ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ Ι

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΑΚΙΝΗΤΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ Ι / Fixed Prosthodontics I
Κωδικός100504C
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΟδοντιατρικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΆννα Θεοχαρίδου
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID240000633

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Οδοντιατρικής (2010-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 3
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚορμόςΥποχρεωτικό532

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΑΚΙΝΗΤΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ Ι
Ακαδημαϊκό Έτος2022 – 2023
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Class ID
600208030
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Ο φοιτητής αναμένεται ότι στα πλαίσια του μαθήματος : 1. Θα γνωρίζει τα θεωρητικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την παρασκευή δοντιών για ακίνητες οδοντιατρικές αποκαταστάσεις. Θα γνωρίζει τις διαφορές ανάμεσα στην εργαστηριακή και την κλινική άσκηση, ώστε να μπορεί να ολοκληρώσει τα κλινικά στάδια παρασκευής δοντιών για ακίνητες προσθετικές αποκαταστάσεις. Επίσης, θα έχει αποκτήσει το θεωρητικό υπόβαθρο για την κατασκευή μεταβατικών οδοντιατρικών αποκαταστάσεων και θα είναι σε θέση να μεταφέρει στην κλινική πράξη τις γνώσεις του. 2. θα έχει εξοικειωθεί τόσο με την κατάλληλη οδοντιατρική ορολογία μηχανημάτων, εργαλείων, υλικών, κοπτικών, όσο και με τη χρήση κοπτικών εργαλείων και οδοντιατρικών υλικών που απαιτούνται για την παρασκευή δοντιών και την κατασκευή μεταβατικών αποκαταστάσεων. 3. Θα έχει εξασκηθεί στη χρήση κατάλληλων κοπτικών εργαλείων και την παρασκευή δοντιών για ακίνητες προσθετικές αποκαταστάσεις. Θα έχει εξασκηθεί στη χρήση οδοντιατρικών υλικών που είναι απαραίτητα για την κατασκευή μεταβατικών αποκαταστάσεων. Τέλος, θα μπορεί να κατασκευάσει μεμονωμένες μεταβατικές αποκαταστάσεις ή ακίνητες μεταβατικές γέφυρες. 4. Θα έχει κατανοήσει τις βασικές αρχές αποκοπής και απόδοσης μορφολογίας παρασκευασμένων δοντιών, καθώς τους βασικούς κανόνες χρήσης οδοντιατρικών υλικών. Θα έχει κατανοήσει και τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια αποδεκτή μεταβατική αποκατάσταση. 5. Θα έχει καλλιεργήσει δεξιότητες ως προς την παρασκευή δοντιών και κατασκευή μεταβατικών αποκαταστάσεων. 6. Θα έχει ευαισθητοποιηθεί ως προς το σεβασμό στις βασικές αρχές διατήρησης της υγείας των περιοδοντικών ιστών κατά την παρασκευή δοντιών και την κατασκευή μεταβατικών αποκαταστάσεων, ώστε να μεταφέρει τις γνώσεις του στην κλινική πράξη.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αυτόνομη εργασία
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στόχος του μαθήματος είναι η θεωρητική και η εργαστηριακή εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών στις βασικές κλινικές διαδικασίες κατασκευής ακίνητων αποκαταστάσεων (στεφανών και γεφυρών). Το μάθημα αποτελείται από θεωρία (1 ώρα/εβδομάδα παρουσίαση σε αμφιθέατρο) και εργαστηριακή άσκηση σε ομοιώματα γνάθων σε κεφαλές τύπου phantom. Το περιεχόμενο της θεωρίας καλύπτει μια συνολική αναφορά γενικά στα στάδια κατασκευής ακίνητων προσθετικών αποκαταστάσεων και καλύπτει με κάθε λεπτομέρεια όλες τις ενότητες που αφορούν στην παρασκευή των δοντιών για να δεχθούν ακίνητες αποκαταστάσεις και την κατασκευή μεταβατικών αποκαταστάσεων. Η αξιολόγηση των φοιτητών πραγματοποιείται με έντυπα αυτό-αξιολόγησης και τελική αξιολόγηση με το διδάσκοντα, με την ανελλιπή περάτωση της εργαστηριακής άσκησης και την επιτυχή ανταπόκριση στις γραπτές εξετάσεις του Ε΄εξαμήνου. Το προτεινόμενο σύγγραμμα είναι το βιβλίο «Ακίνητη Επανορθωτική Προσθετική, Ανδριτσάκης Δ, Αθήνα 2008».
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Διαφάνειες
 • Διαδραστικές ασκήσεις
 • Βιβλίο
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Εργαστηριακή Άσκηση
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η αξιολόγηση των φοιτητών πραγματοποιείται με έντυπα αυτό-αξιολόγησης και τελική αξιολόγηση με το διδάσκοντα, με την ανελλιπή περάτωση της εργαστηριακής άσκησης και την επιτυχή ανταπόκριση στις γραπτές εξετάσεις του Ε΄εξαμήνου.Τα δελτία αξιολόγησης δίδονται στους φοιτητές με την έναρξη του μαθήματος.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική)
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική)
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική)
 • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
The recommended textbook is the book entitled "Fixed Reconstructive Prosthodontics, Andritsakis D, Athens 2008".
Τελευταία Επικαιροποίηση
04-11-2020