ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ / FOOD ANALYSIS
ΚωδικόςΝ303Υ
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID420001898

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 116
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογή της Άλλης Κατεύθυνσης745
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝΥποχρεωτικό Κατεύθυνσης745

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ακαδημαϊκό Έτος2022 – 2023
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600210419
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • Ν001Υ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ
  • Ν005Υ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
  • Ν006Υ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
  • Ν009Υ ΦΥΣΙΚΗ
Γενικές Προαπαιτήσεις
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές θα γνωρίσουν τις βασικές τεχνικές ανάλυσης των τροφίμων.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Δειγματοληψία, αξιοπιστία των μεθόδων ανάλυσης, επεξεργασία δεδομένων 2. Χρωματογραφικές μέθοδοι Ι 3. Χρωματογραφικές μέθοδοι ΙΙ 4. Φασματοφωτομετρία ορατού, υπερύθρου και υπεριώδους 5. Φασματοφωτομετρία εκπομπής και ατομικής απορρόφησης 6. Ηλεκτροφόρηση 7. Πυκνομετρία, διαθλασιμετρία, πολωσιμετρία 8. Φυγοκέντριση, εκχύλιση, απόσταξη, κρυοσκοπία 9. Προσδιορισμός υγρασίας, ενεργότητας νερού, τέφρας 10. Ποσοτική ανάλυση αζωτούχων ενώσεων 11. Προσδιορισμός λιπαρών, μέθοδοι μέτρησης της οξείδωσης 12. Προσδιορισμός υδατανθράκων 13. Οργανοληπτικός έλεγχος
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις117
Εργαστηριακή Άσκηση26
Συγγραφή εργασίας / εργασιών22
Εξετάσεις3
Σύνολο168
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή εξέταση στη διδαχθείσα ύλη του μαθήματος. Η γραπτή εξέταση στην ύλη του μαθήματος συμβάλλει στο 75% του τελικού βαθμού και ο βαθμός του εργαστηρίου στο 25%. Η επιτυχής παρακολούθηση του εργαστηρίου (βαθμός >5) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των φοιτητών στις εξετάσεις του μαθήματος.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Ανάλυση Τροφίμων, Νικόλαος Ανδρικόπουλος, Αυτοέκδοση
Τελευταία Επικαιροποίηση
10-11-2022