ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ (ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ)

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ (ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ) / JUDICIAL REVIEW (CONSTITUTIONAL PROCEDURE LAW)
ΚωδικόςΕΛΕ63
ΣχολήΝομική
ΤμήμαΝομικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID100001705

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήμα Νομικής (2024-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΕλεύθερη ΕπιλογήΕαρινό-5

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ (ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ)
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600214282
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση: - Να αντιλαμβάνονται εμπράκτως τη σχέση του νόμου με το υπερνομοθετικό δίκαιο (σύνταγμα, διεθνές και ενωσιακό δίκαιο). - Να αντιλαμβάνονται τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού συστήματος δικαστικού ελέγχου των νόμων, και τη σχέση του με τις μεγάλες οικογένειες συστημάτων ελέγχου (συστήματα: συνταγματικών δικαστηρίων - διάχυτου ελέγχου - το λεγόμενο 'μοντέλο της κοινοπολιτείας'). - Να γνωρίζουν με ποιες προϋποθέσεις και με ποιον τρόπο μπορούν να ζητήσουν από τα ελληνικά δικαστήρια να ελέγξουν ένα νόμο για τη συμβατότητά του με το σύνταγμα, το διεθνές ή το ενωσιακό δίκαιο. - Να αντιλαμβάνονται την ιδιαιτερότητα της "συνταγματικής νομολογίας", που έχει ως αντικείμενο την εφαρμογή ή μη ορισμένου νόμου, σε σχέση με την κοινή νομολογία, όπου αντικείμενο είναι απλώς η ερμηνεία του δεδομένου νόμου, όπως επίσης και διάφορες "ενδιάμεσες" (μεταξύ ελέγχου και ερμηνείας του νόμου) τεχνικές, όπως η σύμφωνη με το σύνταγμα, το διεθνές ή το ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία του νόμου.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ι.α. Συστήματα δικαστικού ελέγχου του νόμου: Συστήματα συνταγματικών δικαστηρίων – Συστήματα διάχυτου ελέγχου – Το μοντέλο της ‘κοινοπολιτείας’. β. Κριτήριο διάκρισης των συστημάτων δικαστικού ελέγχου του νόμου: Έλεγχος του νόμου καθαυτόν (αφηρημένος) – Έλεγχος της εφαρμογής του νόμου (συγκεκριμένος) ΙΙ. Χαρακτηριστικά του δικαστικού ελέγχου του νόμου στην Ελλάδα: Έλεγχος διάχυτος – παρεμπίπτων – συγκεκριμένος – διαπιστωτικός. Χαρακτηριστικά του ελέγχου από το Α.Ε.Δ. ΙΙΙ. Φορείς δικαστικού ελέγχου του νόμου: Εθνικά δικαστήρια – Η επιρροή της νομολογίας των ανώτατων δικαστηρίων – Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο – Η επιρροή της νομολογίας των ευρωπαϊκών δικαστηρίων (ΕΔΔΑ, ΔΕΕ). ΙV. Δικονομικές προσβάσεις του δικαστικού ελέγχου του νόμου: Ευθύς έλεγχος των κανονιστικών πράξεων – Παρεμπίπτων έλεγχος στο διάχυτο σύστημα – Η πρόσβαση στο Α.Ε.Δ. V. Κριτήρια του δικαστικού ελέγχου του νόμου: Έλεγχος συνταγματικότητας – Έλεγχος συμβατότητας με το διεθνές δίκαιο, ιδίως την ΕΣΔΑ – Έλεγχος συμβατότητας με το δίκαιο της ΕΕ. VI. Αποτελέσματα του δικαστικού ελέγχου του νόμου: Παραμέριση/μη εφαρμογή του νόμου – Ερμηνεία του νόμου (σύμφωνη με το Σύνταγμα/διεθνές δίκαιο/δίκαιο ΕΕ) – Κατάργηση του νόμου από το Α.Ε.Δ. VII. Μη δικαστικός έλεγχος του νόμου: Πολιτειακός έλεγχος (κοινοβουλευτικός – από τον ΠτΔ) – Διοικητικός έλεγχος – Έλεγχος από ανεξάρτητες αρχές.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων
Φροντιστήριο
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική)
  • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
"1. Ακρίτας Καϊδατζής, Ιστορία του δικαστικού ελέγχου των νόμων στην Ελλάδα 1844-1935, Εκδ. Σάκκουλα 2015 – ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔΟΞΟ: 50660042 2. Αντώνης Μανιτάκης, Η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, Εκδ. Σάκκουλα 2008 - ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔΟΞΟ: 50660036"
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
- ΓΕΣΙΟΥ-ΦΑΛΤΣΗ ΠΕΛΑΓΙΑ, Ο δικαστικός έλεγχος των νόμων ως παράγοντας διαπλάσεως του κοινού ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, ΝοΒ 2009, σ. 3-18 - ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Η επίδραση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, Εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2013 - ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Συνταγματική δικαιοσύνη, Εκδ. Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1999 - ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, Η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, Εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2008 - ΣΚΟΥΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ / ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, Ο δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1985 - TUSHNET MARK, Συστήματα ελέγχου συνταγματικότητας στο συγκριτικό συνταγματικό δίκαιο, (μτφρ.-επιμ. Ακρ. Καϊδατζή), Εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 2013 - FERRERES COMELLA VICTOR, Constitutional Courts and Democratic Values, Yale University Press, New Haven - London 2009 - GREWE CONSTANCE (dir.), La notion de justice constitutionnelle, 2005 - ROBERTSON DAVID, The Judge as Political Theorist. Contemporary Constitutional Review, Princeton University Press, Princeton-Oxford 2010
Τελευταία Επικαιροποίηση
21-07-2015