Μικροβιολογία Τροφίμων

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΜικροβιολογία Τροφίμων / Food Microbiology
ΚωδικόςΕΤΔ101
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό, 3ος / Διδακτορικό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΚωνσταντίνος Κουτσουμανής
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600017068

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 13
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό1110

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΜικροβιολογία Τροφίμων
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
600198992
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα επικεντρώνεται στη μελέτη και κατανόηση των αρχών της Ποσοτικής Μικροβιολογίας (Quantitative/Predictive Microbiology) και του Προσδιορισμού Μικροβιακής Επικινδυνότητας (Microbial Risk Assessment). Το πρώτο μέρος του μαθήματος βασίζεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την δημιουργία και εφαρμογή εργαλείων Ποσοτικής Μικροβιολογίας (μαθηματικών μοντέλων) με τη χρήση Η/Υ. Συγκεκριμένα οι φοιτητές εκπαιδεύνται στη μεθοδολογία ανάπτυξης μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης της συμπερφοράς αλλοιογόνων και παθογόνων μικροοργανισμών καθώς και τη χρήση των σχετικών διαθέσιμων λογισμικών. Στη συνέχεια, η παραπάνω γνώση χρησιμοποιείται για την λύση προβλημάτων που απαντώνται στην Βιομηχανία Τροφίμων σχετικά με την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τον καθορισμό της διάρκειας ζωής των τροφίμων, τον έλεγχο της συμφωνίας με τη νομοθεσία και τον καθορισμό κρίσιμων ορίων σε συστήματα HACCP με εφαρμοργή τόσο αιτιοκρατικών όσο και στοχαστικών προσεγγίσεων. Το δεύτερο μέρος του μαθήματος εστιάζεται στης αρχές της ανάλυσης επικινδυνότητας και περιλαμβάνει την λεπτομερή περιγραφή της μεθοδολογίας του προσδιορισμού επικδυνότητας ως βασικού εργαλείς διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων
Λέξεις Κλειδιά
Ποσοτική Μικροβιολογίας, Προσδιορισμός Μικροβιακής Επικινδυνότητας
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Χρήση λογισμικών Ποσοτικής Μικροβιολογιας
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Έκθεση / Αναφορά (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Τελευταία Επικαιροποίηση
28-11-2018