ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ / CONTEMPORARY EUROPEAN HISTORY
ΚωδικόςΙΝΧ204
ΣχολήΦιλοσοφική
ΤμήμαΙστορίας και Αρχαιολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID280004694

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600205889

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΦιλοσοφική (Νέα)
ΌροφοςΌροφος 1
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ 111 (131)
ΗμερολόγιοΠαρασκευή 13:30 έως 16:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • ΙΝΧ101 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
Γενικές Προαπαιτήσεις
Συνιστάσται να επιλέγεται από τους φοιτητές που έχουν περάσει το υποχρεωτικό ΙΝΧ101 και το υποχρεωτικό ειδίκευσης ΙΝΧ603
Μαθησιακά Αποτελέσματα
- Εξοικείωση των φοιτητών με τα ιδεολογικά ρεύματα του 20ού αιώνα, τους πολιτικούς και κοινωνικούς ανταγωνισμούς της εποχής. - Εξοικείωση των φοιτητών με την ανάλυση πρωτογενών και δευτερογενών πηγών.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Ομαδική εργασία
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στόχος είναι η κατανόηση και η κριτική αποτίμηση του φαινομένου του φασισμού και η ένταξή του στο ιστορικό πλαίσιο. 1. Εισαγωγή: Η συντηρητική αντίδραση στη Γαλλική Επανάσταση: η κινητοποίηση της ευρωπαϊκής δεξιάς στο 19ο αιώνα. 2. Ο ρόλος του εθνικού και του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού: εθνικιστικές και ρατσιστικές θεωρίες και πρακτικές. 3. Η εμπειρία και οι συνέπειες του Α΄ΠΠ 4. Ορισμοί και κύρια ιδεολογικά χαρακτηριστικά του φασισμού 5. Ο ιταλικός φασισμός 6. Ο γερμανικός εθνικοσοσιαλισμός 7. Άλλα ευρωπαϊκά φασιστικά και ακροδεξιά κινήματα του Μεσοπολέμου 8. Η αντίδραση στο φασισμό: τα Λαϊκά Μέτωπα και η αντιφασιστική συμμαχία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου 9. Φασισμός και άκρα δεξιά στην μεταπολεμική Ευρώπη 10. Φασισμός και ιστορικές πηγές 11. Πηγές – παρουσιάσεις φοιτητών 12. Πηγές – παρουσιάσεις φοιτητών 13. Πηγές – παρουσιάσεις φοιτητών
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Διαδραστικές ασκήσεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Η διδασκαλία του μαθήματος γίνεται με δύο τρόπους: α) Διαλέξεις με τη χρήση εποπτικού υλικού που σχολιάζεται από τους φοιτητές. β) Μέσα από την εξέταση πρωτογενών και δευτερογενών πηγών, με τη συμμετοχή των φοιτητών.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων
Εκπόνηση μελέτης (project)
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Ανάλυση και σχολιασμός πηγών από τους φοιτητές με παρουσίαση στο πλαίσιο διεξαγωγής του μαθήματος (εξέταση προόδου) 50%. Προφορική εξέταση στο τέλος του εξαμήνου: 50%. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο πρώτος από τους παραπάνω βαθμούς κατοχυρώνεται για την επαναληπτική γραπτή εξέταση.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
  • Άλλη / Άλλες (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Robert Paxton, Μια ανατομία του φασισμού (μτφρ. Κ. Χαλμούκου), Αθήνα: Κέδρος, 2006. ή • Stanley Payne, Η ιστορία του φασισμού, 1914-1945 (μτφρ. Κ. Γεώρμας), Αθήνα: Φιλίστωρ, 2000. ή • John Weiss, Συντηρητισμός και Ριζοσπαστική Δεξιά. Παραδοσιοκρατία, αντίδραση και αντεπανάσταση στην Ευρώπη, 1770-1945 (μτφρ. Σπ. Μαρκέτος), Θεσσαλονίκη: Θύραθεν, 2009.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Martin Blinkhorn, Mussolini and Fascist Italy, London-New York: Methuen, 1984. Emilio Gentile, Φασισμός. Ιστορία και ερμηνεία (Ε. Κατσιφός), Αθήνα: Ασίνη, 2007. Jeffrey Herf, Αντιδραστικός μοντερνισμός. Τεχνολογία, κουλτούρα και πολιτική στη Βαϊμάρη και το Γ΄ Ράιχ (μτφρ. Π. Ματάλας), Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, 2007. Σπύρος Μαρκέτος, Πώς φίλησα τον Μουσολίνι. Τα πρώτα βήματα του ελληνικού φασισμού, Αθήνα: Βιβλιόραμα, 2006. Pierre Milza, Οι μελανοχίτωνες της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά από το 1945 μέχρι σήμερα (μτφρ. Γ. Καυκιάς), Αθήνα: Scripta, 2004. George L. Mosse, Nazism: a historical and comparative analysis of National Socialism, New Brunswick, N.J.: Transaction Books, 1978. Robert Paxton, Μια ανατομία του φασισμού (μτφρ. Κ. Χαλμούκου), Αθήνα: Κέδρος, 2006. Stanley Payne, Η ιστορία του φασισμού, 1914-1945 (μτφρ. Κ. Γεώρμας), Αθήνα: Φιλίστωρ, 2000. John Weiss, Συντηρητισμός και Ριζοσπαστική Δεξιά. Παραδοσιοκρατία, αντίδραση και αντεπανάσταση στην Ευρώπη, 1770-1945 (μτφρ. Σπ. Μαρκέτος), Θεσσαλονίκη: Θύραθεν, 2009.
Τελευταία Επικαιροποίηση
18-10-2020