Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα:
Κατανοήσουν τη δομή και σύνθεση του σφάγιου.
Την τυπολογία και οντογένεση των μυϊκών ινών στα βοοειδή.
Τη διαφοροποίηση των μυϊκών ινών στους χοίρους.
Τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση των ινών.
Τις ποιοτικές ιδιότητες του κρέατος.
Μπορούν να κάνουν ποιοτική εκτίμηση και κατάταξη σφαγίων και κρέατος.
Περιεχόμενο Μαθήματος
• Δομή και σύνθεση του σφάγιου. • Μυϊκός ιστός Δομή του γραμμωτού μυός. • Συνδετικός ιστός Λιπώδης ιστός. • Δομή, σύνθεση και λειτουργία μυών. • Μεταβολή των μυών σε κρέας. Τύποι μυϊκών ινών – Μυογένεση. • Τυπολογία και οντογένεση των μυϊκών ινών στα βοοειδή. • Διαφοροποίηση των μυϊκών ινών στους χοίρους. • Παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση των ινών. • Παράγοντες που επηρεάζουν τις μεταθανάτιες μεταβολές των μυών και τις ιδιότητες του κρέατος. Μεταβολές κατά τη νεκρική ακαμψία, Διαδικασία σύσπασης, Ικανότητα συγκράτησης νερού. • Ποιοτικές ιδιότητες του κρέατος. Τρυφερότητα, Χρωματισμός, PH, Λιπαρά οξέα • PSE και DFD κρέας. • Ποιοτική εκτίμηση και κατάταξη σφαγίων και κρέατος. • Μεταχείριση των χοίρων και των σφαγίων τους Αρχές τεμαχισμού σφαγίων.