Γραμματισμός στη δεύτερη γλώσσα

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΓραμματισμός στη δεύτερη γλώσσα / Literacy in a second language
ΚωδικόςΔΠΔΜ103
ΣχολήΠαιδαγωγική
ΤμήμαΠαιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΒασιλική Κάντζου
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600015078

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής: Διδακτικές Πρακτικές και Διαδικασίες Μάθησης (2018-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 8
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
Γλωσσικός Γραμματισμός και Λογοτεχνική ΕκπαίδευσηΥποχρεωτικό1110

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΓραμματισμός στη δεύτερη γλώσσα
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Class ID
600201633

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΠαιδαγωγική Σχολή (Πύργος)
Όροφος-
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ 707 (1001)
ΗμερολόγιοΔευτέρα 15:00 έως 18:00
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές /τριες θα είναι σε θέση να: 1. κατανοούν την ορολογία και τους ορισμούς της έννοιας της διγλωσσίας, 2. εμβαθύνουν στους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία μάθησης μιας δεύτερης γλώσσας ερμηνεύουν κριτικά τις ιδεολογικές και κοινωνικές διαστάσεις της διαδικασίας κατάκτησης μιας δεύτερης γλώσσας 3. αξιοποιούν πρακτικές και στρατηγικές για την υποστήριξη μαθητών και μαθητριών που μαθαίνουν τη γλώσσα του σχολείου ως δεύτερη γλώσσα.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το περιεχόμενο του μαθήματος αφορά σε θέματα διγλωσσίας και δίγλωσσης εκπαίδευσης. Στο πρώτο μέρος, συζητούνται οι ορισμοί και προσδιορισμοί της έννοιας της διγλωσσίας, πτυχές της διγλωσσίας, θεωρίες που ερμηνεύουν τις απόψεις για τη διγλωσσία, κοινωνικοί και ιδεολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη μαθησιακή διαδικασία, φαινόμενα που δημιουργούνται από την αλληλεπίδραση διαφορετικών γλωσσών όπως ζητήματα δανεισμού, μεταφοράς γλωσσικών στοιχείων, εναλλαγής κωδίκων, μεταφοράς εννοιολογικής γνώσης. Στο δεύτερο μέρος διερευνώνται θέματα εκπαίδευσης και εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο να αναδειχτούν τρόποι εκπαιδευτικής αξιοποίησης της διγλωσσίας. Εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους η διγλωσσία επηρεάζει τη λειτουργία και τις επιδόσεις ενός δίγλωσσου ή εν δυνάμει δίγλωσσου ατόμου, οι λόγοι που εμποδίζουν τη διγλωσσική ανάπτυξη του ατόμου και οδηγούν στην αφομοίωση και οι παράμετροι που συντελούν στην καλλιέργεια της διγλωσσίας. Αναλύονται στρατηγικές και πρακτικές που συμβάλλουν στη διατήρηση της μητρικής και στην κατάκτηση της δεύτερης γλώσσα στην πολυπολιτισμική σχολική τάξη.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Ήχος
  • Πολυμεσικό υλικό
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων
Εκπόνηση μελέτης (project)
Συγγραφή εργασίας / εργασιών
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Ομαδική εργασία/δραστηριότητες εντός τάξης Εφαρμογή μελετών περίπτωσης σε μικρότερες ομάδες φοιτητών/τριών Προετοιμασία και παρουσιάσεις εργασιών Μελέτη άρθρων και βιβλιογραφίας Εκπόνηση τελικής γραπτής εργασίας μαθήματος
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Έκθεση / Αναφορά (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Ελληνόγλωσση Baker, C. 2001. Εισαγωγή στη διγλωσσία και στη δίγλωσση εκπαίδευση. Εισαγ.-επιμ. Μ. Δαμανάκης. Μτφρ. Α. Αλεξανδροπούλου. Αθήνα: Gutenberg. Κοιλιάρη, Α. 2005. Πολυγλωσσία και γλωσσική εκπαίδευση. Μια κοινωνιογλωσσική προσέγγιση. Θεσσαλονίκη: Βάνιας. Macedo, D., Δενδρινού, Β. & Γούναρη, Π. 2010. Η ηγεμονία της αγγλικής γλώσσας. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. Μητακίδου, Σ. (2003). “Μητρική γλώσσα και κυρίαρχη γλώσσα: Σχέση αντιπαράθεσης ή αλληλοσυμπλήρωσης;” Στο Κύκλο διαλέξεων: Διαπολιτισμική ΕκπαίδευσηΗ εικόνα του άλλου στη σχολική και ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Θεσσαλονίκη: 1ο Γραφείο Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης. 68-73. Μητακίδου, Σ., Δανιηλίδου, Ε. (2007). “Διδασκαλία και μάθηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας: Απόψεις εκπαιδευτικών”. Στο Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου Η Ελληνική ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα. Έρευνα, διδασκαλία, εκμάθηση. Θεσσαλονίκη: UniversityStudioPress. 453-465. Σελλά-Μάζη, Ε. 2001. Διγλωσσία και κοινωνία: Η κοινωνιογλωσσική πλευρά της διγλωσσίας. Η ελληνική πραγματικότητα. Αθήνα: Προσκήνιο. Cummins, J. (2005). Ταυτότητες υπό διαπραγμάτευση. Αθήνα: Gutenberg. Σκούρτου, Ε. (επιμ.). (1997). Θέματα διγλωσσίας και εκπαίδευσης. Αθήνα: Νήσος. Σκούρτου, Ε. 2011. Η διγλωσσία στο σχολείο. Αθήνα: Gutenberg. Τσοκαλίδου, Ρ. 2012. Χώρος για δύο. Θέματα διγλωσσίας και εκπαίδευσης. Θεσσαλονίκη: Ζυγός. Χριστίδης, Α. Φ. 1997. «Ισχυρές» και «ασθενείς» γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. ΤόμοςΑ. Θεσσαλονίκη: ΚέντροΕλληνικήςΓλώσσας.
Τελευταία Επικαιροποίηση
03-12-2020