Ιστορία Ελληνικού Κινηματογράφου

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΙστορία Ελληνικού Κινηματογράφου / History of Greek Cinema
Κωδικός6ΙΕΚ1
ΣχολήΚαλών Τεχνών
ΤμήμαΚινηματογράφου
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΠαρασκευάς Μουρατίδης
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600019790

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήμα Κινηματογράφου (2009-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 46
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΕπιλογής Υποχρεωτικό635

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΙστορία Ελληνικού Κινηματογράφου
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600200746

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοSchool of Film Studies
ΌροφοςFloor 2
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ ΘΕΩΡΙΑΣ (303)
ΗμερολόγιοThursdsay 09:30 to 12:00
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Σκοπός του μαθήματος είναι η προσέγγιση του Ελληνικού κινηματογράφου ως ολικού κοινωνικού φαινομένου, με βάση τις αρχές της New Film History, σύμφωνα με τις οποίες η κινηματογραφική ιστορία μπορεί να αναφέρεται: στις ταινίες ως ιστορικές μαρτυρίες και κοινωνικά ντοκουμέντα, ως καλλιτεχνικά δημιουργήματα, ως εμπορικά προϊόντα, ή/και στην οργάνωση της κινηματογραφικής παραγωγής, στην κοινωνική σύνθεση και στα γούστα του κοινού.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες Θα είναι σε θέση να περιγράφουν τις διαφορετικές περιόδους εξέλιξης του Ελληνικού κινηματογράφου να τις αναλύουν σε σχέση με το ιστορικό - πολιτισμικό context να χειρίζονται κριτικά τη σχετική βιβλιογραφία να συνθέτουν επιστημονικές εργασίες συγκροτημένες, ενήμερες και τεκμηριωμένες να διεκπεραιώνουν ερευνητικές εργασίες (αρχεία, παραστασιογραφία, τύπος ...) να (ανα)θεωρήσουν την έννοια του εθνικού κινηματογράφου, όχι ως κωδικοποίησης των σταθερών και αμετάβλητων χαρακτηριστικών ενός έθνους, αλλά αναγνωρίζοντας τη διαρκή, αν και μεταβαλλόμενη, συνάφεια αντιληπτικών σχημάτων όπως η εθνικότητα με τις κινηματογραφικές σπουδές
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εβδομάδα 1η: Η έννοια του εθνικού κινηματογράφου. Η συγκρότηση του διδακτικού πεδίου. Βασικές θεωρητικές και μεθοδολογικές διευκρινίσεις. Για το Έθνος και τον Εθνικισμό. Μια επιγραμματική επισκόπηση των θεωριών για την προέλευση του έθνους και του εθνικισμού. Η έννοια του ‘εθνικού’ κινηματογράφου, ζητήματα ορισμού και μεθοδολογίας. ’Ιστορία’, ακαδημαϊκή ιστοριογραφία, Δημόσια Ιστορία και ιστορία του κινηματογράφου. Εβδομάδα 2η : Ο Πρώιμος Ελληνικός Κινηματογράφος Εβδομάδα 3η: Από την Κατοχή μέχρι το τέλος του Εμφυλίου Κατασκευάζοντας μια κινηματογραφική γλώσσα. Οι Ελληνικές ταινίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Πυκνή ιστορική περιγραφή: η Κατοχή, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος και οι συνέπειές τους στην Ελληνική κινηματογραφία. Εβδομάδα 4η: Κατασκευάζοντας μια νέα κινηματογραφική γλώσσα Ανακαλύπτοντας την πραγματικότητα στη δεκαετία του 1950. Εβδομάδα 5η : ‘Τα υπέροχα χρόνια των αριστουργημάτων’ Η εδραίωση του κινηματογράφου των ειδών. Οι εξελίξεις μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Εβδομάδα 6η: Η ακμή και η παρακμή του Ελληνικού (εμπορικού – δημοφιλούς – λαϊκού ή/και λαϊκότροπου) κινηματογράφου (1960-1970) Εβδομάδα 7η: ‘Η εκδίκηση της Ιστορίας’ Το ιστορικό-πολιτικό πλαίσιο. Προς τη δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Εβδομάδα 8η : Κάτω από τα μάτια της Δικτατορίας Η εθνικιστική προπαγάνδα και ο αντικομμουνισμός μέσω των ιστορικών και ψευδο-συμφιλιωτικών ταινιών. Η εξάπλωση της τηλεόρασης και η συρρίκνωση του κινηματογραφικού κοινού. Εβδομάδα 9η : Οι ανήσυχες μέρες της Μεταπολίτευσης Η πτώση της Χούντας - το ριζοσπαστικό πολιτικό κλίμα. Η παρακμή του εμπορικού κινηματογράφου. Εβδομάδα 10η : Η δεκαετία του 1980: Ελπίδα και Διάψευση Εβδομάδα 11η : Η πολυφωνία του αποκεντροθετημένου βλέμματος: Ο Άλλος ως πολιτισμικός ήρωας Γενικά θέματα και τάσεις. Οικονομικοκοινωνικές και δημογραφικές εξελίξεις, και κινηματογραφικές αναπαραστάσεις. Εβδομάδα 12η : Τα πρώτα χρόνια του Νέου Αιώνα: το ‘νέο κύμα του ελληνικού κινηματογράφου’ Εβδομάδα 13η : Συνολική επισκόπηση των θεμάτων που ανέκυψαν στην πορεία των εισηγήσεων σχετικά με το νόημα και τη σημασία του εθνικού κινηματογράφου.
Λέξεις Κλειδιά
έθνος, εθνικισμός, ιστορία ελληνικού κινηματογράφου
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιντεοδιαλέξεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις481,6
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων521,7
Συγγραφή εργασίας / εργασιών501,7
Σύνολο1505
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η τελική εξέταση των φοιτητών/τριών θα γίνει με τη μορφή εκπόνησης εργασίας σχετικής με το περιεχόμενο των μαθημάτων. Το θέμα θα επιλεγεί ελεύθερα από τον καθένα/μιά. Θετικά στοιχεία θα θεωρηθούν, εκτός από την από την αυτονόητη αποφυγή της λογοκλοπής: η συνεπής τήρηση των κανόνων επιστημονικής επάρκειας, της θεωρίας, της μεθοδολογίας και της επαρκούς τεκμηρίωσης. Θετικά θα προσμετρηθεί η σωστή οργάνωση του γραπτού συνολικά και κάθε υποενότητας - παραγράφου, ώστε να εξασφαλίζεται η σαφήνεια και η ακρίβεια στη διατύπωση των απόψεών τους. Άριστο βαθμός θα απονεμηθεί στις εργασίες οι οποίες, πέραν των προηγουμένων θα αναδεικνύουν κριτική σκέψη και θα διαθέτουν επιστημονική πρωτοτυπία. Με την έναρξη των μαθημάτων θα διανεμηθεί στους φοιτητές/τριες υποστηρικτικό υλικό και οδηγίες για τη σύνθεση εργασιών. Επίσης, θα δοθεί βαθμολογικό bonus σε φοιτητές/τριες που θα αναλάβουν επιμέρους ελάσσονες ερευνητικές εργασίες.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, τ. Α΄ (1900-1967) Γιάννης Σολδάτος κωδ.94690043 2. Ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, τ. Β, (1967-1990) Γιάννης Σολδάτος κωδ.94689966 3. Η ιστορία στη μεγάλη οθόνη, Λεμονίδου Έλλη, κωδ, 68369647 4. Ελληνική λογοτεχνία και ελληνικός κινηματογράφος, Γιάννης Σολδάτος, κωδ. 94689276 5. Το ελληνικό κινηματογραφικό μιούζικαλ, Λυδία Παπαδημητρίου, κωδ. 30450
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Allen, R.C. and Gomery, D. (1985), Film History: Theory and Practice, Boston: Mc Graw Hill. Ηλιάδης, Φ. (1960), Ο ελληνικός κινηµατογράφος, 1906-1960, Αθήνα: Φαντασία. Καλαντίδης, Δ. (2000), Ελληνική κινηµατογραφική βιβλιογραφία 1923-2000, Αθήνα: Αιγόκερως. Karalis, V. (2012), A History of Greek Cinema, New York: Continuum. Μητροπούλου, Α. (2006b), Ελληνικός Κινηµατογράφος, Αθήνα: Παπαζήσης. Stassinopoulou, M. (2012), ‘Definitely Maybe: Possible narratives of the Histpry of Greek Cinema’, in L. Papadimitriou and Y. Tzioumakis (eds.), Greek Cinema Texts, Histories, Identities, Bristol & Chicago: Intellect, pp. 129-143. Ρούβας, A. και Σταθακόπουλος, Χ. (2005), Ελληνικός κινηματογράφος 1905-2005, Ιστορία - Φιλμογραφία - Βιογραφικά (2 τόμοι), Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα.
Τελευταία Επικαιροποίηση
22-07-2022