Τεχνολογία και τεχνικές παρουσιάσεων (Θ/A)

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΤεχνολογία και τεχνικές παρουσιάσεων (Θ/A) / Presentations Technology and Techniques
ΚωδικόςΓΕ2700
ΣχολήΟικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
ΤμήμαΔημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΚωνσταντίνος Μπαρμπαργύρης
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID140000028

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. (2011-2020)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 6
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΓενικόςΕπιλογήςΕαρινό-4
Μέσα Μαζικής ΕπικοινωνίαςΕπιλογήςΕαρινό-4
ΔημοσιογραφίαςΕπιλογήςΕαρινό-4

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΤεχνολογία και τεχνικές παρουσιάσεων (Θ/A)
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600204194
Τύπος Μαθήματος
Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Γενικών Γνώσεων
 • Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
 • Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
 • ΓΕ1100 Τεχνολογίες και εφαρμογές πληροφορικής
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές/-τριες θα έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση κατάλληλων εφαρμογών αυτοματισμού γραφείου για τη δημιουργία πολυμεσικών ηλεκτρονικών παρουσιάσεων, και θα είναι σε θέση να τις επιδείξουν είτε με προβολή στην οθόνη του υπολογιστή, είτε με τη χρήση βίντεο-προβολέα, είτε με δημοσίευση στο Διαδίκτυο.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
 • Αυτόνομη εργασία
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα περιλαμβάνει τη διδασκαλία τεχνικών παρουσιάσεων με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Ειδικότερα, η ύλη του μαθήματος οργανώνεται σε τρεις διδακτικές ενότητες: (Α) Παρουσιάσεις στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή: Λογισμικό παρουσιάσεων (Microsoft Power-Point, Apple Keynote, LibreOffice Impress, Google Slides, Prezi), Δημιουργία παρουσίασης, Σύνταξη και μορφοποίηση περιεχομένου (κείμενο, πίνακες, εικόνες), Γραφικά, γραφήματα, οργανογράμματα, διαγράμματα, πολυμέσα, Εφέ εναλλαγής διαφανειών και κίνησης αντικειμένων, Έκδοση παρουσιάσεων στο Διαδίκτυο, Υπηρεσία SlideShare. (Β) Τεχνικές παρουσιάσεων: Η σχεδίαση της παρουσίασης στην πράξη, από την αρχική ιδέα μέ-χρι την τελική επίδειξη, Το μήνυμα, Αξιολόγηση ακροατηρίου, Επιλογή μέσων παρουσίασης, Σχεδίαση του οπτικού υλικού, Χρήση χρώματος, Ανάπτυξη εξωτερικών και εσωτερικών ικανοτήτων παρουσίασης. (Γ) Τεχνολογία εξοπλισμού παρουσιάσεων: Διαφάνειες, Ανακλαστικός προβολέας (overhead projector), Οθόνες προβολής, Επιδιασκόπιο–Διασκόπιο (slide-projector), Βίντεο-προβολέας (video-projector), Κάμερα εγγράφων (document camera), Ηλεκτρονικός πίνακας (white-board), Η αίθουσα παρουσιάσεων, Πλατφόρμες παρουσιάσεων εξ αποστάσεως (Big Blue Button, Skype, Google Meet, Microsoft Teams, Zoom).
Λέξεις Κλειδιά
παρουσιάσεις, δημόσια ομιλία, Microsoft PowerPoint
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Διαφάνειες
 • Πολυμεσικό υλικό
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Το μάθημα υποστηρίζεται από αυτόνομο ιστοχώρο (web-site), στη διεύθυνση [http://veria.jour.auth.gr/ge2700/]. Η πρόσβαση στην κεντρική σελίδα, τις ανακοινώσεις και τη συνοπτική περιγραφή του μαθήματος είναι ελεύθερη για όλους, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές (περιγραφή και βιβλιογραφία του μαθήματος, πρόγραμμα και περιεχόμενο των εβδομαδιαίων μαθημάτων, τρόπος και αποτελέσματα της αξιολόγησης, θέματα εργασιών και εξετάσεων παρελθόντων ετών), γίνεται με τη χρήση εξατομικευμένων κωδικών πρόσβασης για κάθε φοιτητή. * Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές Πέρα από τη χρήση της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για την επικοινωνία με τους φοιτητές, οι τελευταίοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με το μάθημα (περιγραφή και βιβλιογραφία