Ανασυγκρότηση της Ευρώπης μετά τον Β' Π.Π.

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΑνασυγκρότηση της Ευρώπης μετά τον Β' Π.Π. / Reconstruction of Europe after WWII
ΚωδικόςΚΕ0Ε38
ΣχολήΚοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών
ΤμήμαΠολιτικών Επιστημών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΜαρία Καβάλα
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID100001472

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήμα Πολιτικών Επιστημών 2023-σήμερα

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογήςΕαρινό-4

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΑνασυγκρότηση της Ευρώπης μετά τον Β' Π.Π.
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600205982
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
  • Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Είναι μάθημα επιλογής και οι φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Επιστημών δηλώνουν επιλεγόμενα μαθήματα από το 3ο εξάμηνο και μετά.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές καλούνται: - Να κατανοήσουν τις ιστορικές περιστάσεις μέσα στις οποίες διαμορφώθηκε ο διχασμός της Ευρώπης και του κόσμου μετά τον β' π.π. - Να εμβαθύνουν στη διαδικασία υποχώρησης της Ευρωπαϊκής πρωτοκαθεδρίας και ανάδειξης των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης ως των νέων μεγάλων δυνάμεων και τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που αυτη η διαδικασία προκαλεί. - Να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν κριτικά τις πολλαπλές και διαφορετικές ιστοριογραφικές ερμηνείες αυτής της διαδικασίας. - Να μάθουν να μελετούν τις πρωτογενείς ιστορικές πηγές και να παράγουν ιστορικά επιχειρήματα με τα οποία να εξηγούν τις αιτίες των γεγονότων, τα αποτελέσματά τους και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές τους. - Να εξηγούν την ιστορική συνέχεια και αλλαγή.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Περιγραφή μαθήματος Πρόκειται για ένα μάθημα σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας με επίκεντρο την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο σε σχέση με την Ευρώπη. Το μάθημα διαπραγματεύεται την ιστορία του Ψυχρού πολέμου καθώς και το διάστημα 1989-αρχές 21ου αι.. Διακρίνεται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη ενότητα ασχολείται με τις απαρχές του Ψυχρού Πολέμου, από τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας μέχρι τον πόλεμο της Κορέας (1953). Η δεύτερη ενότητα δίνει έμφαση στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ευρώπης, στο ζήτημα των αποζημιώσεων και στην ανασυγκρότηση των εβραϊκών κοινοτήτων μετά το Ολοκαύτωμα. Εμβαθύνει στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που συνέβησαν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 (τέλος της αποικιοκρατίας, οικονομικό «θαύμα», νέα κοινωνικά κινήματα, αραβοϊσραηλινή διένεξη). Η τρίτη ενότητα καλύπτει τις εξελίξεις από τη δεκαετία του 1970 μέχρι το 1989 (τέλος της «χρυσής τριακονταετίας»-οικονομική κρίση, πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη). Η τέταρτη ενότητα είναι πιο σύντομη αλλά περιεκτική και μελετά την άνοδο των εθνικισμών στη δεκαετία του 1990, την αλλαγή του ευρωπαϊκού χάρτη με τη δημιουργία νέων κρατών, τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, την άνοδο της ακροδεξιάς, ερωτήματα και προοπτικές για το μέλλον της Ευρώπης). Υλικό μαθήματος Το υλικό του μαθήματος περιλαμβάνει ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία (άρθρα, αποσπάσματα από βιβλία αναρτημένα στο e-learning) καθώς και το σύγγραμμα Tony Judt, Η Ευρώπη μετά τον πόλεμο, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2012.
Λέξεις Κλειδιά
Ψυχρός πόλεμος, αποαποικιοποίηση, μεταπολεμική ανασυγκρότηση, αποζημιώσεις, εβραϊκές κοινότητες, αραβοϊσραηλινή διένεξη
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Βιντεοδιαλέξεις
