Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα:
1. Έχουν εξοικειωθεί με την επιστημονική ορολογία των βιομηχανιών τροφίμων και της ρύπανσης του περιβάλλοντος που οφείλεται σε αυτές.
2. Έχουν κατανοήσει τα απόβλητα και τους ρύπους των βιομηχανιών τροφίμων.
3. Έχουν διαμορφώσει άποψη για την αναγκαιότητα κατάλληλης διαχείρισης του νερού και των υγρών και στερεών αποβλήτωντην διαφόρων βιομηχανιών τροφίμων με σκοπό την παραγωγή ασφαλών τροφίμων και ποτών σε ένα υγιεινό περιβάλλον για όλους.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Διαχείριση Nερού και Aποβλήτων Bιομηχανιών Tροφίμων
Εισαγωγή και ιστορικό υπόβαθρο ρύπανσης του περιβάλλοντος. Ορισμοί σχετικών
όρων. Ρύπανση νερών, εδαφών και ατμόσφαιρας. Γεωργία και ρύπανση του περιβάλλοντος. Ρύπανση των τροφίμων. Απόβλητα και ρύποι βιομηχανιών τροφίμων. Βασικές αρχές διαχείρισης αποβλήτων. Διαγράμματα ροής. Διαχωρισμός αποβλήτων. Ισοζύγια μάζας. Ορθολογική χρήση νερού και ανακύκλωση. Επεξεργασία και διάθεση υγρών αποβλήτων.
Όρια τιμών σχετικών παραμέτρων ποιότητας αποβλήτων. Σχετική νομοθεσία. Πρωτοβάθμια επεξεργασία υγρών αποβλήτων. Δευτεροβάθμια επεξεργασία (βιολογικός καθαρισμός). Επεξεργασία υγρών αποβλήτων με τη μέθοδο των τεχνητών υγροτόπων. Τριτοβάθμια επεξεργασία υγρών αποβλήτων. Μέθοδοι απολύμανσης νερών. Διαχείριση στερεών αποβλήτων. Αξιοποίηση υποπροϊόντων βιομηχανιών τροφίμων. Κόστος απορρύπανσης. Διαχείριση αποβλήτων σε βιομηχανίες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, επεξεργασίας φρούτων και λαχανικών, επεξεργασίας ελαίων-ελαιοτριβεία, ζυθοποιεία-οινοποιεία- αποστακτήρια, σε βιομηχανίες ζάχαρης, επεξεργασίας κρέατος και πουλερικών. επεξεργασίας ψαριών και μυδιών.