Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές που περάτωσαν με επιτυχία το μάθημα είναι σε θέση να:
- διακρίνουν την Ορθόδοξη από τη Σχολαστική και γενικότερα από τη Δυτική Θεολογία και πνευματικότητα,
- αντιλαμβάνονται την ορθόδοξη πνευματικότητα και τον τρόπο της λόγιας γνώσης του δόγματος,
- προσεγγίζουν τα μνημεία της παράδοσης (λατρεία, τέχνη, κανόνες, συνοδικές αποφάσεις, όροι, κ.λπ.), τα οποία φωτίζονται με τον προβολέα της ιστορικής γνώσης,
- διακρίνουν το δεσμό μεταξύ παρελθόντος και παρόντος,
- αναγνωρίζουν τον παρεμβατικό χαρακτήρα της δογματικής θεολογίας τόσο για το σύνολο του σύγχρονου πολιτισμού γενικότερα όσο και για την Εκκλησία ειδικότερα.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στο μάθημα παρουσιάζονται οι υπαρξιακές και γνωσιολογικές προϋποθέσεις της Ορθόδοξης δογματικής διδασκαλίας σε σύγκριση με τη σχολαστική και γενικότερα με τη δυτική θεολογία και παράδοση. Ακριβής έκθεση του περιεχομένου της Ορθόδοξης πίστης σε διάλογο με τη δυτική χριστιανοσύνη. Συνεξετάζονται οι ιστορικοί και πνευματικοί παράγοντες του χώρου, όπου διαμορφώθηκε η διατύπωση των δογμάτων (πολιτική, φιλοσοφία, τέχνη κ.ά.). Ο άξονας είναι τα δόγματα και τα σύμβολα.
Λέξεις Κλειδιά
Ορθοδοξία, Δογματική, Γνωσιολογία, Θεολογία, Πολιτισμός.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Ματσούκας, Ν., Δογματική και Συμβολική Θεολογία Α'. Εισαγωγή και θεολογική γνωσιολογία.
2. Ματσούκας, Ν., Δογματική και Συμβολική Θεολογία Β'. Έκθεση της ορθόδοξης πίστης σε αντιπαράθεση με τη δυτική χριστιανοσύνη.
3. Σταμούλης, Χ.Α., Έρως και θάνατος. Δοκιμή για έναν πολιτισμό της σάρκωσης, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2008.
4. Σταμούλης, Χ.Α., Περί φωτός. Προσωπικές ή φυσικές ενέργειες; Συμβολή στη σύγχρονη περί Τριάδος προβληματική στον Ορθόδοξο χώρο, εκδ. «Το Παλίμψηστον», Θεσσαλονίκη 2007.