Ειδικά Θέματα Φυσικοχημείας Τροφίμων

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕιδικά Θέματα Φυσικοχημείας Τροφίμων / Special Topics in Food Physical Chemistry
ΚωδικόςΜ3Υ32
ΣχολήΘετικών Επιστημών
ΤμήμαΧημείας
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600016957

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΜΣ "ΧΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 6
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
"Χημεία, Τεχνολογία και Έλεγχος Τροφίμων και Ζωοτροφών"Υποχρεωτικό1110

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕιδικά Θέματα Φυσικοχημείας Τροφίμων
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
600202271
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
  • Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ρόλος των γαλακτωματοποιητών μικρού Μ.Β., των πρωτεϊνών και των πολυσακχαριτών στην παρασκευή και τη σταθεροποίηση γαλακτωμάτων (μικρο- και νανο-), αφρών και αιωρημάτων των τροφίμων. Δομή και ιδιότητες απλών και σύνθετων μεμβρανών προσρόφησης σε διεπιφάνειες ελαίου-νερού και αέρα-νερού. Ρεολογικές ιδιότητες των συστημάτων διασποράς. Επιλεγμένα παραδείγματα φυσικών και τεχνητώς παρασκευαζόμενων γαλακτωμάτων, αφρών ή αιωρημάτων των τροφίμων. Δομή και ιδιότητες απλών, μικτών και σύνθετων πηκτών βιοπολυμερών. Μηχανισμοί σχηματισμού του πλέγματος της πηκτής. Σχέση νερού και ποιότητας των τροφίμων. Μεταπτώσεις φάσεων στα συστήματα των τροφίμων και ο ρόλος του νερού. Σεμινάρια από ειδικούς-επαγγελματίες.
Λέξεις Κλειδιά
βιοπολυμερή, συστήματα διασποράς, πηκτές
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Αναζήτηση βιβλιογραφίας, αξιοποίηση δυνατοτήτων που προσφέρει το e-learning για την επικοινωνία με τους φοιτητές, ανάρτηση εκπαιδευτικού υλικού και ασκήσεων που δίνονται στους φοιτητές για επίλυση, καθώς και των δυνατοτήτων για την εξ αποστάσεως εξέταση την περίοδο του εγκλεισμού και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (κατάθεση εργασίας).
Τελευταία Επικαιροποίηση
06-03-2021