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Βιβλίο
  • ηλεκτρονική βιβλιογραφία
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Πραγματοποιείται χρήση Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία. Συγκεκριμένα, γίνεται χρήση του διαδικτύου στη διάρκεια του μαθήματος για την πρόσβαση και προβολή στους φοιτητές ιστοσελίδων, πληροφοριών, ταινιών, ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το μάθημα. Πραγματοποιείται τακτική χρήση Τ.Π.Ε στην επικοινωνία με τους φοιτητές για συνεννοήσεις σχετικά με την εκπαιδευτική διαδικασία, για απορίες και προβληματισμούς γύρω από τη μελέτη τους.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις552
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων150,5
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων100,4
Συγγραφή εργασίας / εργασιών150,5
Εξετάσεις150,5
Σύνολο1104
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η βαθµολογία σε κάθε µάθηµα καθορίζεται από τον διδάσκοντα, ο οποίος υποχρεώνεται να οργανώσει κατά την κρίση του γραπτές ή και προφορικές εξετάσεις ή και να στηριχθεί σε εργασίες. Η βαθµολογία σε κάθε µάθηµα ακολουθεί την κλίµακα των ακέραιων αριθµών από ένα (1) έως δέκα (10). Βάση επιτυχίας είναι ο αριθµός πέντε (5). Σύµφωνα µε το Ν. 3549/2007 και µε την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 27 του Ν. 1404/1983, κάθε µάθηµα εξετάζεται στο τέλος του εξαµήνου στο οποίο διδάχθηκε και επιπλέον στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεµβρίου.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική)
  • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Tony Judt, Η Ευρώπη μετά τον πόλεμο, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2012. Mazower Mark, Η Σκοτεινή Ήπειρος, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2009.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Βερέμης Θ. & Κρεμμυδάς Β., Ο σύγχρονος κόσμος, Γνώση, Αθήνα 1985. Berstein S. & Milza P., Ιστορία της Ευρώπης, τόμοι 3, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 1997. Braudel F., Μεσόγειος, ΜΙΕΤ, Αθήνα 1993. Burns E.M., Ευρωπαϊκή ιστορία, τόμοι 2, Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 1984. Γιαλλουρίδης Χ., Τσαρδανίδης Χ., Η Σοβιετική Ένωση: Από τη μετεξέλιξη στην Αποσύνθεση, εκδ. Θεμέλιο, 1993. Γιανουλόπουλος Γ., Ο μεταπολεμικός κόσμος (1945-1963), Παπαζήσης, Αθήνα 1992. Haslam J., Russia’s Cold War: from the October Revolution to the Fall of the Wall, New Haven: Yale University Press, 2011 Herzog, Chaim, Οι Αραβοϊσραηλινοί Πόλεμοι. Η αραβοϊσραηλινή διένεξη από το 1948 μέχρι σήμερα, Λιναίος, Αθήνα 2012 Hobsbawm E., Η εποχή των άκρων, 1914-1991, Θεμέλιο, Αθήνα 1995. Judt Tony, Η Ευρώπη μετά τον πόλεμο, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2012. Κοντογεώργης Γ., H Ευρωπαϊκή Ιδέα, Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα, εκδ. Ι.Σιδέρη, 1995. Κρεμμυδάς Β., Εισαγωγή στην οικονομική ιστορία της Ευρώπης, Γνώση, Αθήνα 1991. Mazower M., Σκοτεινή ήπειρος. Ο ευρωπαϊκός εικοστός αιώνας, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2001. Ouzan Françoise S. and Gerstenfeld Manfred, Postwar Jewish Displacement and Rebirth 1945-1967, Brill, 2014. Συλλογικό έργο: Βαλκάνια : Από τον διπολισμό στην νέα εποχή , εκδ. Γνώση, 1994. TILLY CHARLES, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ 1768-2004, Σαββάλας, Αθήνα 2010. Trachtenberg M., A Constructed Peace: The Making of the European Settlement, 1945-1963, Princeton, NJ: Princeton University Press, 1999. Westad, O. A., The Global Cold War, Cambridge: Cambridge University Press, 2007. Χατζηβασιλείου Ευάνθης, Εισαγωγή στην Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου, Πατάκης, Αθήνα 2010. Χατζηβασιλείου Ε., Στα σύνορα των κόσμων: η Ελλάδα και ο Ψυχρός Πόλεμος, 1952-1967, εκδ. Πατάκης, 2009.
Τελευταία Επικαιροποίηση
17-02-2022