατροφή, μεταβολισμός, υγεία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Ο έλεγχος του μεταβολισμού στο μοριακό επίπεδο, Ι.Γ. Γεωργάτσος, 3η έκδοση Εκδόσεις Γιαχούδη-Γιαπούλη, 2005.
2. Βιοχημεία, Berg Jeremy M. Tymoczko John L. Gregory J. Jr. Gatto Stryer Lubert. Μετάφραση: Α. Αλετράς, Θ. Βαλκανά, Δ. Δραΐνας, Κ. Δραΐνας, Η. Κούβελας, Γ. Κ. Παπαδόπουλος, Μ. Φράγκου-Λαζαρίδη. 2006. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
3. Yildiz, F., Kotzekidou, P., Michaelidou, A.M. and Nocella, G. 2007. Functional Foods in Mediterranean and Middle Eastern Countries: History, Scope and Dietary Habits. In: Anti-Angiogenic Functional and Medicinal Foods, J. Losso, F. Shahidi and D. Bagchi (eds), CRC Press, p. 177-212.
4. Med Diet 4.0: the Mediterranean diet with four sustainable benefits
5. Berry, E. M. (2019). Sustainable food systems and the Mediterranean diet. Nutrients, 11(9), 2229.