μαθήματος, πρόγραμμα και περιεχόμενο εβδομαδιαίων μαθημάτων, τρόπος και αποτελέσματα αξιολόγησης, ανακοινώσεις μαθήματος) μέσα από τον υποστηρικτικό δικτυακό τόπο του μαθήματος. Επίσης, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στην τροφοδοσία (RSS feed) των τίτλων ειδήσεων του μαθήματος (στη διεύθυνση [http://veria.jour.auth.gr:81/tag/ge2700/feed ]), έτσι ώστε να παραλαμβάνουν αυτόματα στον υπολογιστή τους όλα τα τελευταία νέα σχετικά με το μάθημα, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν τον δικτυακό τόπο του μαθήματος. Ακόμη, έχει ενεργοποιηθεί ένα ιδιωτικό κανάλι στην πλατφόρμα επικοινωνίας Slack [https://veriajourauthgr.slack.com/ ], στο οποίο συμμετέχουν οι φοιτητές για να συζητήσουν –τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον διδάσκοντα– θέματα και απορίες τους σχετικά με το συγκεκριμένο μάθημα και τις εργασίες τους στα πλαίσια του μαθήματος.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις241,0
Εργαστηριακή Άσκηση120,5
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων502
Φροντιστήριο30,1
Εκπόνηση μελέτης (project)301,2
Εξετάσεις20,1
Σύνολο1214,8
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Ο τελικός βαθμός του μαθήματος υπολογίζεται μόνο εφόσον δεν έχει προηγηθεί καμία απουσία στα εργαστηριακά μαθήματα και προκύπτει από τους επιμέρους βαθμούς στα ακόλουθα: 1. Ασκήσεις κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών μαθημάτων (20%) 2. Εργασία δημιουργίας και εκτέλεσης παρουσίασης με το Microsoft PowerPoint (20%) 3. Τελική εξέταση στο θεωρητικό μέρος (30%) 4. Τελική εξέταση στο πρακτικό μέρος (30%) Παρατηρήσεις α) Κάθε επιμέρους βαθμός, προκειμένου να προσμετρηθεί στην τελική βαθμολογία, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από την αντίστοιχη βαθμολογική βάση, η οποία καθορίζεται στο μισό του αντίστοιχου μέγιστου βαθμού. β) Η διεξαγωγή όλων των εργαστηριακών ασκήσεων είναι υποχρεωτική. Μόνο δύο (2) -το πολύ- πλήρως δικαιολογημένες απουσίες είναι δυνατόν να αναπληρωθούν κατά την διάρκεια του εξαμήνου, ύστερα από συνεννόηση με το διδάσκοντα, και το αργότερο μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας από την αντίστοιχη απουσία. Διασφάλιση της διαφάνειας στην αξιολόγηση της επίδοσης των φοιτητών Οι φοιτητές & φοιτήτριες ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση σχετικά με την επίδοσή τους στις εργαστηριακές ασκήσεις που εκτελούν σε κάθε (εβδομαδιαίο) εργαστηριακό μάθημα, με την παραλαβή εξατομικευμένου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στον λογαριασμό (account) που τους παρέχει το Πανεπιστήμιο, και έχουν τη δυνατότητα –στα πλαίσια των ωρών γραφείου– να ενημερωθούν περαιτέρω για τα σφάλματα και τις παραλείψεις τους. Με τον ίδιο τρόπο ενημερώνονται για την επίδοσή τους και τα σφάλματα/παραλείψεις τους, τόσο στην εργασία που παραδίδουν, όσο και στις τελικές εξετάσεις του θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους του μαθήματος, στο τέλος του εξαμήνου.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
 • Δημόσια Παρουσίαση (Συμπερασματική)
 • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1) Chris J. Anderson, "TED Talks: Μάθε πώς να εντυπωσιάζεις με τις ιδέες σου", ISBN 978-618-5061-10-4, Εκδόσεις Τραυλός, Αθήνα, 2017. 2) Stephen E. Lucas, Paul Stob, "The Art of Public Speaking", 13th Edition, ISBN: 978-1-259-92460-6, McGraw-Hill Education, 2019. 3) Gregory Hamilton, "Public Speaking for College and Career", 11th Edition, ISBN 978-0-07-803698-9, McGraw-Hill, 2016. 4) Α. Βέγλης, Κ. Μπαρμπαργύρης, "Ασκήσεις και Τεχνικές Αυτοματισμού Γραφείου", ISBN 960-8050-42-1, Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη, 2000. 5) Κ. Α. Μπαρμπαργύρης, "Σημειώσεις Εργαστηρίου Αυτοματισμού Γραφείου, Μέρος Α: Παρουσιάσεις με το PowerPoint", Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε., Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη, 1999.
Τελευταία Επικαιροποίηση
31-01-2022