ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι / FOOD CHEMISTRY I
ΚωδικόςΝ306Υ
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID420001901

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 133
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογή της Άλλης Κατεύθυνσης635
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝΥποχρεωτικό Κατεύθυνσης635

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι
Ακαδημαϊκό Έτος2022 – 2023
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600211085
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Υποβάθρου
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • 002Υ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
  • 017Ε ΓΕΝΙΚΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
  • Ν004Υ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
  • Ν037Ε ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
Μαθησιακά Αποτελέσματα
ι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να : 1. Αναγνωρίζουν τα σπουδαιότερα συστατικά των τροφίμων και τη σημασία τους (διατροφική, λειτουργική) μέσα σε ένα σύστημα τροφίμου. 2. Γνωρίζουν τις κυριότερες χημικές αντιδράσεις και φυσικές ιδιότητες των βασικών συστατικών των τροφίμων. 3. Αναγνωρίζουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συστατικών και τη σημασία τους στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη σταθερότητα των τροφίμων. 4. Αντιλαμβάνονται τη δυναμική των συστημάτων τροφίμων, τις μεταβολές που γίνονται μέσα σε αυτά, ιδιαίτερα κατά την επεξεργασία και τη συντήρηση των τροφίμων. 5. Αντιλαμβάνονται κάποιες βασικές έννοιες σε θέματα χημικής ή ενζυμικής τροποποίησης των συστατικών και την επίδρασή τους στις ιδιότητες - συμπεριφορά των συστατικών στο περιβάλλον του τροφίμου.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Εισαγωγή στη Χημεία Τροφίμων - Θρεπτικά συστατικά - Ενεργειακή αξία των τροφίμων. 2. Το νερό ως δομικό και λειτουργικό συστατικό των τροφίμων. Μοριακή και υπερμοριακή δομή του νερού στην υγρή και στερεά κατάσταση - φυσικές ιδιότητες του νερού. 3. Αλληλεπιδράσεις του νερού με άλλα συστατικά. Ενεργότητα νερού και η σχέση της με τις διεργασίες ποιοτικής υποβάθμισης των τροφίμων. Νέες αντιλήψεις για το ρόλο του νερού στα τρόφιμα σχετικά με την ποιότητα και τη σταθερότητά τους. 4. Στοιχεία χημείας και στερεοχημείας των υδατανθράκων και παραγώγων τους. Απλά σάκχαρα, ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες - παραδείγματα. 5. Φυσικές ιδιότητες υδατανθράκων. Δομικές μεταβολές των υδατανθράκων στο διάλυμα, στοιχεία διαμόρφωσης μόνο-, δι- και πολυσακχαριτών, και σχέσεις με τη λειτουργική τους συμπεριφορά στα τρόφιμα - παραδείγματα. 6. Χαρακτηριστικές αντιδράσεις και χημικές ιδιότητες των υδατανθράκων. 7. Το άμυλο ως θρεπτικό και λειτουργικό συστατικό των τροφίμων - μοριακή / υπερμοριακή δομή, φυσικές ιδιότητες. Τροποποιημένα άμυλα στη βιομηχανία τροφίμων. 8. Στοιχεία χημείας αμινοξέων και πρωτεϊνών. Μοριακές και υπερμοριακές δομές, συμπεριφορά στο διάλυμα. Ταξινόμηση των πρωτεϊνών. Διαλυτότητα, μετουσίωση και άλλες φυσικές ιδιότητες των πρωτεϊνών. 9. Αντιδράσεις χαρακτηριστικών ομάδων. Λειτουργικές ιδιότητες των πρωτεϊνών στα τρόφιμα. 10. Στοιχεία χημείας των λιπών και ελαίων – ταξινόμηση, ονοματολογία και ανάλυση λιπαρών ουσιών των τροφίμων. 11. Φυσικές ιδιότητες των λιπών και ελαίων (τήξη, πολυμορφισμός, άλλες φυσικές ιδιότητες). 12. Χημικές ιδιότητες των λιπαρών υλών. Στοιχεία τεχνολογίας παραλαβής και εξευγενισμού των λιπών. Γαλακτωματοποιητές. 13. Μεταβολές στη δομή, ιδιότητες, λειτουργικά και διατροφικά χαρακτηριστικά των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών κατά την επεξεργασία και τη συντήρηση των τροφίμων.
Λέξεις Κλειδιά
Χημεία, φυσικές ιδιότητες και λειτουργικότητα συστατικών των τροφίμων
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις117
Εκπόνηση μελέτης (project)20
Εξετάσεις3
Σύνολο140
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτές εξετάσεις
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Χημεία Τροφίμων, Δημήτριος Μπόσκου, 4η Έκδοση, 2004
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Principles of Food Chemistry, John deMan, AVI book, 1990. Food Chemistry, H.D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, 2004.
Τελευταία Επικαιροποίηση
15-01-2021