ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΦΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΟΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΦΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΟΣ / CARCASS AND MEAT QUALITY EVALUATION
ΚωδικόςΝ420Υ
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID420001941

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΦΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΟΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
600196126
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα: Κατανοήσουν τη δομή και σύνθεση του σφάγιου. Την τυπολογία και οντογένεση των μυϊκών ινών στα βοοειδή. Τη διαφοροποίηση των μυϊκών ινών στους χοίρους. Τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση των ινών. Τις ποιοτικές ιδιότητες του κρέατος. Μπορούν να κάνουν ποιοτική εκτίμηση και κατάταξη σφαγίων και κρέατος.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
Περιεχόμενο Μαθήματος
• Δομή και σύνθεση του σφάγιου. • Μυϊκός ιστός Δομή του γραμμωτού μυός. • Συνδετικός ιστός Λιπώδης ιστός. • Δομή, σύνθεση και λειτουργία μυών. • Μεταβολή των μυών σε κρέας. Τύποι μυϊκών ινών – Μυογένεση. • Τυπολογία και οντογένεση των μυϊκών ινών στα βοοειδή. • Διαφοροποίηση των μυϊκών ινών στους χοίρους. • Παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση των ινών. • Παράγοντες που επηρεάζουν τις μεταθανάτιες μεταβολές των μυών και τις ιδιότητες του κρέατος. Μεταβολές κατά τη νεκρική ακαμψία, Διαδικασία σύσπασης, Ικανότητα συγκράτησης νερού. • Ποιοτικές ιδιότητες του κρέατος. Τρυφερότητα, Χρωματισμός, PH, Λιπαρά οξέα • PSE και DFD κρέας. • Ποιοτική εκτίμηση και κατάταξη σφαγίων και κρέατος. • Μεταχείριση των χοίρων και των σφαγίων τους Αρχές τεμαχισμού σφαγίων.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις90
Εργαστηριακή Άσκηση35
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων10
Εξετάσεις5
Σύνολο140
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτές εξετάσεις
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Το κρέας και τα προϊόντα του Σ.Α. Γιωργάκης Έκδοση 2005 ISBN: 960-357-066-4 Κωδ. Βιβλίου: 2694 Εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
Τελευταία Επικαιροποίηση
20-01-2021