Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
GPP101Υ ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις με σημαντικές εφαρμογές στη γεωργία. Γενετικοί Δείκτες. Κατηγορίες δεικτών. Ιδιότητες και χρήσεις δεικτών. Μοριακοί δείκτες. PCR και σχετικοί δείκτες. Χαρτογράφηση και αλληλούχιση του γονιδιώματος. Χαρτογράφηση και βελτίωση. QTL και χαρτογράφησή τους. Μοριακοί δείκτες και μεταφορά γνωρισμάτων. Βελτίωση υποβοηθούμενη από μοριακούς δείκτες (Marker Assisted Selection). Ο ρόλος των σύγχρονων Βιοτεχνολογικών μεθόδων και προσεγγίσεων. Ανάπτυξη της τεχνολογίας του Aνασυνδυασμένου DNA. Γενετική Μηχανική. Απομόνωση και Κλωνοποίηση γονιδίων. Βασικές προϋποθέσεις γενετικής τροποποίησης. Ιστοκαλλιέργεια-Εργαλείο παραγωγής γενετικά τροποποιημένων φυτών. Σχηματισμός διαγονιδιακών φυτών-Τεχνικές. Μέθοδος του αγροβακτήριου. Βιοβαλιστική μέθοδος γονιδιακής μεταφοράς. Η γενετική μεταχείριση του χλωροπλαστικού γονιδιώματος. Έκφραση ανασυνδυασμένων πρωτεϊνών στα φυτά. Ταυτοποίηση και Κληρονομικότητα των νέων χαρακτήρων. Τεχνολογικές εξελίξεις-Νέα μοριακά εργαλεία. Χρήση “Μοριακών Ψαλιδιών” (ZFNs) για ακριβή ενσωμάτωση των διαγώνιων. Η τεχνολογία RNAi (RNA interference). Νέα γονιδιακή τεχνολογία-CRISPR. Δομική και Λειτουργική ανάλυση του συστήματος CRISPR Cas9. Εφαρμογή της Βιοτεχνολογίας στη γεωργία, τα τρόφιμα, την διατροφή του ανθρώπου την προστασία του περιβάλλοντος. Δημιουργία ποικιλιών με αντοχή στα ζιζανιοκτόνα φάρμακα. Διπλή αντοχή. Τροποποίηση της αρχιτεκτονικής του φυτού. Φυτά ανθεκτικά σε αβιοτικούς (αλατότητα, υδατική καταπόνηση, υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, βαρέα μέταλλα) και βιοτικούς παράγοντες (έντομα, βακτήρια, ιούς). Νέα η Νεοφανή τρόφιμα. Ποιότητα. Ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά. Τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας. Χειρισμός ΓΤΟ- Νομοθεσία-Προκλήσεις. Έλεγχοι ΓΤΦ και των Προϊόντων τους. Νομοθεσία ΕΕ και ΗΠΑ - Κανονισμός που αφορά τα νέα η νεοφανή τρόφιμα. ΓΤΟ-Προοπτικές και Προβληματισμοί . Ανταπόκριση σε προκλήσεις και ευκαιρίες. Η επόμενη ημέρα των ΓΤΟ.