Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές:
• Θα έχουν εμβαθύνει στην κατανόηση του ιστορικού τρόπου ύπαρξης και εξέλιξης της λογοτεχνίας, ιδωμένης ως μιας, μεταβλητής και μεταβαλλόμενης, κοινωνικής πολιτισμικής πρακτικής.
• Θα μπορούν να ανιχνεύουν τις ιδιόμορφες σχέσεις της λογοτεχνίας με τον χώρο και τον χρόνο παραγωγής της όσο και με άλλες κοινωνικές πρακτικές.
• Θα μπορούν να προσεγγίσουν τα λογοτεχνικά φαινόμενα από ποικίλα σημεία εστίασης και χρησιμοποιώντας εργαλεία και μεθόδους από ένα ευρύ φάσμα άλλων επιστημονικών πειθαρχιών (γλωσσολογία, ψυχολογία, κοινωνιολογία, σημειωτική κ. ά).
• Θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σώμα των αποκτημένων γνώσεων και δεξιοτήτων για μια ουσιαστικότερη και βαθύτερη ανάλυση και κατανόηση των λογοτεχνικών κειμένων και, ως εκ τούτου, σε μια αποτελεσματικότερη διδασκαλία της λογοτεχνίας στο σχολείο.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα έχει ως αντικείμενο τη Θεωρία της λογοτεχνίας καθώς επίσης και του συνόλου των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων που συγκροτούν αυτό που στις μέρες μας ονομάζεται Γραμματολογία (Φιλολογία, Ιστορία και Κοινωνιολογία της Λογοτεχνίας, Συγκριτική Γραμματολογία κ.ο.κ.). Στις πρώτες διδακτικές ενότητες διερευνάται ο ιστορικός τρόπος ύπαρξης και εξέλιξης της λογοτεχνίας, οι συνάψεις της και οι συνάφειες της με άλλες κοινωνικές πρακτικές, όπως και οι ποικίλες διασυνδέσεις και επαφές της Θεωρίας με άλλες επιστημονικές πειθαρχίες. Εξετάζονται επίσης οι όροι παραγωγής, μετάδοσης, πρόσληψης, ανάλυσης και ερμηνείας εκείνων των προϊόντων του λόγου που (μέσω της παρέμβασης ποικίλων παραγόντων) ορίζονται ως λογοτεχνικά. Στο δεύτερο μέρος γίνεται μια πιο εξειδικευμένη αναφορά και εμβάθυνση στους επιμέρους τομείς που συγκροτούν αυτό που παραπάνω ονομάστηκε Γραμματολογία.
Λέξεις Κλειδιά
Λογοτεχνία, θεωρία της λογοτεχνίας, αισθητική, είδη του λόγου, λογοτεχνικό πεδίο, κοινωνιολογία της λογοτεχνίας, λογοτεχνικά κινήματα, ανάλυση και ερμηνεία κειμένων.